CT-undersøkelse
CT er en røntgenundersøkelse der vi tar tverrsnittbilder av områder i kroppen ved hjelp av røntgenstråler.
UNN HF har CT-maskiner i Narvik, Harstad, Finnsnes og Tromsø. Undersøkelsen følger samme faglige standard på alle fire stedene.
CT-undersøkelse er nyttig for å:
- undersøke blødninger, utposninger på blodkar (aneurismer), hjernesvulster og hjerneskader
- oppdage svulster og andre prosesser i hele kroppen
- kontroll under og etter kreftbehandling
- vurdere om kreftbehandling virker
- avklare infeksjoner og betennelsestilstander
- vurdere organskader etter skader (traumer)
- vurdere tilstander i muskel og skjelett
- ta vevsprøve (biopsi)
CT-undersøkelser har ulike navn avhengig av hvilken del av kroppen som skal undersøkes.
Før
Amming
Forberedelser på sykehuset
CT med intravenøs kontrastvæske
Under
Hvordan undersøkelsen blir utført vil variere ut fra hva som skal undersøkes.
Som regel tar undersøkelsen mellom 10 - 30 minutter, og er smertefri bortsett fra at en eventuell plastnål legges inn i en blodåre. Dette blir gjort hvis du skal ha kontrast i en blodåre. Denne tas ut etter endt undersøkelse. Man vil på forhånd bli spurt om eventuelle tidligere reaksjoner på kontrastmiddel, og diabetes og nedsatt nyrefunksjon.
Kontrasten medfører svært sjelden ubehag, men mange føler en forbigående varme gjennom kroppen.
Du undersøkes liggende på ett motorisert bord som forflytter deg inn i åpningen på røntgenapparatet. Dette er en runding som er åpen fra begge sider. Du blir ikke stengt inne i en "tunnel". Bordet beveger seg litt når bildene tas. Det er helt avgjørende for bildekvaliteten at du ligger i ro under hele undersøkelsen. Noen vil også bli bedt om å holde pusten noen ganger. Dette for å unngå unødige bevegelser i lunge - og mageregionen.
Personalet går ut av undersøkelsesrommet når bildene blir tatt. Du blir observert gjennom et vindu og kan høres gjennom en mikrofon i maskinen.
Etter
Hjemreise
Ved CT-undersøkelser der kontrast er gitt intravenøst, vil vi be deg vente i 15 minutter etter at kontrast er satt inn. For andre pasienter gjelder ingen spesiell oppfølging.
Resultat av undersøkelsen
Resultatet av undersøkelsen kan du dessverre ikke få med en gang. Bildene skal granskes av en røntgenlege og svar vil bli sendt legen som henviste deg. Ved akutte tilstander vil det bli gitt et foreløpig svar like etter undersøkelsen.