Behandling
Lungekreftoperasjon
Lungeoperasjon består i å fjerne hele eller deler av lungen, samt tilhørende lymfeknuter. Ved kreftsykdom andre steder i kroppen, med spredning til lunge (lungemetastaser), fjernes som regel bare svulsten med noe av lungevevet rundt. Åpen operasjon benyttes i hovedsak for svulster i lungen eller selve brysthulen.
Før
De fleste lungepasienter som skal til oss kommer direkte hjemmefra eller bor på pasienthotellet til morgenen på operasjonsdagen.
For deg som kommer hjemmefra starter dagen tidlig. Du møter i informasjonen for registrering og blodprøver. Derfra blir du fulgt til avdelingen. Pleiepersonalet tar imot deg og viser deg rundt i avdelingen.
Du blir skrevet inn av en lege, og ut over dagen vil du få samtaler og informasjon av lunge-kirurg, sykepleier, narkoselege og fysioterapeut. Vi tar også rutinemessig røntgen av lungene dine hvis dette ikke er blitt gjort i løpet av de siste tre månedene.
I henhold til Helsedirektoratets nasjonale retningslinjer for forebygging og behandling av under¬ernæring, vil vi rutinemessig spørre deg om ditt kosthold den siste uken før innleggelse og om ditt generelle kosthold.
Har du spesielle behov eller andre ting du tenker på, må du ikke nøle med å snakke med oss. Det blir en del venting denne første dagen, og det kan ta litt tid før du kan dra på pasienthotellet. Hvis du er sliten og har behov for det kan vi ordne en midlertidig seng til deg.
Forberedelser til operasjonen
Pleiepersonalet vil i løpet av dagen måle vekt, høyde, ta EKG, og fjerne hår som du har på operasjonsfeltet. Vi bruker en spesiell hårklippemaskin til dette.
Før du legger deg i hotellsengen skal du dusje. Du skal dusje etter en oppskrift som du får hos sykepleier på vår avdeling.
Neglene bør være kortklipte og neglelakk bør fjernes. Ta av alle smykker inkludert øredobber og giftering før du dusjer. Det er spesielt viktig at brystet, armhulene, navlen, skrittet og føttene er grundig vasket, fordi dette er områder med mange bakterier.
Du får skjorte, truse og slåbrok av oss som du tar på deg etter dusjen. Bruk dine egne innesko, sandaler eller tøfler.
Etter klokken 24 om kvelden må du faste. Det vil si at du ikke kan spise, drikke, tygge tyggegummi, suge drops, røyke eller snuse.
Tidspunktet for operasjon får du vite dagen før du får gjort inngrepet.
Under
Hvis du er den første som skal opereres den aktuelle dagen kommer du til avdelingen klokka 06. Pleiepersonalet måler da blodtrykket og temperaturen din og gir deg medisiner. Du skal på nytt dusje/vaske deg etter oppskrift fra avdelingen vår.
Deretter legger du deg i en ren seng. Pleiepersonalet kjører deg i sengen inn til operasjonsavdelingen omtrent klokka halv åtte om morgenen.
For deg som opereres som nummer to kommer du til avdelingen klokka 08, hvis ikke noe annet er avtalt.
Før operasjonen får du lagt inn et epiduralkateter på oppvåknings- og operasjonsavdelingen. Dette er et tynt kateter som settes inn i ryggkanalen og som vi bruker til å gi smertestillende medisiner både under operasjonen og dagene etter operasjonen.
Av og til skjer det at operasjonen kan bli utsatt på kort varsel. Årsakene kan blant annet være at det er pasienter som må opereres øyeblikkelig. Hvis det skjer vil du enten få operasjonen utsatt til lenger utpå dagen, eller til en av de nærmeste dagene. Det skjer dessverre noen ganger at pasienter må reise hjem i påvente av ny operasjonsdato. Slike utsettelser er beklagelige og vi forstår at det er en ekstra påkjenning.
På operasjonsavdelingen og oppvåkningen
Når du kommer inn på operasjonsavdelingen blir du tatt imot av en sykepleier. Vi flytter deg fra sengen til operasjonsbordet, og du får medisiner som gjør deg avslappet. Inne på operasjonsstuen er det mange som forbereder operasjonen.
Når du er i narkose plasserer vi et rør i luftrøret ditt. Dette gjøres fordi du under operasjonen blir tilkoblet en pustemaskin (respirator). Vi kobler også til overvåkningsutstyr, og du vil få lagt inn et urinkateter.
Når operasjonene er avsluttet våkner du og flyttes ut til oppvåkningen. Her har du hele tiden en fast sykepleier som passer på deg. Du er tilkoblet en del utstyr og vi utfører regelmessige målinger av for eksempel blodtrykk, puls, pust og urinproduksjon. Det er vanlig å føle seg litt hes og sår i halsen. Du vil hører lyder av medisinsk teknisk utstyr, andre pasienter i rommet og fra personalet.
Dine pårørende kan komme å besøke deg når du kommer tilbake til sengeposten. Du vil bli flyttet til sengeposten samme kveld eller sent på natten etter operasjonsdagen.
Etter
Medisinsk utstyr
Etter å ha blitt lungeoperert vil du våkne etter operasjonen med en del medisinsk utstyr tilkoplet. Væske eller luft på lungene behandles med et dren. Vi har elektroniske, mobile dren. Dette tar du med når du skal opp og gå.
Det vil være et såkalt thorax-dren med vann koblet fast til veggen på et sug i veggen. Du vil fortsatt kunne gå til toalettet og korte turer inne på pasientrommet, men det vil hindre deg i å forlate rommet.
Du vil også være tilkoblet en epiduralpumpe, som kontinuerlig gir deg smertelindrende medisiner. Denne kan du ta med når du skal opp og gå. Du vil som regel beholde epiduralpumpen så lenge du har behov for dren i lungene.
Mobilisering og fysisk aktivitet på sengeposten
Sykepleiere vil tilrettelegge for deg slik at du likevel kan komme raskt i gang med mobilisering og daglige gjøremål selv. Hvis du fra før av har problemer med daglige gjøremål støtter vi deg selvsagt. Vi anbefaler å øke aktivitetsnivået ettersom det nærmer seg utskrivelsesdato.
All erfaring og forskning har vist at det er viktig å komme i aktivitet så snart som mulig etter operasjon. Dette er viktig for å få god blodsirkulasjon og lungefunksjon, og dermed redusere fare for komplikasjoner. Bruk dagene på sykehuset til å være så selvstendig som mulig i dagligdagse gjøremål, stell og påkledning.
Vi minner om at røyking gir en betydelig økning i faren for komplikasjoner. Det gjør også at sårtilhelingen går saktere.
Narkose, sengeleie og smerter fra operasjonssåret gjør at du puster og hoster dårligere. Dette kan føre til at lungene blir dårligere ventilert, slim blir liggende i lungene og øker risiko for lungebetennelse. Sengeleie kan også øke risiko for blodpropp.
Det er derfor viktig at du rett etter operasjonen gjør enkle øvelser som reduserer faren for komplikasjoner. Det er nesten alltid noe smerte og ubehag, når man er nyoperert, men å være i aktivitet de første dagene bidrar til raskere fremgang.
Det er viktig at du selv tar ansvar for øvelser og trening. Fysioterapeuten og pleiepersonalet vil veilede deg. Du starter med øvelsene umiddelbart dagen etter operasjonen, og du får hjelp av fysioterapeuten til å gjennomgå puste- og blodsirkulasjonsøvelsene. Be om ekstra smertestillende medisin hvis smerter gjør at du ikke får gjennomført øvelsene.
Operasjonssår og dusjing
Operasjonssåret er plassert under armen på den siden av kroppen der du ble operert. Såret kan variere i størrelse.
Det er rutine at du dusjer på den tredje dagen etter operasjonen. Vi skifter vanligvis ikke bandasjene før denne dagen, hvis det ikke har sivet sårvæske gjennom dem. Alle bandasjene fjernes før du dusjer og vi ser på operasjonssårene.
Sårene skal klappes tørre med en helt ren håndduk som ikke er brukt andre steder på kroppen. Ikke ta direkte på sårene etter tørk. Dette er viktig for å forebygge infeksjoner.
Hvis sårene dine ikke er helt grodd dekker vi over med vannavisende bandasjer før du dusjer. Vi legger på nye bandasjer etterpå. Du får rene håndklær, undertøy og skjorte. Vi legger på rene sengeklær.
Noen operasjonssår blir sydd med sting som ligger like under huden. Disse løser seg opp av seg selv. Hvis du har tradisjonelle sting eller stifter skal disse fjernes etter 10 – 12 dager. Dette kan du får gjort hos fastlegen eller av en hjemmesykepleier. Ofte er det slike sting igjen etter drenet.
Bandasjer
Sårkantene kan være litt røde og klø litt. Dette er et tegn på at det gror. Unngå å klø direkte med fingrene på såret, og vær fortsatt nøye med håndhygiene.
Du kan ta av bandasjene når du er kommet hjem hvis sårene har grodd og det har sluttet å sive sårvæske fra operasjonssåret. Hvis du likevel ønsker å ha bandasjene på selv om sårene er grodd og er tørre, er det ingen ting i veien for det. I så fall må du skifte bandasjene hver tredje dag for å inspisere sårene og når du dusjer. Bandasjer kjøper du på apoteket.
Når du har vært hjemme i en til to uker bør du fjerne bandasjene helt. Du kan eventuelt legge på en plastertape hvis du vil beskytte arret enda noen uker. Arrene er spesielt utsatt for å bli solbrent. Du kan dekke det til med for eksempel tapeplaster (micropore) eller med solblokkeringskrem det første året etter operasjon. Spør på apoteket hvis du er usikker.
Ernæring
For at operasjonssåret skal gro og at du skal komme i gang er det viktig å få i seg riktig ernæring, men den første tiden etter operasjonen opplever mange nedsatt matlyst.
Kvalme og smerter kan bidra til å forverre dette. Matlysten din kommer gradvis tilbake, og hvis du er plaget av smerte og kvalme er det flere tiltak som kan bedre dette. Snakk med din sykepleier om dette.
Kontakt
UNN Tromsø
Hjerte-, lunge- og karkirurgisk sengepost, Tromsø
UNN Tromsø
Hjerte-, lunge- og karkirurgisk sengepost, Tromsø
Kontakt Hjerte-, lunge- og karkirurgisk sengepost, Tromsø
Oppmøtested
Fløy B1, plan 7UNN Tromsø
Hansine Hansens veg 67
Besøkstid
-
I dag
- 1:00 PM - 3:00 PM
- 6:00 PM - 8:00 PM