Fedme (sykelig overvekt) hos voksne
For å vurdere om din fedme er så helseskadelig at den må behandles ved sykehus, må du og fastlegen sammen se på BMI, midjemål og andre risikofaktorer. Den primære behandlingen av sykelig overvekt er atferdsbehandling med fokus på endring av livsstil. Pasienter som har prøvd alt annet uten å lykkes, kan etter grundig utredning henvises til fedmekirurgi.
Økt risiko for helseproblemer
Sykelig overvekt er forbundet med økt risiko for andre helseproblemer som redusert livskvalitet, tilleggssykdommer og tidlig død. Eksempler på tilleggssykdommer er diabetes type 2, høyt blodtrykk, hjerte-karsykdommer, pustestopp under søvn (søvnapné), slitasjeforandringer i vektbærende ledd og nedsatt fruktbarhet hos kvinner. Vekttap vil bedre disse helseproblemene eller fjerne dem helt.
Fedmeoperasjon betraktes som siste utvei ved sykelig overvekt. Det er viktig å være klar over at operasjon sjelden er tilstrekkelig for å oppnå et varig vekttap. Det viktigste er endringer i kosthold og fysisk aktivitet.
Henvisning og vurdering
Henvisning fra fastlege vurderes etter nasjonale retningslinjer. De nasjonale kriteriene for vurdering med tanke på fedmeoperasjon er BMI 40 eller mer, eller BMI 35–39 med fedmerelatert tilleggssykdom. Eksempler på slike tilleggssykdommer kan være nattlig pustestans (søvnapné), høyt blodtrykk og diabetes type 2.
Før du henvises til sykehus, må du ha vært gjennom behandlingsforsøk hos fastlege uten tilstrekkelig vektreduksjon. Det er helt avgjørende at du er motivert for en livsstilsendring.
Utredning
Utredningen starter ved å kartlegge din sykehistorie, vekthistorie og matvaner. Du vil ha en konsultasjon med sykepleier og deretter en lege som gjør en klinisk undersøkelse. Legen vil undersøke om du har vektrelaterte sykdommer med tanke på mulige årsaker og komplikasjoner til overvekten. I tillegg tas det blodprøver med tanke på tilleggsykdommer.
Behandling
Samvalg
Når du har blitt syk eller har et helseproblem, finnes det ofte ulike muligheter for både undersøkelser og behandling.
Her finner du samvalgsverktøy som kan hjelpe deg til å ta valget
Behandling
Behandlingsforløpet består først av et lærings- og mestringskurs med fokus på livsstilsendring inkludert ernæringsmessige forhold, psykiske forhold, motivasjon og fysisk aktivitet.
Dette etterfølges av gruppeoppfølginger før en avsluttende samtale med lege. Noe av oppfølgningen kan gjøres via digitale konsultasjoner.
Etter avsluttet forløp vil noen henvises til fedmeoperasjon, noen gå tilbake til oppfølging hos fastlege og en liten andel henvises til rehabilitering. Hvis du har psykiske plager som kan ha betydning for din behandling kan du bli henvist til psykolog/psykiater. Det er også kommet nye legemidler mot fedme som kan være aktuelle for noen pasienter. Disse kan foreskrives både av fastlege og sykehuslege.
Livsstilsendring
Sykelig overvekt behandles først og fremst med livsstilsendring gjennom atferdsbehandling. Målet med behandlingen er varig bedring av levevaner, som vil gi vektreduksjon, vektstabilisering og bedring av følgesykdommer. Behandlingen vil inkludere elementer av kognitiv atferdsterapi og motiverende samtaleteknikker.
Fedmeoperasjon
Personer med sykelig overvekt som ønsker å gå ned i vekt, men som ikke har lykkes etter gjentatte forsøk, kan få tilbud om fedmeoperasjon. Henvisning til operasjon kan først skje etter minst 6 måneders livsstilsveiledning. Det finnes i hovedsak to typer fedmeoperasjoner: gastric bypass og gastric sleeve. Begge operasjoner har sine fordeler og ulemper som du vil bli informert om.
Personer med alvorlig psykisk sykdom, aktivt rusmisbruk eller høy alder bør som regel ikke opereres. Fedmeoperasjon frarådes også dersom man enten ikke forstår, ikke ønsker eller ikke er i stand til å følge opp de retningslinjer som gjelder etter operasjon.
Rehabiliteringsopphold
Pasienter som har fullført behandlingsforløpet hos oss, kan vurderes for et supplerende rehabiliteringsopphold. Det er imidlertid få plasser tilgjengelig for dette.
Kliniske studier
3 kliniske studier er åpne for rekruttering. Sammen med legen din kan du vurdere om en klinisk studie er aktuell for deg.
- Hvordan påvirker overvektskirurgi sosiale erfaringer og velvære?
- Sykelig overvekt - effekten av livsstilsbehandling
- BAROBS 2 - Langtidsoppfølging etter fedmekirurgi
Oppfølging
Etter at anbefalt behandling er gjennomført, vil du få tett oppfølging både på sykehuset og hos fastlegen din. Behandlingen du har vært igjennom vil være førende for hvilken type oppfølging, og hvor ofte du skal ha oppfølging.
Plastikkirurgi
Det store vekttapet medfører ofte overskuddshud som kan gi plager i form av eksem, irritasjon, infeksjon, gnagsår, smerte, redusert mulighet for fysisk aktivitet og psykiske plager.
Plastikkirurgi vurderes først etter at vekten har vært stabil i minst ett år og tidligst to år etter fedmeoperasjonen.