TMS depresjon
Transkraniell Magnetstimulering som behandling for depresjon
Forskningsprosjektet skal undersøke effekten av en ny type behandling for depresjon i Norge. Behandlingen kalles Transkraniell Magnetisk Stimulering (TMS).
Om studien
Formålet med prosjektet er å undersøke effekten av en ny type behandling for depresjon i Norge. TMS er en godkjent, virksom og trygg metode for å behandle depresjon. TMS brukes mye i flere andre land, men i Norge er behandlingsmetoden foreløpig lite brukt. Formålet med studien er å finne kjennetegn ved deprimerte pasienter som har best nytte av behandling med TMS. Både demografiske, kliniske, kognitive, cererbrale og genetiske markører vil bli analysert. Mer kunnskap om pasienter som har best effekt av denne behandlingen vil kunne bedre pasientseleksjonen til TMS i fremtiden. Studien gjennomføres som en RCT. Du kan lese mer om studien på prosjektets hjemmeside https://uit.no/research/hjernestimulering
Vitenskapelig tittel
The antidepressant effect of intermittent theta burst stimulation (iTBS). A randomised double-blind sham-controlled trial.
Les mer om studien
Prosjektside i Cristin (Current research information system in Norway)Informasjon om deltakelse
Studien er åpen for rekruttering fra 01.04.2022 fram til 31.07.2025
Hvem kan delta?
Voksne pasienter mellom 22 og 65 år inkluderes. Deltakere må kunne snakke norsk og ha diagnosen moderat unipolar depresjon.
Hva innebærer studien?
I dette prosjektet bruker vi en variant av TMS som kalles intermittent Theta Burst Stimulation (iTBS). Behandlingen gjennomføres ved at en magnetisk spole plasseres på hodet til deltakeren. Spolen er kontrollert av en datamaskin og sender ut magnetiske pulser som påvirker hjernen. iTBS virker ved at de magnetiske pulsene øker aktiviteten i de fremre delene av hjernen som er påvirket av depresjon. Økt aktivitet i disse hjerneområdene kan redusere symptomer på depresjon.
Vær oppmerksom
Det kan oppstå ubehag på stimuleringsstedet. Dette er vanligvis mest uttalt i begynnelsen av behandlingen. Noen opplever forbigående kvalme, hodepine eller svimmelhet i forbindelse med stimuleringen.
Kontaktinformasjon
Prosjektleder professor Per M. Aslaksen telefon 776 49 234 (mellom kl 9-15) eller epost per.aslaksen@uit.no,
Samarbeidspartnere
Samarbeid med
- Universitetssykehuset Nord-Norge