Tuberkulosekontroll i Helse Nord
Tuberkulose er en infeksjonssykdom forårsaket av bakterier tilhørende Mycobacterium tuberculosis-komplekset. I de fleste tilfeller oppstår sykdommen i lungene, men tuberkulose kan ramme alle kroppens organer.
Forskrift om tuberkulosekontroll er styrende for forebygging, behandling, oppfølging og kontroll av tuberkulose i Norge. Tuberkuloseveilederen på Folkehelseinstituttets internettsider utdyper innholdet i forskrift om tuberkulosekontroll. Tuberkuloseveilederen er ment for helsepersonell og oppdateres jevnlig.
Forskrift om tuberkulosekontroll
Tuberkulosekoordinator arbeider målrettet for å sikre god kvalitet i behandlingen av landsdelens tuberkulosepasienter, først og fremst gjennom å styrke samarbeidet mellom spesialist- og kommunehelsetjeneste. Tuberkulosekoordinator har både et system- og pasientrettet ansvar, og jobber i henhold til forskrift om tuberkulosekontroll.
Ved sykehusene i Helse Nord er det 7 personer (med ulike stillingsbrøker) som innehar stilling som tuberkulosekoordinator.
Finnmarkssykehuset - Kirkenes sykehus
Anita Brekken
(Tuberkulosekoordinator er tillagt hygienesykepleierstillingen)
Finnmarkssykehuset klinikk Kirkenes, postboks 410, 9900 Kirkenes
Telefon: 93 48 71 54
E-post: anita.brekken@finnmarkssykehuset.no
Ansvarsområde:
Sykehus: Finnmarkssykehuset klinikk Kirkenes
Kommuner: Tana, Gamvik, Berlevåg, Båtsfjord, Nesseby, Vadsø, Vardø og Sør-Varanger (Øst-Finnmark)
Finnmarkssykehuset - Hammerfest sykehus
Hege Lundmark
(Tuberkulosekoordinator er tillagt hygienesykepleierstillingen)
Finnmarkssykehuset klinikk Hammerfest, 9613 Hammerfest
Telefon: 97 40 83 27
E-post: hege.lundmark@finnmarkssykehuset.no
Ansvarsområde:
Sykehus: Finnmarkssykehuset klinikk Hammerfest
Kommuner: Loppa, Hammerfest, Hasvik, Alta, Kautokeino, Karasjok, Porsanger, Nordkapp, Måsøy (Vest-Finnmark) og Lebesby (etter avtale fra 2004).
UNN Tromsø
Renate Bendiksen (100 % tuberkulosekoordinator UNN Tromsø) og Tone Ovesen (50 % tuberkulosekoordinator UNN Tromsø og 50 % regional tuberkulosekoordinator KORSN)
Smittevernsenteret, Avd. for mikrobiologi og smittevern UNN Tromsø, postboks 65, 9038 Tromsø
Telefon: 77 62 67 93 eller 77 66 94 80
E-post: renate.bendiksen@unn.no og tone.ovesen@unn.no
Ansvarsområde:
Sykehus: UNN Tromsø (UNN Breivika, UNN Åsgård, Longyearbyen)
Kommuner: Senja, Dyrøy, Bardu, Målselv, Sørreisa, Balsfjord, Storfjord, Kåfjord, Nordreisa, Tromsø, Lyngen, Kvænangen, Skjervøy og Karlsøy.
UNN Harstad
Ann-Cissel Furø (50 % tuberkulosekoordinator UNN Harstad)
Lungepoliklinikken UNN Harstad, st. Olavsgt. 70, 9480 Harstad
Telefon: 77 01 51 05
E-post: ann.cissel.furo@unn.no
Ansvarsområde:
Sykehus: UNN Harstad og UNN Narvik
Kommuner: Narvik, Lødingen, Tjeldsund, Evenes, Harstad, Kvæfjord, Ibestad, Gratangen, Lavangen, Salangen.
Nordlandssykehuset Bodø
Katrine Gjelle Hugaas
(100 % tuberkulosekoordinator NLSH Bodø)
Medisinsk avdeling R3, Nordlandssykehuset Bodø, 8092 Bodø
Telefon: 75 57 10 98
Mobil: 47 90 34 47
E-post: Katrine.Gjelle.Hugaas@nordlandssykehuset.no
Ansvarsområde:
Sykehus: Nordlandssykehuset Bodø, Lofoten og Stokmarknes.
Kommuner: Meløy, Gildeskål, Beiarn, Saltdal, Fauske, Bodø, Steigen, Sørfold, Hamarøy, Røst, Værøy, Moskenes, Flakstad, Vestvågøy, Vågan, Hadsel, Bø, Øksnes, Sortland, Andøy, Hamarøy.
Helgelandssykehuset Sandnessjøen
Sølvi Albrigtsen Hansen
(50 % tuberkulosekoordinator Helgelandssykehuset)
Helgelandssykehuset Sandnessjøen, Medisinsk poliklinikk, Prestmarkveien 1, Boks 613, 8800 Sandnessjøen
Telefon: 913 48 941
E-post: solvi.albrigtsen.hansen@helgelandssykehuset.no
Ansvarsområde:
Sykehus: Sandnessjøen, Mosjøen, Rana
Kommuner: Alstahaug, Brønnøy, Dønna, Grane, Hattfjelldal, Hemnes, Herøy, Leirfjord, Lurøy, Nesna, Rana, Rødøy, Sømna, Vefsn, Vega, Vevelstad, Træna.
Henvisningsskjema «Henvisning etter tuberkuloseundersøkelse i kommunen» er utarbeidet av Folkehelseinstituttet (FHI) for henvisning av pasienter til spesialisthelsetjenesten etter tuberkuloseundersøkelse i kommunen, jamfør forskrift om tuberkulosekontroll § 3-1. Skjemaet inneholder blant annet en enkel kartlegging av pasientens risikofaktorer for å utvikle tuberkulose. Det er ønskelig og anbefalt at gjeldende henvisningskjema alltid benyttes ved henvisning til legespesialist ved sykehusene i Helse Nord. Eventuelt kan skjemaet brukes som sjekkliste for å sikre at alle nødvendige opplysninger fremkommer ved henvisning.
Folkehelseinstituttets anbefaling om BCG-vaksine i yrkessammenheng vil vanligvis bare omfatte helsepersonell i spesialisthelsetjenesten som over tid (ca. 3 måneder) skal arbeide med voksne pasienter med smittsom lungetuberkulose eller med dyrkning av mykobakterier i mikrobiologisk laboratorium.
Rådgivingsgruppen for tuberkulose i Helse Nord anbefaler (fra og med 01.06.18) at ansatte på følgende avdelinger skal tilbys BCG-vaksine:
- Infeksjonsmedisinsk seksjon UNN Tromsø
- Avdeling for mikrobiologi og smittevern UNN Tromsø (TB-diagnostikk)
- Lungemedisinsk seksjon NLSH Bodø
- Mikrobiologisk avdeling NLSH Bodø (TB-diagnostikk)
- Ansatte som gjennomfører bronkoskopi og/eller indusert sputum
Anbefalingen gjelder tidligere uvaksinerte uten kontraindikasjoner for BCG-vaksine. Det er sjelden aktuelt å vaksinere arbeidstakere over 35 år, fordi effekten i denne aldersgruppen er usikker.
Ved særlige forhold og etter individuell vurdering kan BCG-vaksine også være aktuelt for enkelte andre ansatte i helsetjenesten. Dette kan gjelde dersom det både er forventet høy forekomst av tuberkulose i arbeidsmiljøet og den ansattes arbeidsoppgaver har en karakter som gir økt risiko for langvarig eksponering. Dersom det er tvil om indikasjon og arbeidstakeren ønsker BCG vaksinasjon, er det ikke noe i veien for å tilby dette.
Tone Ovesen, regional tuberkulosekoordinator KORSN, gjennomgikk i mai 2008 relevant litteratur og veiledere/ retningslinjer i forhold til etablering av rom til ekspektoratprøvetaking til tuberkulose. Det er ikke kommet ny litteratur eller nye retningslinjer relevant for slikt rom etter dette. Ovesens gjennomgang og konklusjon er beskrevet i vedlagte dokument «Indusert sputum prøvetakingsrom-krav».
Indusert sputum prøvetakingsrom - krav.pdf
Film på 21 språk om indusert sputum, kan vises før undersøkelsen
Et overordnet mål for tuberkulosekontrollprogrammet er at alle helseforetak i Helse Nord skal oppfylle myndighetskrav gitt i forskrift om tuberkulosekontroll. Målet med tuberkulosekontroll er å forebygge, diagnostisere og behandle tuberkulose effektivt i landsdelen. Det er også viktig å kartlegge den faktiske situasjonen i Nord-Norge, og definere utfordringer og satsingsområder slik at tuberkulosekontrollprogrammet er tilpasset forholdene i helseregionen.
Tuberkulosekontrollprogram 2023-2028 er en revisjon av programmet fra 2016-2020.
Tuberkulosekontrollprogram 2023-2028 (Helse Nord)
Tuberkuloseveilederen fra Folkehelseinstituttet (FHI) er ment for helsepersonell og tilgjengelig på FHIs nettsider. Veilederen oppdateres jevnlig, og er kun tilgjengelig som e-bok. Tuberkuloseveilederen utdyper innholdet i "Forskrift om tuberkulosekontroll".
Ifølge Forskrift om tuberkulosekontroll skal behandling av multiresistent tuberkulose (MDR TB) være sentralisert til sykehus utpekt av de regionale helseforetakene. I Helse Nord er dette Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) Tromsø.
Folkehelseinstituttet administrerer en faggruppe for multiresistent tuberkulose, som er et forum for erfaringsutveksling og kompetanseheving for pasientrettet arbeid med MDR TB i Norge. Faggruppen møtes minst én gang årlig, og problemkasus drøftes ved behov mellom møtene.
E-post: sigrid.solhaug@unn.no
Telefon: 77 62 68 78