Restart gir tverrfaglig spesialisert rusbehandling. Restarts verdigrunnlag er basert på positiv, humanistisk psykologi. Rusbehandlingen vektlegger det biologiske, det psykologiske og det sosiokulturelle perspektivet.
Målgruppen er voksne personer med skadelig bruk av rusmidler/avhengighetslidelser, primært alkohol og lettere blandingsmisbruk - i tillegg til skadelig bruk av rusmidler/avhengighet, lettere psykiske lidelser og øvrige helseproblemer, eventuelt funksjonssvikt innen sosial- og arbeidsmessig fungering.
Behandling
- Spesialiserte helsetjenester
- Restartprogrammet består av gruppebasert undervisning over 6 – 8 uker med utgangspunkt i temauker (det biologiske, psykologiske og det sosiokulturelle perspektiv)
- Individuelle endringsfokuserte samtaler/rådgivning
- Faglig metodevalg er Motiverende intervju (MI)/ Endringsfokusert rådgivning (EFR) og Mentaliseringsbasert terapi (MBT)
- Egenomsorg og fysisk aktivitet, individuell tilrettelegging
Tverrfaglig spesialisert rusbehandling ved Restart
Det tverrfaglige miljøet på Restart har gjennom en årrekke utviklet en tilnærming og en tradisjon der positiv, humanistisk psykologi er fundamentet i møte med pasientene og i behandlingstilbudet. Tilnærmingen til - og behandlingsinnholdet vektlegger særskilt det biologiske, det psykologiske og det sosiokulturelle perspektivet.
Vi vil tilrettelegge for at våre pasienter kan få muligheten til å ta tilbake rus- og livsmestring, samt kartlegge, utrede og motta spesialiserte helsetjenester. Pasienten inviteres inn i et arbeidsfellesskap mellom pasient, lege, psykologspesialist og behandler/koordinator. Samarbeidet mellom pasient og det tverrfaglige teamet, baseres på trygghet og tillit. Fokus på egenomsorg står sentralt i hele forløpet.
Vi søker å finne ressurser og muligheter i og omkring pasienten, samt ha fokus på endring gjennom samtale, - dialog og refleksjon. Endringsfokusert rådgivning og tilpasset trening.
Kunnskap er en forutsetning for endring og pasienten følger Restartprogrammet gjennom 6-8 uker, hvor kunnskapsformidling står sentralt. Læring og utvikling gjennom deltakelse i temauker - i en ramme som gir mulighet for erfaringsutveksling.
Et viktig prinsipp i all rehabilitering er hjelp til selvhjelp. Gradvis og ut fra de til enhver tid gitte helsemessige forutsetninger, får pasienten muligheter og inspirasjon til læring og trening, i en vekselvirkning mellom klinikk og hjem. Målet er å gi gode rammevilkår for pasientens rusmestring, helse og livskraft, egenutvikling og vekst.
Samarbeidet mellom Restart og pasient begynner om mulig i forkant av innleggelse eller en dagpasientavtale. Samarbeidet kan ha ulik form og kan pågå så lenge det er hensiktsmessig.
Avhengighet medfører helsemessige og sosiale utfordringer. Pasientens ressurser og utfordringer kartlegges, i tett samarbeid med pasienten - underveis i forløpet. Planarbeid og det individuelle behandlingsinnholdet utvikles i nært samarbeid med pasienten. Gjennom et felles ansvar for miljøet på Restart, har vi som mål å oppnå en atmosfære som trygger og bygger tillit - og som muliggjør trivsel og rusfrihet.
Dersom du har en mild – moderat eller alvorlig rusavhengighet og tror at Restart kan være noe for deg, ønsker vi deg velkommen som pasient i en medbestemmende og aktiv rolle.
Ønsker du å få vite mer om Restart, eller ønsker du en informasjonssamtale er du velkommen til å ta kontakt.
Hjernen er et flipperspill
En animasjonsfilm om rusmiddelbruk og effekter på hjernen. Rusmidler er psykoaktive substanser som påvirker prosesser i sentralnervesystemet på en slik måte at brukernes virkelighetsoppfatning og atferd endres. Ingen planlegger å bli avhengig, men avhengighet kan utvikles raskt og har alltid alvorlige konsekvenser.
Hensikten med filmen er å gjøre seeren oppmerksom på de uheldige konsekvensene av rusmiddelbruk og å hindre oppstart med rusmidler. Målgruppen er ungdom fra ungdomsskoletrinnet og oppover.