Utdanning av helsepersonell er en av sykehusenes fire kjerneoppgaver, se spesialisthelsetjenesteloven § 3-8. Føringene for å legge til rette for dette er nærmere presisert i de årlige oppdragsdokumentene fra Helse- og omsorgsdepartementet og hovedavtalen mellom Spekter og Akademikerne § 44 Kompetanseutvikling. UNNs strategiske hovedsatsning innen undervisning og læring er å :
- utdanne helsepersonell med kompetanse som er rustet til å møte befolkningens helsemessige behov i nordområdene, i et gjensidig forpliktende samarbeid med relevante parter
- være en tydelig samhandlende og samarbeidende aktør for utdanning av helsepersonell
- være en attraktiv og ledende undervisnings- og læringsarena som foretrekkes som utdanningssted og arbeidsplass.
Utdanningsvirksomhet
Det foregår en omfattende utdanningsvirksomhet ved UNNs sykehus. Det største omfanget av utdanningsvirksomheten foregår ved sykehusene i Harstad, Narvik og Tromsø, men utdanning av helsepersonell foregår også ved de fleste av foretakets øvrige lokasjoner. I 2020 var 2432 elever og studenter i praksisstudier (benyttede praksisplasser) eller praktisk klinisk undervisning, hvorav 1126 i vårsemesteret og 1306 i høstsemesteret.
Foretaket ansetter og utdanner turnuskandidater i fysioterapi og leger i spesialisering del 1.UNN finansierer utdanningsstillinger innen anestesi-, barn-, intensiv-, kreft- og operasjonssykepleie for å sikre foretaket nødvendig kompetanse innen spesialsykepleie. Leger i utdanningsstillinger kan spesialisere seg innen de fleste medisinske spesialitetene, mens psykologer kan spesialisere seg innenfor alle de psykologiske spesialitetene.
Som offentlig godkjent lærebedrift har UNN ansatt lærlinger innenfor blant annet ambulansefag, helsearbeiderfag, kjøkkenfag, kontorfag og tekniske fag.
Les mer om utdanningsvirksomheten i UNN i Årsrapport 2021 – Elever og studenter i praksisstudier og
PKU. Ansatte i spesialisering, utdanningsstilling og lærlingeløp.