Prostatakreftoperasjon
Operasjon med fjerning av prostata (radikal prostatektomi) kan gjøres enten som klassisk åpen operasjon, eller som kikkhullsoperasjon hvor vi benytter en operasjonsrobot. Ved UNN bruker vi kikkhullsmetode og robot ved disse operasjonene.
Fordelen med robotoperasjon er at snittet på magen er litt mindre, og at kirurgen har litt bedre innsyn og tilgang i bekkenet. Det som gjøres innvendig under operasjonen er det samme ved begge operasjonsmetodene.
Operasjonsprosedyren er svært standardisert, men alle pasienter får en individuelt tilpasset operasjon avhengig av hvor aggressiv sykdommen er.
Før
- snakke med sykepleier
- ta blodprøver
- bli undersøkt av lege
- få informasjon om bekkenbunnstrening
- ha samtale med anestesilege eller anestesisykepleier
- eventuelt gjennomføre andre undersøkelser
- ta med urinprøve
Tarmtømming i forkant av operasjon
Faste i forbindelse med operasjon
Oppmøte
- Du får tildelt seng
- Operasjonsfeltet vil bli barbert
- I enkelte tilfeller tas det også blodprøver
- Samtale med operatør, dersom du ikke har hatt det på forhånd
Under
På operasjonsavdelingen vil du møte operasjonssykepleier og anestesisykepleier. De skal passe på deg under operasjonen. Anestesilegen vil gi deg narkose / bedøvelse.
Under operasjonen blir det lagt inn et kateter i blæra. Det er et mykt gummirør som går via urinrøret til blæren og som gjør det mulig å følge med på urinproduksjonen. Dette kateteret skal du ha i ca. 10 dager etter operasjonen.
Under operasjonen fjernes prostata. Kirurgen kan også måtte fjerne vev rundt prostata, dersom kreftsykdommen har spredd seg til vevet rundt prostata. Men vi tilstreber alltid mest mulig nervesparende kirurgi for å minske komplikasjoner etter operasjonen.
Etter at prostata er løsnet, sys blæren mot urinrøret og kateteret legges inn på nytt. Prostata tas ut gjennom et 5 cm lang snitt over navlen. Huden lukkes med klips som kan fjernes etter 10-14 dager.
Kliniske studier
1 klinisk studie er åpen for rekruttering. Sammen med legen din kan du vurdere om en klinisk studie er aktuell for deg.
Se flere kliniske studierEtter
Etter operasjonen blir du liggende på overvåkningsavdelingen i noen timer før du kjøres tilbake til sengepost.
Smertelindring
Det er normalt å ha noe smerter etter en operasjon, spesielt ved bevegelse. Du vil få smertestillende tabletter. For å få til en god smertebehandling er det viktig at du gir oss tilbakemelding dersom du har behov for mer smertestillende.
Ernæring
I tillegg til intravenøs væske, oppfordres du til å drikke godt og hvis du ikke er kvalm kan du få et lett måltid på kvelden operasjonsdagen.
Mobilisering / fysisk aktivitet
God smertelindring gjør at det er mulig å være fysisk aktiv selv om du er nyoperert. Aktivitet er avgjørende for at du skal komme deg raskt etter operasjonen.
Allerede operasjonsdagen kan du få hjelp til å komme opp av senga og evtuelt sitte oppe.
Hva skjer når du er fysisk aktiv:
- Du puster dypere og forebygger lungebetennelse.
- Matlyst og fordøyelse kommer raskere i gang.
- Sårene gror bedre fordi blodsirkulasjonen øker.
- Bevegelse stimulerer blodsirkulasjonen og forebygger blodpropp.
Første dagen etter operasjonen
Det vil bli tatt blodprøver og vi vil sjekke operasjonssåret. Tidspunkt for hjemreise er basert på en medisinsk vurdering. De fleste reiser 1-2 dager etter operasjonen. Har du lang reisevei til sykehuset kan du få ligge på pasienthotellet til du er i stand til å reise hjem. Du får utreisesamtale med lege og sykepleier.
Kateterstell
Blærekateteret skal du ha i 10 dager etter operasjonen, slik at skjøten mellom urinrøret og urinblæren får mest mulig «ro» i tilhelingsprossessen. Dette medfører at du må reise hjem med blærekateter. Du vil få mer informasjon om dette før du reiser hjem.
Kontakt
UNN Tromsø
Gynekologisk, urologisk, endokrinologisk og plastikkirurgisk sengepost, Tromsø
Oppmøtested
Fløy C, plan 5UNN Tromsø
Hansine Hansens veg 67