Matallergi

Mange har et unødvendig restriktivt kosthold grunnet ubekreftet mistanke om overfølsomhet overfor enkelte typer mat.

​Det er bare rundt 5 % av alle med mistenkt matallergi som faktisk har det. Kostholdsrestriksjoner kan være problematisk, spesielt når basismatvarer som melk eller gluten (hvete, rug, bygg og havre) blir utelatte uten god grunn.

Sentralt i utredningen står åpen og dobbeltblind matvareprovokasjon ved klinisk ernæringsfysiolog. Klinisk ernæringsfysiolog gir også diett- og kostråd. Mange følger strenge dietter, og risikerer mangelsykdommer fordi en ikke tar nok hensyn til for eksempel tilstrekkelig inntak av kalsium fra andre matvarer ved melkeallergi.

Håndtering av matallergi i skoler og barnehager

Oppdaterte nasjonale faglige råd for håndtering av matallergi i skoler og barnehager er publisert av Helsedirektoratet i samarbeid med RAAOene.

Les rådene på Helsedirektoratets nettsider
A person holding a syringe

Min matallergi

Planleggingsskjema for tilrettelegging matallergi.

Skjemaet er interaktivt, og kan fylles ut på nett før utskrift. Husk å oppdatere jevnlig og i takt med barnets utvikling og behov.

Allergiskjema MINE ALLERGIER NY 250823.pdf
Skjema med eksempel på utfylling

E-læringskurs Matallergi i skoler og barnehager

Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet har laget et e-læringsprogram med tema som ivaretar håndtering av matallergi i barnehager og skoler. Du kan ta hele kurset samtidig, det tar ca 45 minutter, eller du kan plukke ut moduler som passer inn i din arbeidshverdag.  

E-læringskurs Matallergi i skoler og barnehager
A child on a playground

Filmer

​RAAO har laget et knippe filmer til dere som arbeider i skoler og barnehager som kan være til hjelp i håndtering av matallergi​. 

    Last updated 4/18/2024