Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

TEAM - Sett sammen teamet

I en tid med stor usikkerhet, mangel på kvalifisert arbeidskraft og store omstillingsbehov, er det viktig å bygge robuste organisasjoner. Robuste organisasjoner er de som er i stand til å håndtere uventede utfordringer, tilpasse seg endringer, og komme sterkere ut av kriser. Sentralt i slike organisasjoner finner vi sterke, velfungerende team, men de kommer ikke nødvendigvis av seg selv. Det må tilrettelegges for teamutvikling og godt teamsamarbeid må etableres og vedlikeholdes.

En gruppe mennesker som sitter rundt et bord
Bilde: istockphoto.com

Sett sammen et team

Forbedringsteamet består av de som skal drive forbedringsarbeidet fremover. Teamet kan endres og justeres underveis, men består ofte av 5–7 personer og bør:

  • Være tverrfaglig og representativt:

Alle som er involvert i prosessen som skal forbedres bør være representert i teamet eller inkludert på en annen måte. Dette kan for eksempel være medarbeidere, pasienter/brukere og pårørende.

  • Ha fordelt roller:

Inkludert teamleder, forbedringsekspert, måleansvarlig med kompetanse i statistisk prosesskontroll, og ekspert på område som skal forbedres.

  • Inkludere:

Motiverte ansatte med kompetanse på det kliniske området som skal forbedres, og leder med myndighet til å fjerne barrierer og skape tid og rom.

  • Være enige om formålet:

Kjennetegnes av å dra mot et felles mål, ha gjensidig respekt for hverandres kompetanse, god ledelse, deltagelse fra alle og lik påvirkningsmulighet.

  • Ha tid til å møtes:

Teammedlemmene må ha mulighet til å møtes regelmessig og ha etablert noen felles spilleregler for internt samarbeid. Det inkluderer tid til dialog med eier av prosjektet og berørte personalgrupper.

  • Knytte til seg lokal veileder:

Teamet bør knytte til seg en lokal veileder. Personen må ha kompetanse og erfaring fra å veilede forbedringsarbeid.

Vil du vite mer

Ta kontakt med Kontinuerlig forbedring

 

Referanse: Forbedringsguiden, I trygge hender 24/7, Helsedirektoratet 2024

Sist oppdatert 17.03.2025