Metoden er utviklet av C3 Senter for fremtidig helse, et senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI)
Fire steg mot innovasjon
Med dagens metoder må en løsning være tatt i bruk før man kan måle hvor god effekt den har. Det har ført til at tvilsomme – og ikke minst kostbare – innovasjoner har blitt implementert, mens gode innovasjoner aldri når frem til pasientene.
C3 Senter for fremtidig helse har forsket på hvordan tidlig metodevurdering kan brukes til å vurdere nytte underveis. En slik vurdering gjør det mulig for innovatører å justere kursen og avvise ineffektive løsninger på et tidlig tidspunkt. Det sparer både tid og ressurser, og hjelper å velge løsningen som har størst gevinst.
Forskningen har resultert i Step Up, en åpent tilgjengelig metode for alle som er opptatt av innovasjon og tjenesteutvikling i helsesektoren. Metoden består av fire deler, som steg for steg tar et innovasjonsprosjekt fra idé til en faktisk endring. Hver del inneholder aktiviteter som en prosjektgruppe gjør i fellesskap.
De fire delene av Step Up er:
- Et solid fundament
For å løse det riktige problemet, undersøker teamet alle sider ved problemet slik at beslutninger er basert på kunnskap. - En verdifull løsning
For å velge riktig blant mange muligheter, sammenligner teamet løsningene og velger den som har størst potensiell nytteverdi og samtidig er mulig å realisere. - Et felles veikart
For å stå samlet fra start til mål, blir teamet enige om hvilke milepæler de skal nå fram mot implementering. - En stødig leder
For å legge til rette for å ta nye steg, reflekterer lederen over sin rolle i prosessen.
Når teamet gjennomfører aktivitetene i de fire delene, får de hjelp til en stegvis progresjon i arbeidet med å gjøre en endring eller utvikle en helt ny tjeneste. Den trinnvise tilnærmingen i Step Up avdekker om en løsning vil fungere eller ikke, i god tid før implementering.
Step Up Workshop med innovasjonsteamet
Vi i innovasjonsteamet bruker Step Up-metoden sammen med brukere, ansatte og helseledere for problemidentifisering, planlegging og utforsking av ideer i en tidligfase. En slik workhop kan vanligvis ta 2-4 timer, alt etter hva man har tid og behov for.
Prøve selv?
Har du lyst til å teste ut metoden selv finner du mer informasjon hos Nasjonal senter for e-helseforskning.
Relevante vedlegg
Metodehåndbok (pdf)
Aktivitetsark (pdf)
Arbeidsbok (pptx)