Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Trening og psykisk helse

Høyintensiv trening for pasienter med angst: En randomisert kontrollert studie

Denne studien undersøker hvilken effekt fysisk trening har på psykisk helse.

Om studien

Det har lenge vært kjent at fysisk trening kan gjøre at man føler seg mindre deprimert, at man blir roligere og får mindre angst og at humøret blir bedre. I dette prosjektet ønsker vi å se hva som er mest effektivt av rolig trening og trening med høy intensitet for pasienter med angst. Pasienter som deltar vil bli fulgt opp individuelt med en egen treningsveileder på et eget treningsrom. 

 

Vitenskapelig tittel

Høyintensiv trening for pasienter med angst: En randomisert kontrollert studie

Les mer om studien

Prosjektside i Cristin (Current research information system in Norway)

Informasjon om deltakelse

Studien er åpen for rekruttering fra 15.11.2024 fram til 31.12.2027

Hvem kan delta?

Vi søker personer med milde / moderate angstlidelser i alder 18-60 år . Det viktigste for å kunne delta er at man ønsker å prøve ut trening som et tiltak mot psykiske plager. For å delta kan man ikke ha alvorlige hjerte / kar lidelser, alvorlig astma eller KOLS, kreft eller dårlig regulert diabetes. Man kan heller ikke ha rusavhengighet, schizofreni eller bipolar lidelse. 

Deltakelse i prosjektet vil ikke ha betydning for ventelistestatus. 

Pasienter som deltar bør bo i Tromsø eller omegn, siden prosjektet innebærer ukentlig oppmøte.

Alle som deltar i prosjektet vil motta et gavekort pålydende 1000,- for bruk på Jekta Storsenter.  

En mann og en kvinne som står ved siden av en tredemølle
Treningsveildere  som er klare til å undersøke sammenhengen mellom fysisk trening og psykisk helse  

 

Hvis du har spørsmål til prosjektet eller ønsker å delta kan du kontakte prosjektleder Martin Bystad på epost: Martin.Kragnes.Bystad@unn.no eller telefon 77627821 eller prosjektmedarbeider / treningsveileder Sveinung Rydland på epost: Sveinung.Gunnarson.Rydland@unn.no eller telefon 47660991 

Hva innebærer studien?

Hvis du svarer ja til å delta i studien blir du en 30 personer som delta . Her blir 15 pasienter trukket ut til å delta i et høyintensivt treningsprogram, og 15 til å delta på trening med rolig intensitet. All trening vil foregå individuelt med en egen treningsveileder på et treningsrom på Psykisk helse og rusklinikken på Åsgård, UNN. 

Hvis du blir trukket til å gjennomføre høyintensiv trening innebærer det 10 minutters oppvarming etterfulgt av fire minutters gange eller løping på tredemølle med 85-95% av makspuls. Intensiteten måles ved hjelp av pulsbelte som kontinuerlig registrer hjertefrekvensen. Økten avsluttes med 5 minutter rolig gåing. Total varighet er 19 minutter. Hvis du blir trukket ut til trening med lav intensitet trening vil treningen gjennomføres med 45 minutters varighet med 60 % av makspuls. Totalt antall treningsøkter for begge gruppene er åtte økter over en periode på en måned.

Uavhengig av hvilken gruppe du blir trukket til vil vi registrere opplysninger om deg. Alle deltagerne vil bli bedt om å fylle ut to spørreskjemaer om psykisk helse og blodtrykksmåling. Dette vil bli gjort før aller første treningsøkt og etter aller siste treningsøkt. Før aller første treningsøkt vil det bli gjort en legeundersøkelse med EKG måling og grundigere kartlegging av angsten.  

Alt vil bli lagret og publisert helt anonymt. Regional komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk har gjort en forskningsetisk vurdering og godkjent prosjektet. Saksnummer 714458  
Universitetssykehuset Nord Norge og prosjektleder Martin Bystad er ansvarlig for personvernet i prosjektet. Vi behandler opplysningene basert på ditt uttrykkelige samtykke etter personvernforordningen artikkel 6 nr. 1 bokstav a og artikkel 9 nr. 2 bokstav a. 

Vær oppmerksom

En mulig fordel med å delta i prosjektet er at man får viktig kunnskap om forskjellige typer trening kan hjelpe personer som plages med angst. I tillegg vil treningsopplegget være bra for den kroppslige helsen. 
Mulige ulemper ved deltagelse er et lett fysisk ubehag av å presse seg fysisk under treningen. Treningsopplegget er ikke farlig, men kan innebære et kortvarig ubehag. Som et sikkerhetstiltak blir det gjort en legeundersøkelse for deltakelse. 

Kontaktinformasjon

Prosjektleder Martin Bystad
epost: Martin.Kragnes.Bystad@unn.no
telefon: 77627821

prosjektmedarbeider / treningsveileder
Sveinung Rydland
epost: Sveinung.Gunnarson.Rydland@unn.no
telefon: 47660991