For tidlig fødte barn (prematur)
I Norge fødes cirka 5 prosent av alle barn for tidlig, men i mange land er tallene høyere. For tidlig fødte barn kalles også premature. Prematur betyr «før moden», det vil si født før uke 37 i svangerskapet. Årsakene til for tidlig fødsel er i stor grad ukjent. Flere risikofaktorer kan bidra til tilstanden. Dersom du har født for tidlig én gang, har du en økt risiko for å føde for tidlig i senere svangerskap.
Prematur fødsel
Prematur fødsel medfører risiko for komplikasjoner og skade hos barnet. Risikoen øker med lavere svangerskapsalder. Det er i dag god behandling av barn som fødes prematurt som reduserer risikoen for komplikasjoner og skade.
Et svangerskap varer vanligvis mellom 37 og 42 uker. Alle barn født før svangerskapsuke 37 betegnes som premature. Premature deles gjerne inn etter varighet av svangerskapet, og barn som fødes før 28 uker omtales som ekstremt prematur, fra 28 til 31 uker som veldig prematur, over 31 uker som moderat prematur og fra 34 til 36 uker som sent prematur. Svangerskapsuker betegnes også som gestasjonsalder (GA) på barnet ved fødsel.
En prematur fødsel kan starte med premature rier eller at «fostervannet går». Ofte vet man ikke årsaken. Tvilling-/flerlingsvangerskap kan oftere føre til prematur fødsel.
Det kan også være at fødselen blir prematur fordi den må settes i gang (eller det må tas keisersnitt) på grunn av sykdom hos mor (for eksempel svangerskapsforgiftning), eller at barnet vokser dårlig eller på annen måte viser tegn på sykdom.
Barn som fødes for tidlig, er ikke fullt utviklet og kan ha behov for ekstra hjelp den første tiden. Graden av umodenhet, eller hvor mye for tidlig barnet er født, er svært avgjørende for det medisinske forløpet. De aller mest umodne barna kan trenge intensiv hjelp med livsviktige funksjoner (for eksempel pustemaskin og næring direkte i blodet) i lang tid etter fødsel, mens barn som fødes bare noen få uker før tiden kan trenge hjelp til å holde seg varme og ta til seg næring. For tidlig fødte barn må oftere få behandling med fototerapi («lysbehandling») for gulsott enn barn født til termin.
Nyfødtintensivavdelinger er spesialister på å ivareta og behandle barn som er født for tidlig. Der jobber leger og sykepleiere i team for best å kunne ta hånd om barnet og familien. Legene har spesialutdannelse i nyfødtmedisin og mange av sykepleierne har videreutdanning i intensiv, barn- eller nyfødtsykepleie. I tillegg har avdelingene personale som er utdannet ammeveiledere, og mange har også personale som er utdannet samspillsveiledere.
Behandling
Familiesentrert behandling
Når eit nyfødd barn blir innlagt i nyføddintensivavdeling, er det ein heil familie som blir påverka. Nybakte foreldre blir kasta ut i eit ukjent tilvære som dei vanlegvis ikkje har fått tid til å førebu seg på. Nokre foreldre har fått barn som er svært sjuke og kanskje har livstruande tilstandar over lang tid. Avdelinga jobbar for at heile familien skal kjenne seg velkommen. Vi veit at alle nyfødde barn treng å ha foreldra sine hos seg, same kor små og sjuke dei er. Det er gjennom samvær mellom foreldre og barn at grunnlaget for eit godt liv blir skapt.
Det å bli kjent med eit svært for tidleg fødd barn som er kopla til overvakingsutstyr og ulik type utstyr kan vere svært utfordrande, og foreldre treng tid og støtte for å venne seg til ein slik situasjon. Foreldre er velkomne på avdelinga heile døgnet, og vi ønskjer at dei er til stades og gradvis overtek ein større del av omsorg og stell for barnet sitt. Personalet har alltid det medisinske ansvaret for barnet. Foreldre skal ta del i alle viktige avgjerder som gjeld barna deira.
Avhengig av kor tidleg fødd barnet er, vil det kunne trenge alt frå livreddande behandling til at det kan leggjast på mors bryst rett etter fødselen og berre trenge oppfølging når det gjeld ernæring og kroppsvarme. Å leggje barnet på mors bryst etter fødselen er viktig for mor og barn, og blir prioritert så langt det er mogleg. Det gjeld også barn som er veldig for tidleg fødde.
Rettleiing og støtte
Foreldre/føresette kan få tilbod om samtale med psykolog/psykiater og sosionom.
Psykologen/psykiateren gir til dømes rettleiing og støtte omkring meistring av situasjonen når ein har fått eit alvorleg sjukt barn og om samspel med barnet.
Sosionomen kan gi råd og rettleiing om rettar både for foreldra og barnet. Som døme kan nemnast rettar omkring pleiepengar. Alle foreldre som får eit for tidleg fødd barn som blir innlagt i nyføddavdeling kan søkje om pleiepengar.
Komplikasjonar
Komplikasjonar som kjem av for tidleg fødsel er hyppigast hos dei mest umodne barna. Nyføddintensivavdelinga har rutinar for kor hyppig ulike undersøkingar skal gjerast for å oppdage slike komplikasjonar.
Lågt blodsukker
For tidleg fødde barn har auka risiko for å få lågt blodsukker etter fødselen. Etter ein fødsel søkk blodsukkeret til barnet, og det er viktig at barnet får tilskot av næring etter fødselen i form av mjølk i magen eller som intravenøs væske som blir gitt via eit tynt kateter i ei blodåre/vene.
Lysbehandling av gulsott
For tidleg fødde barn må oftare få behandling med fototerapi («lysbehandling») for gulsott enn barn fødd til termin.
Retinopati hos premature – ROP (Retinopathy of prematurity)
Barn fødde før veke 32 blir undersøkte av augelege med tanke på ein netthinnesjukdom som kan ramme premature («retinopathy of prematurity»/ROP). Det er særleg dei aller mest for tidleg fødde som har ein auka risiko for ROP. Når ROP blir tidleg oppdaga, kan han behandlast slik at barnet får eit normalt eller tilnærma normalt syn.
Ultralyd av hjernen hos for tidleg fødde barn
Premature har auka risiko for hjernebløding og andre typar skadar i hjernen. Dei blir undersøkte rutinemessig med ultralyd av hovudet under innlegginga på nyføddintensiv. Vanlegvis er dette skadar vi ikkje kan gjere så mykje med etter at dei er oppstått, men det er viktig å vite om for at foreldre og helsepersonell skal kunne lage ein god plan for vidare oppfølging.
Ultralyd av hjartet
Nokre ekstremt for tidleg fødde barn har det vi kallar ein openståande ductus arteriosus, som må behandlast med medisin eller, i sjeldne tilfelle, med operasjon. Dersom legen høyrer ein bilyd ved lytting på hjartet, eller barnet har andre symptom som kan knytast til hjartet, blir det gjort ekkokardiografi, eller ultralyd av hjartet.
Oppfølging
Helsesykepleier og fastlege
Før utreise vil det bli opprettet kontakt med helsesykepleier. Helsesykepleier og fastlege mottar skriftlig informasjon om barnet. For barn som har behov for flere tjenester i kommunen kan det være aktuelt å innkalle til samarbeidsmøte med flere faggrupper fra kommunen, for eksempel fysioterapeut og fastlege. Foreldre/foresatte må gi samtykke til slik kontakt.
Nasjonal faglig retningslinje for oppfølging av for tidlig fødte barn
Tidlig hjemreise
Dette er et tilbud til barn og foreldre som ønsker å komme tidlig hjem med oppfølging fra avdelingen. Det kan gjelde for barn som er i siste fase av oppholdet som fortsatt har ernæringsutfordringer og/eller trenger litt oksygen. Sykehuspersonalet kan følge opp med hjemmebesøk eller digitale konsultasjoner.
Kontakt
UNN Tromsø
Nyfødt intensiv, Tromsø
Oppmøtested
Fløy B2, plan 5Åpent kun for foreldre med barn som er innlagte på posten.
UNN Tromsø
Hansine Hansens veg 67