For mange vil utredning være tilstrekkelig, både som undersøkelse og behandling. Hvis du likevel trenger videre behandling, finnes det flere muligheter. For å lykkes med behandling, er det viktig at du føler deg trygg på hva som er bra for deg og dine plager. Forståelse og kunnskap om ryggen og nakken kan ofte gjøre at man føler seg tryggere.
Videre kartlegging
Du kan få tilbud om videre undersøkelse eller kartleggingssamtaler hos andre fagpersoner i poliklinikken, for eksempel ergoterapeut eller psykolog, eller en oppfølgingstime hos legen eller fysioterapeuten som undersøkte deg.
2-dagers mestringskurs
2-dagers mestringskurset består av gruppeundervisning og -veiledning for personer med nakke og ryggplager. Kurset holdes i Helse I arbeid sine lokaler like ved UNN.
Kursholderne er fysioterapeuter. De jobber ut fra tanken om at fysiske, psykiske og sosiale faktorer henger sammen og kan påvirke hverandre gjensidig. Du får opplæring i anatomi og smertemestring, og kan utveksle erfaringer med andre. Innen 4 uker etter gruppeundervisningen får du tilbud om en oppfølgingstime på telefon eller video.
Det kan ta 2-4 måneder fra utredning til du starter i denne behandlingen.
7-dagers gruppebehandling
7-dagers behandling i gruppe, også kalt «ryggskole» går over 3 uker. Behandlingstilbudet holdes på Kraft, som er en studentidrettshall og treningssenter like ovenfor UNN Tromsø i Breivika. Tilbudet inneholder daglig trening og undervisning/samtalegrupper mellom kl. 9.00 – 14.00. Det er plass til ca. 10 deltakere i hver gruppe.
Tilbudet ledes av fysioterapeuter, ergoterapeut og lege som jobber tverrfaglig, ut fra tanken om at fysiske, psykiske og sosiale faktorer henger sammen og kan påvirke hverandre gjensidig. Terapeutene følger gruppa tett, både i aktivitetstimer og undervisning. De er tilgjengelige for deg i hele behandlingsperioden og vil ha én-til-én-samtaler med deg underveis.
Du får opplæring i anatomi og smertemestring, og kan utveksle erfaringer med andre. I aktivitetstimene introduseres du for en rekke ulike aktiviteter, øvelser og arenaer for trening og fysisk aktivitet. Et hovedmål er å selv kunne ta ansvar for egen helse og livssituasjon. I løpet av behandlingsukene vil du bli utfordret til å lage dine egne målsetninger og en plan for veien videre, spesielt med tanke på arbeid og fysisk aktivitet. Teamet veileder og støtter deg i denne prosessen. Du vil få tilbud om en oppfølgingstime på telefon ca. 4 mnd. etter tilbudet.