Diagnostikk og behandling av fimose, balanitt og smegma
Informasjon til primærhelsetjenesten om trang forhud, betennelse, og talg under forhuden hos barn.
Claus Klingenberg, barneavdelingen og Bård Soltun, urologisk avdeling
Publisert 10.09.2019
Fimose = trang forhud
Fimose er betegnelsen på trang forhud som ikke kan trekkes tilbake på/over penishodet. Tilstanden er et vanlig fenomen hos guttebarn, og den bedrer seg spontant med årene hos de aller fleste.
Det er vanligvis lite symptomer ved denne tilstanden, med den kan av og til disponere for betennelse av forhud og penishode (dette kalles også balanitt). Slik betennelse medfører smerter, rødhet og belegg eller utflod. Noen gutter får stadig tilbakevendende balanitter.
Hos barn kan forhuden også en sjelden gang bli så trang at urinstrålen hindres. Ved vannlating kan da forhuden blåse seg opp som en liten ballong
Omtrent 7% av alle syvåringer har fimose, mens forekomsten blant tenåringer er 1,5%. Med andre ord så vokser de aller fleste guttene dette av seg.
Hva forårsaker fimose?
Forhuden kan være medfødt trang, dette er det vanligste. Man kan også få trang forhud etter en betennelse av forhuden.
Hvordan stilles diagnosen?
Diagnosen stilles på grunnlag av typiske symptomer og funn som er nevnt over.
Hvordan behandles tilstanden?
Vanligvis er det ikke behov for noen behandling da dette spontant blir bedre. Hvis det ikke er noen problemer med vannlatingen eller hyppige infeksjoner skal man la dette ”være i fred”.
Det er viktig at foreldrene ikke forsøker å tøye eller dra forhuden tilbake over penishodet da det kan føre til sprekker i slimhinnen/huden, arrdannelse og økende plager.
Hvis det er behov for behandling kan man bruke en sterk kortison krem lokalt. Dette vil ofte være effektivt (70-90% suksessrate) og har ikke systemiske bivirkninger.
Vi foreslår følgende behandlingsregime:
Betnovat® salve (eller annet gruppe III-steroid) påsmøres den trange forhuden 2-3 ganger daglig i 4-6 uker. Etter en ukes behandling starter man forsiktig med tøyning av forhuden 2-3 ganger per uke (ikke bruk makt). De fleste ser bedring på dette behandlingsregimet etter 3 uker.
Dersom ikke effekt etter 4-6 uker tas en pause i påsmøringen over 2-3 uker, deretter starter man en ny behandlingsrunde på 4-6 uker. Det er viktig med god hygiene under behandlingen.
Hvis det etter andre behandlingsrunde fortsatt er åpenbare plager kan barnet henvises til Urologisk avdeling for operasjon (”omskjæring”/liten operasjon der man spalter forhuden).
Balanitt = Betennelse under forhuden/på penis
Typiske symptomer ved denne tilstanden er smerter og rødhet i området rundt/under forhuden og det kan foreligge belegg eller utflod. Balanitt er vanligst i gutteårene, men den kan finnes i alle aldre.
Hva forårsaker balanitt?
Bakterier eller sopp kan gi infeksjon og betennelse i området. Gutter kan være spesielt utsatt for denne tilstanden dersom de har trang forhud.
Hvordan stilles diagnosen?
Diagnosen stilles på bakgrunn av de typiske symptomer som foreligger. En undersøkelse av forhuden, eventuelt etter at forhuden er trukket tilbake, gir sikker diagnose. Det er sjelden nødvendig med andre prøver eller undersøkelser.
Hvordan behandles tilstanden?
Hensikten med behandlingen er å fjerne infeksjonen og å hindre tilbakefall. Man må sørge for å være påpasselig med hygiene og ved infeksjon bør man forsøke å skylle rommet under forhuden med vann eller klorheksidin to ganger daglig i et par dager. Dersom forhuden er trang, kan man skylle ved hjelp av en plastsprøyte uten spiss. Denne får man vanligvis innenfor forhuden, selv når det er trangt.
Ved behov for behandling kan man bruke en antibiotikasalve (f.eks. Brulidin®) som kan kjøpes uten resept. I noen tilfeller bruker man Kloramfenikol øyesalve® da denne har en praktisk smal tupp som gjør at man kan få salven inn ved trang forhud (men den fås kun med resept).
Smegma = Talg under forhuden
Hos barn med fimose kan det av og til danne seg et hvitlig talglag under forhuden. Dette kan se ut som en hevelse («tumor») under forhuden som skinner hvitlig.
Dette er helt normalt og krever ingen behandling. Når forhuden etter hvert trekker seg tilbake vil talgen forsvinne.
Litteratur:
- Ghysel C, et al. Long-term efficiency of skin stretching and a topical corticoid cream application for unretractable foreskin and phimosis in prepubertal boys. Urol Int. 2009;82: 81-8.
- Ruud E, Holt J. Fimose kan behandles med lokale steroider. Tidsskr Nor Lægeforen 1997; 117: 513-4