Hvem er vi?
Barneavdelingen i Hammerfest og barneavdelingen i Tromsø har opprettet et team som bistår helse personell i Helse Nord: Palliativt team for barn og unge i regionen, (PALBU).
Teamet består av barneleger, sykepleier og andre faggrupper som fysioterapeut, sosionom, klinisk ernæringsfysiolog og prest ved behov.
PALBU skal jobbe for at barn og unge med livsbegrensende eller livstruende tilstander skal få et helhetlig og godt behandlingstilbud uavhengig av lokalisasjon i regionen.
- PALBU i Helse Nord har ansvar for at samisk språk og kulturkompetanse blir ivaretatt i regionen og har også et nasjonalt ansvar for å bistå de andre helseregionenes barnepalliative team. Slik skal teamet arbeide for at det skal gis likeverdig og kulturelt tilpasset palliasjon til samiske barn i hele landet.
- PALBU skal være et rådgivende og veiledende organ som legger til rette for erfaringsutveksling og kunnskapsutveksling både i spesialist- og primærhelsetjenesten.
- PALBU skal arrangere fagdager og undervisning for kompetanseheving hos de lokale barnepalliative team, ansatte ved barneavdelinger og kommunehelsetjenesten.
Hva gjør vi?
Målet vårt er at PALBU skal bidra til at barn og unge med livstruende eller livsbegrensende tilstander skal få best mulig livskvalitet. Dette gjør vi ved å:
- Samarbeide med behandlingsansvarlige leger og sykepleiere i både kommune- og spesialisthelsetjeneste for å lage gode planer til beste for barna og deres familier.
- Tilby rådgivning og veiledning for helsepersonell
Henvisninger
Leger og sykepleiere i kommune- og spesialisthelsetjenesten kan henvise til PALBU. Helsepersonell som ønsker å henvise pasienter til PALBU må ha samtykke fra både pasient og pårørende.
- Henvisninger for barn som tilhører Finnmark sendes til Habiliteringavdelingen Barn-Finn, 92574
- Henvisninger for barn som tilhører Troms sendes til Barneavdelingen UNN.
Hvem er pasientene
Barnepalliasjon omfatter barn og unge i alderen 0-18 år med et bredt spekter av diagnoser.
Helsedirektoratets Nasjonal faglig retningslinje for barn og unge (helsedirektoratet.no) beskriver fire sykdomskategorier:
- Livstruende sykdom der det finnes sykdomsrettet behandling, men som ikke alltid helbreder, eksempelvis kreft, organsvikt i hjerte, lever eller nyre.
- Tilstander der tidlig død er uunngåelig, eksempelvis medfødte alvorlige misdannelser, enkelte ekstremt premature barn.
- Progredierende sykdommer der det ikke finnes sykdomsrettet, men utelukkende livsforlengende og lindrende behandling. Eksempelvis nevromuskulære/degenerative sykdommer.
- Sykdommer og tilstander som ikke er progredierende, men der alvorlighetsgraden medfører risiko for komplikasjoner, og der sannsynligheten for tidlig død er stor – eksempelvis enkelte medfødte misdannelsessyndromer, alvorlige former for cerebral parese eller omfattende funksjonshemning etter hjerneskade.