Diagnose
Ulcerøs kolitt
Ulcerøs kolitt er en kronisk betennelsessykdom i tykktarmen som ofte gir symptomer i form av diare, eventuelt med slim og blod, og magesmerter. Legemidler kan holde symptomene i sjakk hos de aller fleste pasientene, men noen få trenger kirurgisk behandling.
Ulcerøs kolitt er kronisk betennelsessykdom i tarmen med svingende forløp. For de fleste er sykdommen langvarig og kan vare hele livet. Pasienten får ulike grader av betennelse i endetarm og tykktarm. Noen har sykdom bare i endetarmen, andre i endetarm og deler av tykktarmen, og noen har betennelse i endetarm og hele tykktarmen.
Symptomer og diagnose
Behandling
Henvisning og vurdering
Fastlege kan henvise deg til sykehuset, enten til utredning av mistenkt Ulcerøs kolitt sykdom eller til behandling av kjent Ulcerøs kolitt.
Utredning
Ventetid for utredning kan variere fra en uke til noen måneder, og det avhenger av hvordan symptomene er og hvor alvorlig henvisende lege vurderer tilstanden. I sjeldne tilfeller blir pasientene innlagt for utredning dersom allmenntilstanden er veldig dårlig.
Etter at diagnosen er stilt vil behandlingen starte så raskt som mulig.
Hva skjer under utredningen?
Sykehistorie og kroppsundersøkelse gjentas og tidligere undersøkelser gjennomgås sammen med deg. Manglende opplysninger innhentes og manglende undersøkelser bestilles. Alle pasienter med Ulcerøs kolitt får stilt diagnosen med koloskopiundersøkelse.
Aktuelle undersøkelser
Du blir bedt om å ta avføringsprøve for å utelukke infeksjoner. Fekal-test kan gi mistanke om betennelse i tarmen.
Hvis man har utelukket infeksjoner som årsak til tykktarmsbetennelse vil man hos de aller fleste pasienter kunne stille diagnosen ulcerøs kolitt ved første koloskopi, eventuelt når svar på vevsprøvene foreligger.
Behandling
Medisinsk behandling
- Anfallsbehandling - for å slå ned akutt og kronisk betennelse slik at du får mindre plager, der målet er at du blir symptomfri (remisjon)
- Vedlikeholdsbehandling - for å hindre at du får tilbakefall
Kliniske studier
3 kliniske studier er åpne for rekruttering. Sammen med legen din kan du vurdere om en klinisk studie er aktuell for deg.
- Filgotinib ved behandling av Ulcerøs kolitt
- IBD i Rogaland – Stavanger Universitetssjukehus IBD studie (SUSI)
- Legemiddelet BI 655130 hos pasienter med mild til moderat ulcerøs kolitt
Oppfølging
Oppfølgingen skjer i samarbeid med fastlegen. Ved milde sykdomstilfeller kan all videre oppfølging håndteres av fastlegen som henviser til sykehuset ved behov.
Ved med mer uttalt sykdom bør sykehuset styre behandlingen av pasienten og ta den inn til jevnlige kontroller. Fremdeles vil fastlegen ha en viktig rolle i oppfølgingen mellom spesialistbesøkene.
Kontakt
UNN Tromsø
Medisinsk poliklinikk, dagenhet og gastrolab, Tromsø
Oppmøtested
Alle pasienter må registrere seg på automatene ved hovedinngangen på A6. Her betaler du også etter endt konsultasjon.
Når du har registrert deg på automaten, skal du/dere gå til venteromareal. Det er felles venteareal for poliklinikk, dagenhet og gastrolab på Fløy B, plan 8
Dersom du skal ta blodprøver når du kommer, gjøres dette på felles blodprøvetakningsenhet på A6. Det er åpent hverdager 07.30- 15.30.
UNN Tromsø
Hansine Hansens veg 67
Åpningstider
- I dag 8:00 AM - 3:00 PM
Transport
Praktisk informasjon
Kurs
- Morbus crohn - Ulcerøs colitt ungdom. Lærings- og mestringskurs2-dagers IBD-skole for pasienter i alderen 16-25 år og en pårørende.Morbus crohn - Ulcerøs colitt ungdom. Lærings- og mestringskursDato kommer
- Morbus crohn -ulcerøs kolitt. Lærings -og mestringskursTilbudet er for deg som har Morbus Crohn (Crohns sykdom)/IBD /ulcerøs kolitt eller er pårørende til en person med en av disse diagnosene. Gjennomføres 1 gang pr år med 2 dagers varighet.Morbus crohn -ulcerøs kolitt. Lærings -og mestringskursDato kommer