Hvem er vi?
Vi består av en personalgruppe som er sammensatt av mange ulike yrkesbakgrunner, dette er blant annet sykepleiere, vernepleiere og ergoterapeuter i tillegg til flere dyktige ansatte som har annen bakgrunn enn helsefaglig utdannelse. Videre har vi fire overleger og to psykologspesialister tilknyttet vår seksjon.
Samarbeidet rundt pasienten består av et tverrfaglig team som planlegger og gjennomfører behandlingen i samarbeid med pasienten.
Hvor er vi?
Vi befinner oss på Åsgård (Bygg 5 og 6), og er organisatorisk underlagt psykiatrisk avdeling ved psykisk helse- og rusklinikken i UNN.
Hva er sikkerhetspsykitrisk behandling, og hvem trenger det?
Sikkerhetspsykiatri innebærer å ivareta samfunnsvernet ved blant annet å vurdere og håndtere voldsrisiko. Vi skal utrede, behandle og rehabilitere pasienter med alvorlig psykisk lidelse og/eller utpreget voldsproblematikk. Behandlingen skal baseres på tverrfaglighet og individuell tilnærming til den enkelte pasient. Målet for behandlingen er å redusere risiko for fremtidig vold gjennom bl.a. samtaler, aktiviteter og medikamentell behandling. Målet er at pasienten skal klare seg selv på et lavere omsorgsnivå etter gjennomført behandling.
Pasientene er innlagt etter ulike paragrafer under ulike lovverk, men i hovedsak er det «Lov om etablering og gjennomføring av psykisk helsevern» som i størst grad gjelder. Derav spesielt §3.3 - tvungent psykisk helsevern og §5.1 – dom på overføring til psykisk helsevern. I tillegg har det i større grad de siste årene kommet pasienter som er innlagt etter straffeprosessloven alene eller i kombinasjon med psykisk helsevernloven. Herunder §171 – varetektsfengsling, §188 – varetektsurrogat, samt §167 – rettspsykiatrisk undersøkelse.
Hva er sikkerhetspsykiatrisk seksjon ved UNN?
Sikkerhetspsykiatrisk seksjon består av tre sengeposter/enheter og et ambulant team. Vårt opptaksområde er Finnmark, Troms og Ofoten.
- Sikkerhetspost A (RSA) har sitt hovedfokus på stabilisering og utredning, samt ivareta pasienter med særlige volds- og aggresjonsatferd, samt pasienter som er henvist etter straffeprosesslovens §167, §171 og §188. Sikkerhetspost A er tenkt å tilby forløp av kortere omfang. RSA har opptaksområde som omfatter hele Helse Nords opptaksområde.
- Sikkerhetspost B skal ivareta pasienter med volds- og aggresjonsatferd, tilby videre utredning og stabilisering. Enheten skal være egnet til å drive noe mer utprøvning mot samfunnet, samtidig som samfunnsvernet er ivaretatt.
- Sikkerhetspost C har fokuset mer utadrettet. Blant annet disponeres treningsleiligheter for pasientene med tanke på rehabilitering til et lavere omsorgsnivå, eller utskrivelse til kommune. Samarbeid med kommunale tjenester og økt selvstendighet skal være hovedområder for enheten.
- Utadrettet team er en tverrfaglig og høyspesialisert tjeneste som har ansvaret for oppfølging av sikkerhetspsykiatriske pasienter etter utskrivelse fra sikkerhetspsykiatrisk seksjon. Pasientene har forhøyet voldsrisiko og eventuelt andre utfordringer som krever langvarig stabil oppfølging. Uteteamets rolle vil være å støtte opp om pasientens ønsker og interesser, samtidig som man stiller krav til samarbeid. I tillegg vil de følge med på status på pasientene og forebygge nye hendelser. Et av hovedmålene vil alltid være å forebygge for å unngå nye alvorlige hendelser. Uteteamet har også en viktig rolle i overgangsfasene mellom sykehuset og kommunen, der de bidrar i planlegging, nødvendig kartlegging og opprettelse av kontakt med aktuelle tjenester.
Hvordan jobber vi?
Vi jobber i to-delt turnus med dagvakter fra 7.30-15.30 og kveldsvakter fra 14.00-22.00. Nattevakter jobber fra 21.45-07.45. Vi har arbeidshelg hver 3. helg.
Sykepleiere og vernepleiere har likestilte arbeidsoppgaver, og samarbeider i tverrfaglige team med å planlegge og delta i det miljøterapeutiske arbeidet, planlegge og gjennomføre behandlingsmål, samt koordinere behandlingen utfra pasientens behov. I tillegg går sykepleiere/vernepleiere ansvarsvakter som innebærer planlegging av vakt, samt fatte hastevedtak dersom hendelser oppstår.
Arbeidsmiljø
Arbeidet kan preges av høy belastning, og vi mener derfor at det er viktig at dialogen i personalgruppa preges av åpenhet og tillit. Vi er opptatt av at vi gjør hverandre gode, og har fokus på ivaretakelse av hverandre etter vanskelige situasjoner. Vi er åpne for ulike synspunkt og refleksjon i personalgruppa.
Vi tilbyr ukentlige veiledningstimer som personalet har i felleskap, og sørger for at alle ansatte får god opplæring i praktiske gjøremål, samt kursing i MAP (Møte med aggresjonsproblematikk).
Ledelsen og ansatte har godt samarbeid med tillitsvalgte og vernetjenesten.
Samarbeid
Vi har et godt samarbeid på tvers av enhetene i vår seksjon, og ved behov kan ansatte flyttes til andre enheter. Du blir da godt kjent med kollegaer på andre poster, og pasientene der. Du vil også få mulighet til å være oppdatert på behandlingsforløpet gjennom hele seksjonen.
Hva kan vi hjelpe deg å bli god til?
Kliniske observasjoner, kommunikasjon, relasjonsarbeid og voldsrisikovurderinger er kjerneoppgaver i den dagligdagse arbeidsdagen. Tverrfaglige diskusjoner, internundervisninger og samt ukentlige ferdighetstreninger med MAP bidrar til at du blir god i faget, og bidrar til trygge relasjoner med pasienter og trivelig arbeidsmiljø.