We recommend that you upgrade to the latest version of your browser.

Utredning av døvblindhet

Døvblindhet er en kombinert syns-, hørsels- og funksjonshemming som er så alvorlig at de nedsatte sansene vanskelig kan kompensere for hverandre. Det gjør døvblindhet til en egen funksjonshemming.

Døvblindhet er en kombinert syns- og hørselshemming av så alvorlig grad at de nedsatte sansene vanskelig kan kompensere for hverandre. Det gjør døvblindhet til en egen funksjonshemming.

Les mer på helsenorge.no

Forekomst

I Norge regnes en diagnose som sjelden når færre enn 1 av 2000 personer har diagnosen. Rundt 350 personer er registrert som døvblinde hos Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde (NKDB), som også står for utredningen av denne tilstanden.

Foto: Lars Åke Andersen
Lærer seg å bruke andre sanser, som å kjenne på et blad.

Ta kontakt med NKDB:

Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde (dovblindhet.no)

En rekke sykdommer, syndromer eller kombinasjon av skader og sykdommer, kan være grunnen til at en person blir identifisert og registrert med døvblindhet. De mest kjente av disse er:

  • Usher syndrom
  • CHARGE-syndrom
  • Medfødt rubella syndrom
  • Fødselsrelaterte tilstander
  • Hjernehinnebetennelse

Medfødt eller ervervet døvblindhet?

Vi snakker om medfødt døvblindhet når det kombinerte sansetapet er medfødt, eller oppstått før tale- eller tegnspråk er etablert.

Ervervet døvblindhet betyr at kombinert syns- og hørselshemming har oppstått etter at språket er etablert. Hos noen oppstår døvblindheten når de er barn, hos andre utvikler det kombinerte sansetapet seg i ungdomsalder eller i voksen alder.

Henvisning og vurdering

Forespørsel om utredning rettes til nærmeste regionsenter for døvblinde. Regionsenteret kan gå videre med saken etter brukers samtykke.

Før

Regionsenteret innhenter medisinske opplysninger om syn og hørsel av nyere dato og andre relevante opplysninger. Regionsenteret sørger for at det er gjort tilstrekkelige utredninger av syn, hørsel og kommunikasjon.

Under

Nasjonal kompetanseteneste for døvblinde (NKDB) gjennomfører utgreiinga i samband med identifisering av døvblindskap. Førespurnad eller tilvising om utgreiing kan gjerast av brukarar, pårørande og fagpersonar eller andre faginstansar til alle einingar i tenesta.

Dokumentasjon frå ulike undersøkingar og vurderinga på regionsenteret blir deretter send til Nasjonalt tverrfagleg team for diagnostisering og identifisering av døvblindskap (NTT) for vurdering og vedtak.

Ved behov for ytterlegare klareringar i enkelte saker, deltar det aktuelle regionsenteret i drøftinga av saka. NTT kan ved behov tilvise saka vidare for ytterlegare utgreiingar, enten funksjonelt eller medisinsk, før den blir ferdigbehandla.

Saka blir konkludert av NTTs faste medlemmer. NTT har heilskapleg ansva for dei vedtaka dei gjer, og at desse er i samsvar med det gitte mandatet. Vedtaket blir sendt til brukar, med kopi til aktuelt regionsenter og brukars fastlege.

NTT er samansett kvalifisert personell innanfor ulike medisinske fagområde, og fagpersonar frå NKDB. Til saman har teamet brei og høg fagleg kompetanse om medfødd og erverva døvblindskap.

Teamet består av augespesialist, øre-nase-hals-spesialist, genetikar, spesialpsykolog, synspedagog, audiopedagog og spesialpedagog. Andre relevante fagpersonar blir trekte inn ved behov.

NTT skal:

  • kvalitetssikre at det er gjennomført tilstrekkeleg medisinsk og funksjonell utgreiing og diagnostikk i det ordinære tenesteapparatet
  • diagnostisere og identifisere døvblindskap som følge av sjeldne medfødde eller tidleg erverva sjukdommar, syndrom og tilstandar  

Etter

En eventuell identifisering i Nasjonalt tverrfaglig team for diagnostisering og identifisering av døvblindhet danner grunnlaget for den videre oppfølgningen fra de aktuelle regionsentre. Siden døvblindhet er en varig tilstand, handler behandling av døvblindhet i praksis seg om:
  • tilrettelegging av det sosiale og fysiske miljø rundt pasienten
  • tilpasning av tjenestetilbudet for den enkelte
  • utprøving, tilpasning og opplæring i tekniske hjelpemidler
  • habilitering og rehabilitering
  • rådgiving og veiledning
NKDB samarbeider med aktuelle kommuner og gir tjenester til brukere i deres eget miljø.

Les pasientjournalen på helsenorge.no

Etter at du eller barnet ditt har vært hos oss for behandling skriver legen en rapport (epikrise) om hva som er gjort og der han eller hun anbefaler hvilken behandling du skal ha videre. Denne epikrisen og andre dokumenter i pasientjournalen din finner du når du logger deg inn på helsenorge.no
Klikk her for å logge deg inn på helsenorge.no
promo_kvinne_med_laptop_helsenorge.jpg

Kontakt

Grønnegata 83, Tromsø Grønnegata 83, Tromsø

Grønnegata 83, Tromsø

Grønnegata 83

Postboks 88, 9038 Tromsø

Praktisk informasjon

​​Grønnegata 83 ligger i Tromsø sentrum, rett over veien fra biblioteket og kinoen. Det er sykkelparkering ved biblioteket og rådhuset, og gode bussforbindelser til og fra Tromsø sentrum.

​Pasieanttat geain lea šiehtadus dahje geat sisačálihuvvojit UNN, Nordlándda Buohcciviessu, Helgelándda buohcciviessu dehe Finnmárkku Buohcciviessu ossodagaide, sáhttet oažžut davvisámegieldulkka beaivválaččat gaskal dii. 08.00–22.00.

Davvisámegiel dulka bargiid ja pasieanttaid várás

Vi har trådløst internett. Be om brukernavn og passord i ekspedisjonen.​

​​Vi har dessverre ikke egne parkeringsplasser. Du må benytte parkeringsplasser i Tromsø sentrum eller inne i parkeringstunnelen. 

Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige eiendeler du tar med deg til sykehusoppholdet. 

Vi anbefaler at du har minst mulig med deg og lar verdisaker ligge hjemme.​

Dersom du likevel har med deg verdisaker, kan du avtale med avdelingen hvordan dette skal oppbevares. 

Kurs

  • Kombinert syns- og hørselsnedsettelse og døvblindhet - kurs
    Møteplassen er et lærings- og mestringskurs for personer med kombinert syns- og hørselsnedsettelse / døvblindhet fra fylkene Nordland, Troms og Finnmark. Møteplassen er et arrangement for personer i alle aldre.
    Kombinert syns- og hørselsnedsettelse og døvblindhet - kurs
    Dato kommer