Muskelbiopsi
En muskelbiopsi er et inngrep der vi tar en vevsprøve fra en muskel og gjør en mikroskopisk undersøkelse av prøven for å lete etter sykdom. Musklene som egner seg best er der du har svekkelse av muskelkraft og der hevelse vises på bildediagnostikk (MR). De vanligste stedene på kroppen å ta biopsi er muskler på yttersiden av lårene, skuldrene og overarmene.
Før
Ta kontakt med fastlegen din før biopsien dersom
- Du bruker blodfortynnende medisiner
- Du har en sykdom som innebærer økt risiko for blødning
For å redusere risikoen for blødning må du ofte slutte å bruke blodplatehemmere (for eksempel Albyl E eller Plavix), Marevan og andre blodfortynnende medisiner.
Ta kontakt med den avdelingen som skal utføre inngrepet for å få nærmere informasjon om hvor lenge før du skal stoppe å ta disse medikamentene.
Dersom du ikke har fått beskjed om noe annet trenger du ikke å faste før inngrepet og du kan spise frokost samme dag. Vi anbefaler at du ikke kjører bil selv til og fra sykehuset denne dagen, men at du ordner annen transport.
Selve prøvetakingen tar omtrent en time. En sykepleier gir deg råd om hvordan du skal ligge. Vanligvis ligger du på en benk på ryggen eller på magen.
Under
Under selve inngrepet bruker vi sterile hansker og bekledning. Vi barberer huden og desinfiserer («vasker») der vi skal ta biopsien. Det aktuelle området dekker vi til og du får en lokalbedøvelse i huden. Vi bedøver ikke selve muskelen. Dette er fordi bedøvelse av muskelen kan føre til skader på muskelvevet, slik at vi ikke kan bedømme prøven under mikroskop. Av den grunn er det mulig at du kjenner et ubehag i selve muskelen mens vi tar ut muskelvevet.
Først gjør vi et snitt på omtrent fem centimeter i huden og bindevevet. Når vi har kommet frem til muskelen skjærer vi ut en liten vevsbit på omtrent en centimeter.
Vi stopper og tørker opp eventuelle småblødninger i muskelen og under huden før vi lukker bindevevet og huden med noen sting. Etterpå legger vi på en kompresjonsbandasje over området.Etter
Etter undersøkelsen må du være forsiktig med belastning i operasjonsområdet.
Du bør unngå anstrengelser de første dagene. Når bedøvelsen forsvinner, kan du oppleve å få smerter som varer i noen dager. Du kan dempe smertene med reseptfrie smertestillende midler.
Etter 10–14 dager kan fastlegen fjerne stingene etter inngrepet.
Det kan ta flere uker før alle resultatene fra undersøkelsen er klare. Prøvesvarene blir sendt til legen som henviste deg og/eller din fastlege. Ved behov får du time til kontroll på poliklinikk.
Vær oppmerksom
Kontakt avdelingen om du får noen av disse plagene:
- tung pust
- blødning i såret
- væsking fra såret
- økende hevelse, rødhet eller smerte fra såret
- økende hevelse i ett eller begge beina
- sykdomsfølelse/nedsatt allmenntilstand
- svimmelhet eller besvimelse
- feber