687 treff
- Ablasjon av hjerteflimmer (atrieflimmer)Ablasjon er en nyere behandlingsmetode for atrieflimmer hvor medisinsk behandling ikke er tilstrekkelig eller gir uheldige bivirkninger.
- AbortI Norge har kvinner lovfestet rett til selvbestemt abort innen utgangen av 12. svangerskapsuke. Senere i svangerskapet må søknaden behandles av abortnemnda ved sykehuset.
- Abort - SpontanabortSpontanabort vil si at svangerskapet blir avbrutt før fosteret er levedyktig. Dette skjer i 10 til 20 prosent av alle erkjente svangerskap. 97 prosent av alle spontanaborter skjer i løpet av de første 12 ukene, men kan også skje så sent som i 22. svangerskapsuke.
- AbstinensbehandlingAbstinensbehandling blir gitt etter individuelle behov, der vi prøver å kartlegge og bevisstgjøre deg på dine abstinenssymptomer. Økt bevissthet og forståelse kan dempe ubehaget. Både medikamentelle og ikke-medikamentelle hjelpemiddel kan være aktuelle.
- ADHD hos barn og ungeVed mistanke om ADHD hos deg som er barn/ungdom, kan de foresatte kontakte barnehagen, skolen, helsesykepleier eller fastlegen. Eller disse tar kontakt med de foresatte ved mistanke om ADHD. De vurderer i fellesskap om det er grunn til å gå videre til kommunale tjenester, som for eksempel PPT eller fastlegen, som igjen vurderer behovet for å henvise til spesialisthelsetjenesten.
- ADHD hos voksneADHD står for attention-deficit/hyperactivity disorder og kjennetegnes ved uttalt oppmerksomhetssvikt, uro, rastløshet og impulsivitet. ADHD-diagnosen kan også stilles når symptombildet hovedsakelig er kjennetegnet ved oppmerksomhetssvikt (ADD)
- Akillessene, avrivning (akillesseneruptur)Leggmuskulaturen samles i akillessenen, som fester på hælbeinet. Dette er kroppens tykkeste og sterkeste sene, men senen kan ryke. Avrivning av akillessenen er en akutt skade som kan oppstå i forbindelse med sport eller annen aktivitet som stiller krav til hurtig og kraftig bruk av leggmuskulaturen. God behandling av skaden er viktig for å få tilfredsstillende funksjon i senen igjen.
- AkneAkne (kviser) er en vanlig hudsykdom, særlig i ungdomsår. Lett til moderat akne behandles av fastlege, først og fremst med lokale midler som påsmøres huden direkte, evt. med tablettkurer (antibiotika). Dette gjelder de fleste pasientene med akne.
- Aktiv overvåkning ved prostatakreftHvis du har en lavrisiko prostatakreft, det vil si en lite aggressiv kreft, kan det beste alternativet være aktiv overvåkning med jevnlige blod- og vevsprøver. På denne måten sikrer vi at du får behandling hvis sykdommen utvikler seg.
- Akutt leukemiLeukemi (blodkreft) er kreft som oppstår i celler i blodet eller i bloddannende celler i beinmargen. Mellom 200 og 250 personer får påvist akutt leukemi årlig i Norge. Selv om akutt leukemi er en av de vanligste kreftformene blant barn, er de fleste som får akutt leukemi eldre.
- Akutt tåresekkbetennelse - åpning av abscessTåresekkbetennelse gir smertefull, rød hevelse like nedenfor øyekroken inn mot nesen. Det kan også gi sykdomsfølelse og feber. Tilstanden skyldes som regel tette tårekanaler. Hvis betennelsen ikke lar seg behandle med antibiotika, kan det være aktuelt å åpne byllen kirurgisk.
- AlderspsykiatriAlderspsykiatri er spesialisthelsetjeneste for personer som får en psykisk sykdom etter fylte 65 år. Det kan være angst, depresjon, psykose, demens eller andre psykiatriske sykdommer. Utredning og behandling kan forgå både poliklinisk, ambulant og ved innleggelse i sengepost.
- Alkohol - avhengighetSkadelig bruk eller avhengighet av alkohol er den hyppigst forekommende ruslidelsen i Norge.
- Alkohol og helseSmå mengder alkohol innebærer vanligvis liten skaderisiko for friske personer, men tidligere antakelser om at alkohol er bra for helsen er tilbakevist av nyere forskning. Alkohol er en risikofaktor for skade på kort sikt, og underliggende årsak til en rekke sykdommer på lang sikt. Alkohol er den tredje viktigste sykdomsfremkallende faktoren i den vestlige verden, og mer enn 60 ulike sykdommer kan knyttes til overforbruk av alkohol .
- Allergen immunterapi (allergivaksinering)Allergivaksinering blir og kalt hyposensibilisering eller spesifikk immunterapi. Dette er aktuelt ved kraftig allergi, særlig mot pollen og bie- og vepsegift, men unntaksvis også mot dyrehår eller husstøvmidd.
- AllergiDet finnes mange typer allergi som innebærer at kroppens immunforsvar reagerer på naturlige og i utgangspunktet ufarlige stoffer. Når du kommer til vår avdeling vil du først få en grundig utredning omkring hvilken slags allergiske plager du har. Etter at dette er kartlagt kan vi starte behandlingen for å redusere, eller dersom mulig, fjerne plagene.
- Allergisk kontakteksemKontakteksem kan oppstå ved fysisk eller kjemisk skade på huden og ved allergi.
- AllergiutredningNår fastlegen har mistanke om allergi eller det er behov for ytterligere utredning eller behandling, kan du bli henvist til allergiutredning i spesialisthelsetjenesten.
- Allergiutredning hos øre-nese-halsspesialist, voksneAllergirelaterte symptomer kan komme fra luftveier, mage/tarm eller fra hud. Pollenallergi er den vanligste formen for allergi.
- ALS, muskelsvinnsykdom (Amyotrofisk lateralsklerose)ALS er en sjelden progressiv nervesykdom som forårsaker gradvis svinn av motornevroner i hjernebarken og ryggmargen. De første symptomene ved ALS er ofte svekkelse i en arm, i et bein eller utydelig tale. Hos noen kan ALS gi kognitive vansker.
- Alternativ og supplerende kommunikasjon for barn med funksjonsnedsettelserAlternativ og supplerende kommunikasjon (ASK) kan hjelpe barn som helt eller delvis mangler tale til å finne andre måter å kommunisere på.
- AmmingInformasjon om ammestart og ammeråd som kan være nyttige den første tiden etter at barnet ditt er født.
- Amming og røntgenkontrastmidlerVed MR-undersøkelse ligger du i et magnetfelt, mens MR-maskinen lager bilder ved hjelp av radiobølger. MR-undersøkelse innebærer ingen form for røntgenstråling.
- Anabole-androgene steroiderAnabole-androgene steroider (AAS) er en samlebetegnelse for testosteron og syntetiske derivater med lignende struktur og effekt.
- Anafylaktisk sjokkAlvorlig allergisk reaksjon (anafylaksi) er en akutt innsettende og potensielt livstruende reaksjon som krever akutt behandling. Allergisk (anafylaktisk) sjokk er den kraftigste formen for allergisk reaksjon.
- Angiografi og intervensjonAngiografi er en røntgenundersøkelse hvor vi framstiller kroppens blodårer ved hjelp av et kontrastmiddel. Intervensjon er den delen av undersøkelsen hvor vi via blodårene behandler pasienten.
- AngstlidelserAngst er i utgangspunktet en normal kroppsreaksjon som skal gjøre oss i stand til å møte trusler. Angstlidelse er når angsten blir så sterk og hyppig at den hemmer fungering i hverdagen. Det finnes behandling som har gode resultater.
- Angstlidelser - fobiske og panikkangstAngstlidelser er en samlebetegnelse for tilstander som omfatter mer enn forbigående uro eller frykt. Hos personer med en angstlidelse forsvinner ikke den irrasjonelle frykten eller uroen, og den kan bli verre over tid.
- AngstmestringskursPå angstmestringskurset lærer du å mestre angsten slik at den ikke lenger har herredømme over livet ditt.
- Ankel, kikkhullsoperasjonSykdommer og skader i ankelleddet kan være skader i brusk, sener, inneklemmingstilstander, betennelse i leddhinne og frie legemer. En kikkhullsoperasjon vil gi svar på hva som er galt med ankelen og gi mulighet til å behandlet sykdommen eller skaden.
- Ankelartrodese/subtalartrodeseSykdommer som har ødelagt store deler av ankelleddet eller subtalarleddet (under ankelleddet) behandles oftest med artrodeser (avstivning). Resterende brusk fjernes og det ødelagte leddet blir stivet av. Oftest er dette leddet nærmest stivt allerede slik at man mister lite bevegelse. Målet med operasjonen er å fjerne smerten fra leddet. Det skjer ved selve artrodesen, det vil si at leddet gror sammen og blir borte. Det blir ofte brukt skruer for å få det til å gro sammen, eventuelt supplert med en plate.
- AnkelbruddAnkelbrudd er et vanlig brudd og oppstår gjerne ved overtråkk. De fleste ankelbrudd kan behandles med gips/støttesko, men noen brudd gjør ankel-leddet så ustabilt at operasjon kan være nødvendig.
- Ankelbrudd, behandling med gipsStabile ankelbrudd kan behandles med gips. Gipsbehandlingen varer totalt i 6 uker.
- Ankelbrudd, operasjonAnkelbrudd er et vanlig brudd og oppstår gjerne ved overtråkk. Bruddet kan ha forskjellige grader av alvorlighet og dette bestemmer behandlingen. Ved kirurgisk behandling blir bruddet først stabilisert med midlertidig gips eller ramme. Deretter gjennomføres operasjonen og du må vanligvis gå på krykker i 6-12 uker etterpå.
- Ankelbrudd, operasjon med midlertidig rammeAnkelbrudd er et vanlig brudd og oppstår gjerne ved overtråkk. Noen ganger er ankelleddet så ustabilt at det ikke er nok å sette på gips. Det kan da bli nødvendig med en midlertidig ramme i påvente av endelig operasjon. Dette bør gjøres så tidlig som mulig.
- Ankelslitasje, avstiving av ankelleddVed utslitt ankelledd (artrose) og sterke smerter kan operasjon med avstivning av ankelleddet gi lindring av smertene. Årsaken til slitasje i ankelleddet kan være tidligere ankelbrudd, båndskader eller leddgikt. 8 av 10 pasienter angir at de blir smertefri etter utført ankelavstivning.
- Arbeids-EKGArbeids-EKG (elektrokardiogram) gir informasjon om hjertefunksjonen under belastning. Arbeids-EKG blir brukt for å vurdere fysisk kapasitet, vurdere hjertesykdom og eventuelt effekt av behandling.
- Arbeidsmedisinsk utredningArbeidsmedisinsk utredning går i hovedsak ut på å vurdere om du har sykdom som har oppstått som følge av påvirkninger i arbeidet du har eller at sykdommen har blitt forverret av denne påvirkningen.
- Arginin/insulin stimulasjonstest – barn og ungeVeksthormon lages i hypofysen og kommer ut i blodet i korte perioder. Formålet med testen er å undersøke frigjøringen av veksthormon i blodet etter en kombinert stimulering med arginin-insulin.
- ArrbrokkEt arrbrokk er et brokk som oppstår i et operasjonsarr i buken. Behandlingen er operasjon, enten som åpen operasjon eller kikkhullskirurgi (laparoskopisk).
- Arteriell blodgassArteriell blodgass er en blodprøve som brukes til å vurdere lungefunksjon og balansen mellom oksygen og kulldioksid i blodet. Denne typen blodprøve er litt spesiell fordi vi må ta blod fra en arterie (pulsåre). Oftest bruker vi pulsåren som ligger i håndleddet.
- ArtroseArtrose (tidligere kalt slitasjegikt) er en leddsykdom som påvirker alle strukturene i leddet, som brusk, bein, leddhinne, leddbånd og muskulatur. Sykdommen kan ramme alle ledd, men forekommer oftest i hender, hofter, knær og føtter. Mange har artrose i flere ledd, da kalles det polyartrose eller generalisert artrose.
- Asperger syndrom hos barn og ungdomNoen mennesker strever fra de er små med å forstå hvordan de skal være sammen med andre. De kan også være veldig opptatt av spesielle ting, og har vansker med endringer i rutiner. Asperger syndrom er en funksjonsnedsettelse forårsaket av en medfødt utviklingsforstyrrelse, og kjennetegnes av vansker med gjensidig kommunikasjon, sårbarhet ved sosialt samspill og organisering av livet.
- Aspergers syndrom hos voksneAspergers syndrom kalles autismespekterforstyrrelse. Denne tilstanden har en sterk arvelig komponent og har en nevrobiologisk årsak. Tidlig hjelp og oppfølging for å håndtere problemer forbundet med tilstanden har vist seg viktig.
- AstmaAstma er en kronisk sykdom med betente og overømfintlige luftveier som kan forekomme hos både barn og voksne. Tilstanden behandles oftest med ulike typer inhalasjonsmedisiner. Med riktig behandling, trening og forebygging, kan de fleste med astma leve et helt normalt liv med lite plager.
- Astma hos barn og ungeAstma kjennetegnes ved at det i perioder er vanskelig å puste (pustebesvær). Innsiden av luftveiene er dekket av en slimhinne. Ved astma fører en betennelsesreaksjon til hevelse i slimhinnen og det dannes et seigt slim. Den glatte muskulaturen i lungene trekker seg sammen og luftveiene blir trange. Dette gjør at det blir tungt å puste.
- Atferdsvansker hos barn og ungeAtferdsvansker eller atferdsforstyrrelser hos barn og ungdom kjennetegnes av ulike former for regelbrytende eller utagerende atferd. Atferden gjentas over tid og er tydelig utenfor det som vurderes som sosialt akseptabelt. Begrepet antisosial atferd brukes dersom denne atferden er svært alvorlig.
- Atopisk eksemAtopisk eksem er den vanligste eksemformen hos barn og kan ramme opp til 20 prosent av barn i førskolealder. De fleste får symptomer på hudsykdommen før fylte to år, mange får plager allerede i spedbarnsalder. Mange blir kvitt plagene før de blir voksne. Hos enkelte blusser sykdommen opp igjen i tenårene. Enkelte vil ha eksemplager livet ut. Personer som har hatt atopisk eksem som barn er spesielt utsatte for å få håndeksem som voksne.