Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.

Hofteleddsdysplasi

Medfødt hofteleddsdysplasi betyr at hofteskålen er steilere og grunnere enn normalt. Leddhodet på lårbeinet får mindre støtte og selve leddet blir ustabilt. Dette kan føre til at leddhodet glir ut av leddskålen (hofteleddsluksasjon), og hoften vil da være ute av ledd. Hofteleddsdysplasi disponerer også for tidlig utvikling av slitasje av hofteleddet.

Henvisning og vurdering

Alle barn blir undersøkt av barnelege etter fødselen. Barn med risikofaktorer blir henvist til ultralydundersøkelse. Ved sikre kliniske funn og/eller unormale funn ved ultralydundersøkelse, vil behandling startes opp.

Ved mistanke om hofteleddsdysplasi senere i første leveår blir barnet henvist til sykehus for undersøkelse. Det gjelder uansett om barnet er nøye undersøkt som nyfødt.

De første 3–4 månedene er ultralyd standardundersøkelse i tillegg til klinisk undersøkelse. Senere undersøkes barnet med røntgen i tillegg til undersøkelse av barneortoped. Barn som blir henvist, får vanligvis time til undersøkelse i løpet av én måned.

  • hofteleddsdysplasi i familien?
  • seteleie ved fødsel?
  • kliniske funn?

Utgreiing

Mange barn som er fødde med hofteleddsdysplasi kan få normale hofter utan behandling, men det kjem an på kor stabilt ledda er og kor stor dysplasien er.

Legen vurderer om det er hofteleddsdysplasi som skal behandlast eller ikkje.

Utgreiinga består i første omgang av klinisk undersøking og ultralyd eller røntgenbilde av hofta og bekkenet.

Om barnet har alvorleg hofteleddsdysplasi, kan det føre til at leddhovudet glir ut av leggskåla og hoftekula blir liggande ute av ledd. Da vil barnet halte når det begynner å gå.

Dessverre blir ikkje alltid hofteleddsdysplasi oppdaga hos nyfødde. Undersøking av hofta til barnet er derfor alltid ein viktig del av legekontrollane på den lokale helsestasjonen.

Behandling

Om barnelegen oppdagar at hofta lèt seg vippe ut av ledd ved undersøking, startar vi med ein såkalla «putebehandling» (Frejkas pute) før de reiser frå sjukehuset. Vidare instruksjon, behandling og oppfølging vil skje ved poliklinikken på sjukehuset.

Frejkas pute

Frejkas pute ser ut som ei stiv bleie med selar. Puta blir lagd mellom knea til barnet utanpå bleia og ei tynn sparkebukse eller drakt. Puta held hofta bøygd og beina spriker. I denne stillinga ligg leddhovudet stabilt i leddskåla, og leddskåla blir som oftast normal i løpet av tre til fire månader.

Puta skal vere så brei at ho fyller ut mellom knea når hofter og kne er bøygde i ein vinkel på 90 grader. Den skal vere så stram at beina spriker, men så romsleg at de kan stikke eit par fingrar inn mellom beinet og puta. Da kan barnet bevege litt på låra. Det er viktig at låra ikkje sit heilt fast.

Vanlegvis møter barn som har fått pute ved fødselen til enkel klinisk undersøking etter éin til to veker, først og fremst for å sjå om puta passar. Deretter er det ny undersøking ved seksvekersalderen.

Litt over to prosent av alle nyfødde blir behandla med pute frå fødselen, mens i underkant av éin prosent blir behandla frå seksvekersalderen. Putebehandling blir vanlegvis gitt i tre månader, men litt kortare for barn som først startar behandling ved seksvekersalderen.

Plastskjene

Barn som startar behandling først når dei er 2–3 år, blir vanlegvis behandla med ei plastskjene (hofteleddsorthose).

Operasjon

Nokre få barn må opererast, vanlegvis fordi leddhovudet i hofteleddet har blitt liggande utanfor leddskåla. Vi prøver alltid å sette hofta på plass i hofteskåla i narkose utan å opne hofteleddet. Dersom det ikkje lykkast, må hofteleddet opnast for å få hofta på plass.

Alle må ha hoftegips etter slik behandling.

Somme barn må opererast igjen når dei har blitt litt eldre, dersom ikkje hofta har blitt så bra som vi håpar.

Oppfølging

Heime

Frejkas pute skal brukast heile tida, og skal berre takast av under stell av barnet.

Unngå å løfte eller strekke barnet etter beina, og unngå å presse beina saman. Når du skiftar bleie og liknande, løftar du barnet med éi hand under setet. Lengda på barnet skal ikkje målast så lenge barnet bruker puta, og vi anbefaler ikkje babysvømming i denne tida.

Vi anbefaler at barnet ligg på ryggen om det er fødd med hofteleddsdysplasi, men dei første to–tre vekene etter fødselen kan du gjerne legge barnet litt over mot sida, ved for eksempel å legge eit samanrulla teppe bak den eine sida av ryggen og setet. Du bør veksle mellom høgre og venstre sideleie.

Ved kjøp av ny barnevogn, unngå å kjøpe ei smal vogn. Det same gjeld for bilsete.  

Oppfølging på sjukehuset

Same dag som puta blir tilpassa barnet, blir det avtalt tid for kontroll allereie etter to til tre veker for å vere sikker på at puta fungerer bra. Deretter blir kontroll avtalt når barnet er seks veker og når barnet er tre månader.

På tremånaderskontroll tar vi som regel ei ny ultralydundersøking, i tillegg til vanleg legeundersøking. Om resultatet frå undersøkingane er normal, vil putebehandlinga avsluttast. Da kallar vi inn til ei siste undersøking med vanleg legeundersøking og røntgenundersøking etter tre månader til.

Av og til er det nødvendig å forlenge putebehandlinga eller halde fram med ei skjene av plast (hofteleddortose).

Alle barn som blir opererte for hofteleddsdysplasi skal følgast opp av sjukehuset med jamlege kontrollar, ofte heilt til dei er utvaksne. Oppfølginga vil tilpassast kvar enkelt.

Oppfølging på helsestasjon

Som regel følger vi berre opp barnet til det har vore utan pute eller ortose i tre til fire månader. Da sender vi eit brev til den lokale helsestasjonen der vi fortel om behandlinga barnet har fått, og ber om kontroll av hoftene på dei vanlege legekontrollane.

Vær oppmerksom

Sjølv om det svært sjeldan er seinfølger etter slik behandling, skal de som foreldre passe på at barnet ikkje haltar når det begynner å gå.

Kontakt

UNN Tromsø Fødeavdelingen, Tromsø

Kontakt Fødeavdelingen, Tromsø

Oppmøtested

Fløy C, plan 5.

Fødende: Bruk inngangen «Akuttmottak og fødende» som ligger rett inn forbi legevakten, plan B4. Bruk ringeklokke merket "fødende". Avdelingen er døgnåpen. 

UNN Tromsø

Hansine Hansens veg 67

Transport

Med buss

Hvis du kommer til Breivika fra Tromsø sentrum er det lettest å ta buss nummer 20 eller 21 fra Fredrik Langes gate. Denne bussturen tar omtrent 15 minutter.

Når du kommer inn hovedinngangen fra busstoppet er du på fløy A, plan 6. Resepsjonen ligger til høyre.

Kommer du fra Narvik?

Fra Narvik til Tromsø går Helseekspressen. Personer som har fått rekvirert reise av helsemessige årsaker kan reise med Helseekspressen.

 Rutetabell og fasiliteter.

Ellers går det vanlig rutebuss. Ta regionbuss 100. Det anbefales å bruke reiseplanlegger til Troms fylkestrafikk (Svipper). 

Kommer du med hurtigbåten?

Det går buss fra havneterminalen. Buss nr 21 går ca 1018.

Fra flyplassen

Det anbefales å bruke reiseplanlegger til Troms fylkestrafikk (Svipper). Søk på Tromsø lufthavn og UNN for å få opp reiseforslag.

Om du reiser fra Tromsø er det enklest å kjøpe billett via Svipper

Laste ned appen Svipper?

Svipper kan lastes ned via Google play eller App store

Med taxi

Du kan også ta taxi hvis du har avtalt dette med Pasientreiser. Taxien stopper utenfor hovedinngangen.

Med privatbil

Pasienter og pårørende bruker hovedinngangen. Parkering ovenfor sykehuset eller rett nord for PET-senteret (grønt område på kartet). Legevaktspasienter, fødende, og de som skal til mammografi parkerer rett nord for sykehuset (grønt område på kartet).

Pasientreiser

Har du vært til behandling, kan du søke om å få pengestøtte til reisen. Trenger du tilrettelagt transport for å komme til behandling, kan du ha rett til å få en rekvirert reise.

Les mer om pasientreiser

Når du er ved hovedinngangen

Når du går videre innover i sykehuset kommer du til fløy B, C, og til slutt D. Ved heisene står det skilt med hvilken fløy og etasje du er i (for eksempel B6).

Parkeringsoversikt for besøkende til Breivika
Kart over Breivika

Leveringsadresse varemottak:

Sykehusvegen 38

9019 Tromsø  

Pingvinhotellet varemottak:

Hansine Hansens veg 61 via Klokkargårdsbakken
Hansine Hansens veg 67

Praktisk informasjon

​​Sykehusapotek Nord har utsalg vis a vis Narvesen-kiosken på sykehuset i Tromsø. Der får du kjøpt hygieneartikler og medisiner på e-resept. Husk legitimasjon med bilde når du skal hente legemidler på resept.​​​

Apoteket ligger i A-fløya, plan 6. Ta til høyre når du kommer inn hovedinngangen. 

Les mer om oss

Du får kjøpt blomster i Narvesen-kiosken som ligger innenfor hovedinngangen, men husk på at allergikere kan få kraftige reaksjoner på blomster med kraftig duft.

Om du skal besøke noen på en sengepost kan det være lurt om du ringer til avdelinga først og sjekker om de har noen innlagt som er veldig allergiske.

Det kan uansett være lurt å sjekke besøkstidene på den avdelinga du skal til.​

​Pasieanttat geain lea šiehtadus dahje geat sisačálihuvvojit UNN, Nordlándda Buohcciviessu, Helgelándda buohcciviessu dehe Finnmárkku Buohcciviessu ossodagaide, sáhttet oažžut davvisámegieldulkka beaivválaččat gaskal dii. 08.00–22.00.

Davvisámegiel dulka bargiid ja pasieanttaid várás

Det er én frisør på sykehuset. Den ligger inn til høyre forbi Narvesen-kiosken når du kommer inn hovedinngangen.

​Du kan kople deg på vårt åpne trådløse gjestenett ”UNN – gjest”. Det er fri bruk av gjestenettet.​

​Sykehuskaféen Evert ligger i fløy C plan 3. Du kan også gå til fløy D og ta heisen til plan 3.Sykehuskaféen Evert er åpent for både pasienter og ansatte fra klokka 09 til 15. Der får du kjøpt varm og kald mat og drikke. Kaféen har godt med sitteplasser. Sjekk gjerne Facebook-sida vår.

Ved hovedinngangen i fløy A, plan 6 ligger en Narvesen-kiosk. Ta til høyre når du kommer inn hovedinngangen, eller til venstre i vestibylen hvis du kommer fra en av avdelingene.

I kiosken får du kjøpt enklere kioskmat, drikke og lesestoff. Kiosken har også tipping. ​

Åpningstider Narvesen

Forbehold om avvik på høytidsdager.

Mandag-torsdag: 07:00 - 22:00
Fredag: 07:00 - 21:00
Lørdag: 09:00 - 20:00
Søndag: 10:00 - 20:00

 

​​Kulturseksjonen i UNN arrangerer jevnlig lunsjkonserter på Pingvinen Scene ved hovedinngangen. Konsertene starter som regel klokka 1130. Informasjon om hvem som spiller henger i heisene. 

Musikk er også helse, og med jevne mellomrom arrangeres det ”musikkvandring” i sykehuset. Ta kontakt med sykepleier på avdelinga dersom du er innlagt hos oss og ønsker besøk av musikerne våre. 

Hvert år før jul arrangerer kulturseksjonen julemesse på plan 6 og 7 ved hovedinngangen.​​

Vi har flere gjesteparkeringer. Det er en ved PET-senteret, en overfor PET-senteret, og en rett nedenfor legevakta. Gjesteparkeringene er markert med grønt. ​​​

Parkeringa ved legevakta er for legevaktspasienter, fødende, og de som skal til mammografi.

På grunn av miljøhensyn, stor trafikkmengde og begrenset med parkeringsplasser anbefaler vi kollektivtrafikk der du har mulighet til å bruke dette. ​

Parkeringsavgift:

Kl. 07-21: kr 31.- pr time 

Kl. 21-07: kr 6 pr time

Langtidsparkering gjesteparkering:

For å oppnå denne prisen må det betales/ reserveres beløp for perioden parkering planlegges på parkeringsautomat.

Maks døgnpris kr 242,-

Pris fra og med det 4. døgnet maks kr 158,-

Pris fra og med det 8. døgnet maks kr 109,-

Parkering for bevegelseshemmede er gratis både på reserverte HC-plasser og på vanlige parkeringsplasser for gjester. 

App

Apcoa Flow er appen som bør brukes.Finnes i app-store og google store (google play). Easy park app kan brukes, men da får du 15 % påslag i avgiften.

El-bil

Oversikt (fra ladestasjoner.no)

Motorsykler

UNN har ikke per i dag egen tilrettelagt parkering for motorsykler for besøkende eller gjester.

Sykkelparkering:

Besøkende kan bruke all sykkelparkering rundt sykehuset. 
Om du vil ha parkering nær hovedinngangen er det mest praktisk å bruke:
Plassene på sykkelstativ mellom PET-senteret og universitetet
Sykkelkontainer rett nord for PET-senteret

Diagram

 

​Inngang til Pingvinhotellet ved UNN Tromsø er gjennom sykehusets hovedinngang i A6. Du kan henvende deg i hotellets resepsjon når du kommer. Der er det alltid noen som tar imot deg. Hotellet er døgnåpent.

Barselhotellet er en del av Pingvinhotellet. Rommene har stellebord med utstyr. Barselhotellet har jordmødre tilgjengelig for økt trygghet for den nye familien.

Det er TV og tilgjengelig Internett på alle hotellrom.

Måltider

Frokost er inkludert i rompris.  Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant i henhold til gjeldende åpningstider for deg som ikke har alle måltider inkludert.

Frokost: 

Mandag – fredag kl. 06:30 - 10.00
Lørdag – søndag kl. 07:30 - 10:30

Middag:

Mandag – torsdag kl. 14:00 – 16:30
Fredag (ingen middag), tapas kl. 11:00 – 14:00
Lørdag – søndag kl. 14:00 – 16:00

Kveldsmat:

Mandag – torsdag kl. 18:00 - 19:30
Fredag kl. 17:00 – 19:30
Lørdag – søndag kl. 18:00 – 19:30 

Med forbehold om endringer i åpningstidene ved ferier og røde dager. Se oppslag i restaurant for gjeldende åpningstider.

Det finnes også et enklere mattilbud til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet.

Narvesen har kiosk like ved resepsjonen.

Parkering

Parkeringsplasser mot avgiftsbetaling på oppmerkede områder utenfor sykehuset. Vi har få parkeringsplasser tilgjengelig og oppfordrer de som kan om å bruke kollektivtransport. Bussrute 20 går fra Tromsø sentrum til UNN og turen tar 10-15 minutter.

Priser ved Pingvinhotellet, Tromsø

  • Innlagte pasienter i Tromsø
    • Betaler ikke for opphold på hotellet
    • Alle måltider inkludert
    • Rommet må bestilles skriftlig fra avdelingen pasienten tilhører
  • Ledsagere/foresatte til barn under 18 år som er innlagt
    • Betaler ikke for opphold på hotellet
    • Alle måltider inkludert
    • Rommet må bestilles skriftlig fra avdelingen pasienten tilhører
  • Strålepasienter - Langtidsboende (over 5 døgn)
    • Pasienten betaler ikke selv for overnatting inklusive frokost
    • Rommet må bestilles skriftlig fra den avdelingen som behandler pasienten
  • Polikliniske pasienter og dagpasienter
    • Barn under 6 år bor gratis
    • Betaling direkte til pasienthotellet
    • Rommet bestilles via pasienthotellets felles booking
    • Refusjon fra Pasientreiser
  • Pårørende og andre
    • Ta kontakt på e-post pingvinhotellet@unn.no for bestilling av rom og prisinformasjon.
    • Ingen refusjon fra Pasientreiser

Mer utfyllende informasjon om det å bo på pasienthotellene i UNN, finner du i brosjyen: Praktisk informasjon til deg som skal bo på pasienthotellene i UNN HF​

Kontakt

Besøksadresse:
Hansine Hansensvei 61 
9019 Tromsø

Kart

Telefon:
777 55 100 (hele døgnet)

Booking

Bestilling av rom gjør du gjennom pasienthotellets felles bestillingssystem: booking.pingvinhotellet@unn.no

Vardesenteret er et samarbeid mellom UNN og Kreftforeningen, og er en møteplass for kreftsyke, pårørende og etterlatte. Her treffer du ansatte fra Kreftforeningen og UNN, samt frivillige og likemenn. 

Vardesenteret er tilknyttet UNN i Breivika og befinner seg i E-fløya. For å komme dit må du først til plan 2, fløy D. Følg skiltene derfra. Er du usikker kan du spørre en frivillig sykehustvert som er kledd i rød vest.        

Les mer om Vardesenteret på UNN (Kreftforeningen.no) 

Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige eiendeler du tar med deg til sykehusoppholdet. 

Vi anbefaler at du har minst mulig med deg og lar verdisaker ligge hjemme.​

Dersom du likevel har med deg verdisaker, kan du avtale med avdelingen hvordan dette skal oppbevares. 

Sengepostene våre har ulike visittider eller besøkstider. Informasjon om disse tidene står på de ulike avdelingssidene. Ta gjerne kontakt med avdelingen hvis du er usikker.