Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

FREESIA-1 - Ny behandlingsstudie ved Føtal/neonatal alloimmun trombocytopeni (FNAIT)

Ved føtal/neonatal alloimmun trombocytopeni (FNAIT) passerer maternelle trombocyttantistoffer (oftest anti-HPA-1a) over placenta og fører til trombocytopeni og risiko for blødning hos foster/nyfødt. FNAIT forekommer i omtrent 1/1000 svangerskap, som utgjør ca. 50-60 tilfeller i Norge årlig, hvorav 10% har alvorlig hjerneblødning.

Publisert 07.04.2025

Grunnen til at vi nå går ut med informasjon om FNAIT, er at Norge deltar i en internasjonal behandlingsstudie, der det testes ut et nytt medikament for å forhindre alvorlig FNAIT. Per i dag foreligger ingen godkjente medisiner mot FNAIT. Ettersom tilstanden er underdiagnostisert, er det viktig at også fastleger og jordmødre er oppmerksomme på tilstanden slik at vi i størst mulig grad kan fange opp gravide som har risiko for å få barn med FNAIT.

Omtrent 2% av alle gravide har blodplatetypen HPA-1bb og har risiko for å danne anti-HPA-1a antistoff. Det er enda ikke innført nasjonal screening for å identifisere gravide denne blodplatetypen, og per i dag påvises bare 10-15% av tilfellene med FNAIT i Norge.

Dersom man tidligere har født et barn med alvorlig trombocytopeni eller hjerneblødning der andre årsaker er utelukket, bør det vurderes om årsaken kan ha vært FNAIT. «Veileder i fødselshjelp, 2023»1 anbefaler også at man bør vurdere å utrede for FNAIT ved dødfødsler eller gjentatte spontanaborter. Dersom en kvinne presenterer svangerskapshistorikk som kan gi mistanke om FNAIT, kan man rekvirere blodprøver som enkelt kan avkrefte eller bekrefte slik mistanke.

Detaljer om prøvetaking

Gravid dame
Patofysiologi ved FNAIT. Maternelle antistoff transporteres over placenta og bindes til fosterets blodplater med påfølgende føtal/neonatal trombocytopeni.  

 

Per i dag finnes det altså ingen medikamenter som er godkjent med formål å forhindre alvorlig FNAIT. Freesia-1 er en dobbeltblindet, randomisert placebokontrollert studie hvor kvinner som tidligere har født barn med FNAIT kan delta. Studien skal undersøke om bruk av legemidlet Nipocalimab under graviditet reduserer risikoen for at barnet får alvorlig FNAIT. Nipocalimab blokkerer neonatal Fc reseptor og reduserer mengden av antistoffer som transporteres fra mor til foster. Vurderingen om den gravide kan inkluderes i studien gjøres mellom svangerskapsuke 8 og 16. Inkluderte pasienter får ukentlige infusjoner av studielegemiddelet (Nipocalimab eller placebo) i svangerskapet. I Norge deltar fostermedisinske sentre ved universitetssykehusene i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø i studien, og pasienter vil kunne inkluderes helt frem til 20272 .

Mer info om Freesia-1, samt kontaktinformasjon til studiestedene

Referanser

  1. Metodebok.no, Fødselshjelp (NGF), Alloimmunisering trombocytt (2023) 
  2. Ebbing C, Salvesen K, Sitras V, Tiller H. Ny behandling for alloimmunisering i svangerskapet. Tidsskr Nor Legeforen 2025; 145.doi: 10.4045/tidsskr.24.0611
  3. NIH. A Study of Nipocalimab in Reducing the Risk of Fetal and Neonatal Alloimmune Thrombocytopenia (FNAIT) (FREESIA-1).

Utredning for FNAIT

Utredning for FNAIT i Norge er sentralisert til Nasjonal behandlingstjeneste for avansert trombocyttimmunologi som er lokalisert ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø.

Ta gjerne kontakt med nasjonale tjenesten ved spørsmål: www.unn.no/nnupi

Telefon: 776 28086 

E-post: blodplatelab@unn.no