Du blir utredet for allergisk kontakteksem dersom sykehistorien din gir grunn til å mistenke dette. Dersom du allerede kjenner til at du har allergisk kontakteksem mot enkelte stoffer, som for eksempel nikkel, må du oppgi det til hudlegen din.
Når du testes for kontaktallergi, får du testmateriale lagt direkte mot huden. Vi bruker ofte ryggen til testing. Testområdet må være uten tatoveringer eller pågående hudsykdom. Testene inneholder fargestoffer, konserveringsmidler, metaller eller enkelte kosmetika. Andre spesialiserte midler kan også brukes dersom det er mistanke om annen type kontaktallergi.
Dersom du reagerer på testen vil du kjenne kløe eller ubehag på ryggen. Det er viktig at du forsøker å unngå å klø på dette. Noen reagerer også på plasteret.
Etter 48 timer fjerner du testmaterialet
hjemme. Vi leser av prøven dagen etter. I dette tidspunktet skal du unngå å væte området med for eksempel dusj eller sterk svetting.
Hudlegen vil lese av prøven og informere deg om eventuelle funn. Noen spesialprøver krever 7 dagers avlesning.
Ikke alle reagerer på de seriene som er satt opp. Etter at vi har lest av prøven får du vite om du kan vaske deg i testområdet.
Hudsykdommer, utredning - Tromsø
Fastlege eller annen lege kan henvise deg til hudavdelingen for utredning av allergi eller hudsykdom. Når du møter til timen vil lege gå gjennom sykehistorien, din familiehistorikk innen allergi eller hudsykdom og annen medisinsk informasjon i tillegg til henvisningen.
Alle de vanligste prøvene du skal gjennomgå ved utredning er enkle inngrep som krever lite etterarbeid og du kan reise hjem etterpå.
-
Før
Det er viktig at du informerer legen om eventuelle allergier du har før du skal ta prøver. Til noen av prøvene blir lokalbedøvelse, desinfiserende vaskemiddel, og plaster brukt. Basert på hvilken sykdomskategori du er henvist for, kan det bli aktuelt å ta biopsi, blodprøver eller avskrap av huden.
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder
Les mer om
Hudbiopsi - Tromsø
Hudbiopsi - Tromsø
Ved hudbiopsi tas en liten vevsprøve fra huden. Prøven sendes til nærmeste patologilaboratorium for mikroskopisk undersøkelse.
Ved stansebiopsi fjerner vi en liten del av huden ved bruk av en liten (2-8 mm), rund kniv. Stansebiopsi er aktuelt som ledd i utredning av ulike hudsykdommer og hudsvulster.
-
Før
Det er vanligvis ikke nødvendig med spesielle forberedelser før stansebiopsi. Barn som skal ta stansebiopsi kan få forbehandling med bedøvende krem (Emla) 1 time før prosedyren. Hvis du tidligere har reagert på lokalbedøvelse/tannlegebedøvelse, må du melde fra til oss om det på forhånd.
-
Under
Du får lokalbedøvelse der vi skal ta biopsien. Når bedøvelsen virker tar vi ut en liten vevsbit (2- 8 mm). Det er ofte ikke nødvendig å sy ved de minste stansebiopsiene, men ved litt større biopsier (6-8 mm) får du 1-2 sting. Såret dekkes av plaster som kan sitte på til det danner seg skorpe.
-
Etter
Såret gror i løpet av et par uker. Du vil få et lite arr etter biopsien.
Prøven som vi har tatt sendes til videre undersøkelse hos patolog. Legen som har tatt prøven er ansvarlig for at du får informasjon når prøvesvar foreligger og for at videre tiltak iverksettes dersom det er aktuelt.
Vær oppmerksom
Det er sjeldent med komplikasjoner etter stansebiopsi, men hudinfeksjon kan forekomme. Dersom huden omkring biopsistedet blir rød, varm, hoven og smertefull i dagene etter prøven må du kontakte lege, enten legen som har tatt prøven eller fastlege/legevakt.
Gå til
Hudbiopsi
-
Oppmøte
- Hudpoliklinikken, Tromsø
-
Under
Biopsi
Noen ganger tar vi hudbiopsier i forbindelse med utredning av hudtilstander. Du får lokalbedøvelse i området det skal tas prøve fra. Deretter fjerner vi en liten bit av huden, som sendes til laboratoriet for analyse. I de fleste tilfeller er det ikke behov for å sette sting etter at prøven er tatt, og området gror fint av seg selv. I forkant av en biopsi må du informere om eventuelle redsler eller allergier du har. Det er ikke uvanlig å være redd for sprøyter eller inngrep generelt.
Blodprøver
Blodprøve kan tas ved laboratoriet på sykehuset. Du kan også ta blodprøve hos fastlegen. Noen typer blodprøver kan ikke bli tatt utenfor sykehuset, da de krever spesiell oppbevaring i laboratoriet.
Hudavskrap
Hudavskrap blir ofte tatt hvis hudlegen mistenker sopp, skabb eller andre infestasjoner i huden. Det tas også gjerne hudavskrap til bakteriedyrkning. Dette er enkle prosedyrer, og du får ingen ubehag i etterkant.
-
Etter
Etter en biopsi bør man være forsiktig med å trene og å bade i offentlig bad til såret er grodd. Det er viktig holde området tørt det første døgnet. Hudlegen vil informere deg om eventuelle ytterligere forhåndsregler under timen.
Gå til
Hudsykdommer, utredning
-
Oppmøte
- Hudpoliklinikken, Tromsø
Allergiutredning hos hudspesialist, voksne - UNN Tromsø
Når fastlegen har mistanke om allergi eller det er behov for ytterligere utredning eller behandling, kan du bli henvist til allergiutredning i spesialisthelsetjenesten.
-
Før
Når du skal til allergiutredning må du ta med liste over dine faste medisiner. Avhengig av hvilke undersøkelser som skal gjøres, vil det kunne være aktuelt med forberedelser hjemme. Dette blir du informert om ved innkallingen til timen. Det kan være at du skal stoppe med allergitabletter eller astmamedisin. Dersom det ikke er gitt beskjed om annet, skal du ta dine medisiner som forskrevet.
-
Under
Før konsultasjon hos lege kan du være satt opp til en eller flere undersøkelser hos sykepleier. Dette kan være undersøkelser som: Prikktest (allergitest), lappetest (allergitest), spirometri (lungefunksjonstest), lungeprovokasjonstest, og allergiprovokasjon.
Legen vil snakke med deg og undersøke deg i henhold til problemstillingen, og vurdere resultatet av tester du har gjort.
-
Etter
Videre forløp avhenger av konklusjonen ved utredningen. Det kan være behov for ytterligere kontrolltime for videre utredning, og det kan bli satt i gang et behandlingsprogram. Du kan også få videre oppfølging hos din fastlege, eller det kan være vi ikke finner tegn til at dine plager skyldes allergi.
Gå til
Allergiutredning hos hudspesialist, voksne