We recommend that you upgrade to the latest version of your browser.

Behandling

Lungekreftoperasjon

Lungeoperasjon består i å fjerne hele eller deler av lungen, samt tilhørende lymfeknuter. Ved kreftsykdom andre steder i kroppen, med spredning til lunge (lungemetastaser), fjernes som regel bare svulsten med noe av lungevevet rundt. Åpen operasjon benyttes i hovedsak for svulster i lungen eller selve brysthulen.

Før

De fleste lungepasienter som skal til oss kommer direkte hjemmefra eller bor på pasienthotellet til morgenen på operasjonsdagen. 
 
For deg som kommer hjemmefra starter dagen tidlig. Du møter i informasjonen for registrering og blodprøver. Derfra blir du fulgt til avdelingen. Pleiepersonalet tar imot deg og viser deg rundt i avdelingen. 
 
Du blir skrevet inn av en lege, og ut over dagen vil du få samtaler og informasjon av lunge-kirurg, sykepleier, narkoselege og fysioterapeut. Vi tar også rutinemessig røntgen av lungene dine hvis dette ikke er blitt gjort i løpet av de siste tre månedene. 
 
I henhold til Helsedirektoratets nasjonale retningslinjer for forebygging og behandling av under¬ernæring, vil vi rutinemessig spørre deg om ditt kosthold den siste uken før innleggelse og om ditt generelle kosthold. 
 
Har du spesielle behov eller andre ting du tenker på, må du ikke nøle med å snakke med oss. Det blir en del venting denne første dagen, og det kan ta litt tid før du kan dra på pasienthotellet. Hvis du er sliten og har behov for det kan vi ordne en midlertidig seng til deg.
 

Forberedelser til operasjonen

Pleiepersonalet vil i løpet av dagen måle vekt, høyde, ta EKG, og fjerne hår som du har på operasjonsfeltet. Vi bruker en spesiell hårklippemaskin til dette.
 
 
Før du legger deg i hotellsengen skal du dusje. Du skal dusje etter en oppskrift som du får hos sykepleier på vår avdeling. 
 
Neglene bør være kortklipte og neglelakk bør fjernes. Ta av alle smykker inkludert øredobber og giftering før du dusjer. Det er spesielt viktig at brystet, armhulene, navlen, skrittet og føttene er grundig vasket, fordi dette er områder med mange bakterier. 
 
Du får skjorte, truse og slåbrok av oss som du tar på deg etter dusjen. Bruk dine egne innesko, sandaler eller tøfler. 
 
Etter klokken 24 om kvelden må du faste. Det vil si at du ikke kan spise, drikke, tygge tyggegummi, suge drops, røyke eller snuse.
 
Tidspunktet for operasjon får du vite dagen før du får gjort inngrepet.

Under

Hvis du er den første som skal opereres den aktuelle dagen kommer du til avdelingen klokka 06. Pleiepersonalet måler da blodtrykket og temperaturen din og gir deg medisiner. Du skal på nytt dusje/vaske deg etter oppskrift fra avdelingen vår. 

Deretter legger du deg i en ren seng. Pleiepersonalet kjører deg i sengen inn til operasjonsavdelingen omtrent klokka halv åtte om morgenen. 

For deg som opereres som nummer to kommer du til avdelingen klokka 08, hvis ikke noe annet er avtalt.
Før operasjonen får du lagt inn et epiduralkateter på oppvåknings- og operasjonsavdelingen. Dette er et tynt kateter som settes inn i ryggkanalen og som vi bruker til å gi smertestillende medisiner både under operasjonen og dagene etter operasjonen.

Av og til skjer det at operasjonen kan bli utsatt på kort varsel. Årsakene kan blant annet være at det er pasienter som må opereres øyeblikkelig. Hvis det skjer vil du enten få operasjonen utsatt til lenger utpå dagen, eller til en av de nærmeste dagene. Det skjer dessverre noen ganger at pasienter må reise hjem i påvente av ny operasjonsdato. Slike utsettelser er beklagelige og vi forstår at det er en ekstra påkjenning.

På operasjonsavdelingen og oppvåkningen

Når du kommer inn på operasjonsavdelingen blir du tatt imot av en sykepleier. Vi flytter deg fra sengen til operasjonsbordet, og du får medisiner som gjør deg avslappet. Inne på operasjonsstuen er det mange som forbereder operasjonen.

Når du er i narkose plasserer vi et rør i luftrøret ditt. Dette gjøres fordi du under operasjonen blir tilkoblet en pustemaskin (respirator). Vi kobler også til overvåkningsutstyr, og du vil få lagt inn et urinkateter.

Når operasjonene er avsluttet våkner du og flyttes ut til oppvåkningen. Her har du hele tiden en fast sykepleier som passer på deg. Du er tilkoblet en del utstyr og vi utfører regelmessige målinger av for eksempel blodtrykk, puls, pust og urinproduksjon. Det er vanlig å føle seg litt hes og sår i halsen. Du vil hører lyder av medisinsk teknisk utstyr, andre pasienter i rommet og fra personalet.

Dine pårørende kan komme å besøke deg når du kommer tilbake til sengeposten. Du vil bli flyttet til sengeposten samme kveld eller sent på natten etter operasjonsdagen.

Etter

Medisinsk utstyr

Etter å ha blitt lungeoperert vil du våkne etter operasjonen med en del medisinsk utstyr tilkoplet. Væske eller luft på lungene behandles med et dren. Vi har elektroniske, mobile dren. Dette tar du med når du skal opp og gå. 
Det vil være et såkalt thorax-dren med vann koblet fast til veggen på et sug i veggen. Du vil fortsatt kunne gå til toalettet og korte turer inne på pasientrommet, men det vil hindre deg i å forlate rommet.

Du vil også være tilkoblet en epiduralpumpe, som kontinuerlig gir deg smertelindrende medisiner. Denne kan du ta med når du skal opp og gå. Du vil som regel beholde epiduralpumpen så lenge du har behov for dren i lungene.

Mobilisering og fysisk aktivitet på sengeposten

Sykepleiere vil tilrettelegge for deg slik at du likevel kan komme raskt i gang med mobilisering og daglige gjøremål selv. Hvis du fra før av har problemer med daglige gjøremål støtter vi deg selvsagt. Vi anbefaler å øke aktivitetsnivået ettersom det nærmer seg utskrivelsesdato.

All erfaring og forskning har vist at det er viktig å komme i aktivitet så snart som mulig etter operasjon. Dette er viktig for å få god blodsirkulasjon og lungefunksjon, og dermed redusere fare for komplikasjoner. Bruk dagene på sykehuset til å være så selvstendig som mulig i dagligdagse gjøremål, stell og påkledning. 

Vi minner om at røyking gir en betydelig økning i faren for komplikasjoner. Det gjør også at sårtilhelingen går saktere. 

Narkose, sengeleie og smerter fra operasjonssåret gjør at du puster og hoster dårligere. Dette kan føre til at lungene blir dårligere ventilert, slim blir liggende i lungene og øker risiko for lungebetennelse. Sengeleie kan også øke risiko for blodpropp. 

Det er derfor viktig at du rett etter operasjonen gjør enkle øvelser som reduserer faren for komplikasjoner. Det er nesten alltid noe smerte og ubehag, når man er nyoperert, men å være i aktivitet de første dagene bidrar til raskere fremgang. 

Det er viktig at du selv tar ansvar for øvelser og trening. Fysioterapeuten og pleiepersonalet vil veilede deg. Du starter med øvelsene umiddelbart dagen etter operasjonen, og du får hjelp av fysioterapeuten til å gjennomgå puste- og blodsirkulasjonsøvelsene. Be om ekstra smertestillende medisin hvis smerter gjør at du ikke får gjennomført øvelsene.

Operasjonssår og dusjing

Operasjonssåret er plassert under armen på den siden av kroppen der du ble operert. Såret kan variere i størrelse. 
Det er rutine at du dusjer på den tredje dagen etter operasjonen. Vi skifter vanligvis ikke bandasjene før denne dagen, hvis det ikke har sivet sårvæske gjennom dem. Alle bandasjene fjernes før du dusjer og vi ser på operasjonssårene. 

Sårene skal klappes tørre med en helt ren håndduk som ikke er brukt andre steder på kroppen. Ikke ta direkte på sårene etter tørk. Dette er viktig for å forebygge infeksjoner. 

Hvis sårene dine ikke er helt grodd dekker vi over med vannavisende bandasjer før du dusjer. Vi legger på nye bandasjer etterpå. Du får rene håndklær, undertøy og skjorte. Vi legger på rene sengeklær. 

Noen operasjonssår blir sydd med sting som ligger like under huden. Disse løser seg opp av seg selv. Hvis du har tradisjonelle sting eller stifter skal disse fjernes etter 10 – 12 dager. Dette kan du får gjort hos fastlegen eller av en hjemmesykepleier. Ofte er det slike sting igjen etter drenet.

Bandasjer

Sårkantene kan være litt røde og klø litt. Dette er et tegn på at det gror. Unngå å klø direkte med fingrene på såret, og vær fortsatt nøye med håndhygiene. 

Du kan ta av bandasjene når du er kommet hjem hvis sårene har grodd og det har sluttet å sive sårvæske fra operasjonssåret. Hvis du likevel ønsker å ha bandasjene på selv om sårene er grodd og er tørre, er det ingen ting i veien for det. I så fall må du skifte bandasjene hver tredje dag for å inspisere sårene og når du dusjer. Bandasjer kjøper du på apoteket. 

Når du har vært hjemme i en til to uker bør du fjerne bandasjene helt. Du kan eventuelt legge på en plastertape hvis du vil beskytte arret enda noen uker. Arrene er spesielt utsatt for å bli solbrent. Du kan dekke det til med for eksempel tapeplaster (micropore) eller med solblokkeringskrem det første året etter operasjon. Spør på apoteket hvis du er usikker.

Ernæring

For at operasjonssåret skal gro og at du skal komme i gang er det viktig å få i seg riktig ernæring, men den første tiden etter operasjonen opplever mange nedsatt matlyst. 

Kvalme og smerter kan bidra til å forverre dette. Matlysten din kommer gradvis tilbake, og hvis du er plaget av smerte og kvalme er det flere tiltak som kan bedre dette. Snakk med din sykepleier om dette.

Kontakt

UNN Tromsø Hjerte-, lunge- og karkirurgisk sengepost, Tromsø

Kontakt Hjerte-, lunge- og karkirurgisk sengepost, Tromsø

Oppmøtested

Fløy B1, plan 7

UNN Tromsø

Hansine Hansens veg 67

Besøkstid

  • I dag
    • 1:00 PM - 3:00 PM
    • 6:00 PM - 8:00 PM
  • Mandag
    • 1:00 PM - 3:00 PM
    • 6:00 PM - 8:00 PM
  • Tirsdag
    • 1:00 PM - 3:00 PM
    • 6:00 PM - 8:00 PM
  • Onsdag
    • 1:00 PM - 3:00 PM
    • 6:00 PM - 8:00 PM
  • Torsdag
    • 1:00 PM - 3:00 PM
    • 6:00 PM - 8:00 PM
  • Fredag
    • 1:00 PM - 3:00 PM
    • 6:00 PM - 8:00 PM
  • Lørdag
    • 1:00 PM - 3:00 PM
    • 6:00 PM - 8:00 PM
  • Søndag
    • 1:00 PM - 3:00 PM
    • 6:00 PM - 8:00 PM

Transport

Med buss

Hvis du kommer til Breivika fra Tromsø sentrum er det lettest å ta buss nummer 20 eller 21 fra Fredrik Langes gate. Denne bussturen tar omtrent 15 minutter.

Når du kommer inn hovedinngangen fra busstoppet er du på fløy A, plan 6. Resepsjonen ligger til høyre.

Kommer du fra Narvik?

Fra Narvik til Tromsø går Helseekspressen. Personer som har fått rekvirert reise av helsemessige årsaker kan reise med Helseekspressen.

 Rutetabell og fasiliteter.

Ellers går det vanlig rutebuss. Ta regionbuss 100. Det anbefales å bruke reiseplanlegger til Troms fylkestrafikk (Svipper). 

Kommer du med hurtigbåten?

Det går buss fra havneterminalen. Buss nr 21 går ca 1018.

Fra flyplassen

Det anbefales å bruke reiseplanlegger til Troms fylkestrafikk (Svipper). Søk på Tromsø lufthavn og UNN for å få opp reiseforslag.

Om du reiser fra Tromsø er det enklest å kjøpe billett via Svipper

Laste ned appen Svipper?

Svipper kan lastes ned via Google play eller App store

Med taxi

Du kan også ta taxi hvis du har avtalt dette med Pasientreiser. Taxien stopper utenfor hovedinngangen.

Med privatbil

Pasienter og pårørende bruker hovedinngangen. Parkering ovenfor sykehuset eller rett nord for PET-senteret (grønt område på kartet). Legevaktspasienter, fødende, og de som skal til mammografi parkerer rett nord for sykehuset (grønt område på kartet).

Når du er ved hovedinngangen

Når du går videre innover i sykehuset kommer du til fløy B, C, og til slutt D. Ved heisene står det skilt med hvilken fløy og etasje du er i (for eksempel B6).

Parkeringsoversikt for besøkende til Breivika
Kart over Breivika

Leveringsadresse varemottak:

Sykehusvegen 38

9019 Tromsø  

Pingvinhotellet varemottak:

Hansine Hansens veg 61 via Klokkargårdsbakken
Hansine Hansens veg 67

Praktisk informasjon

​​Sykehusapotek Nord har utsalg vis a vis Narvesen-kiosken på sykehuset i Tromsø. Der får du kjøpt hygieneartikler og medisiner på e-resept. Husk legitimasjon med bilde når du skal hente legemidler på resept.​​​

Apoteket ligger i A-fløya, plan 6. Ta til høyre når du kommer inn hovedinngangen. 

Les mer om oss

Du får kjøpt blomster i Narvesen-kiosken som ligger innenfor hovedinngangen, men husk på at allergikere kan få kraftige reaksjoner på blomster med kraftig duft.

Om du skal besøke noen på en sengepost kan det være lurt om du ringer til avdelinga først og sjekker om de har noen innlagt som er veldig allergiske.

Det kan uansett være lurt å sjekke besøkstidene på den avdelinga du skal til.​

​Pasieanttat geain lea šiehtadus dahje geat sisačálihuvvojit UNN, Nordlándda Buohcciviessu, Helgelándda buohcciviessu dehe Finnmárkku Buohcciviessu ossodagaide, sáhttet oažžut davvisámegieldulkka beaivválaččat gaskal dii. 08.00–22.00.

Davvisámegiel dulka bargiid ja pasieanttaid várás

Det er én frisør på sykehuset. Den ligger inn til høyre forbi Narvesen-kiosken når du kommer inn hovedinngangen.

​Du kan kople deg på vårt åpne trådløse gjestenett ”UNN – gjest”. Det er fri bruk av gjestenettet.​

​Sykehuskaféen Evert ligger i fløy C plan 3. Du kan også gå til fløy D og ta heisen til plan 3.Sykehuskaféen Evert er åpent for både pasienter og ansatte fra klokka 09 til 15. Der får du kjøpt varm og kald mat og drikke. Kaféen har godt med sitteplasser. Sjekk gjerne Facebook-sida vår.

Ved hovedinngangen i fløy A, plan 6 ligger en Narvesen-kiosk. Ta til høyre når du kommer inn hovedinngangen, eller til venstre i vestibylen hvis du kommer fra en av avdelingene.

I kiosken får du kjøpt enklere kioskmat, drikke og lesestoff. Kiosken har også tipping. ​

Åpningstider Narvesen

Forbehold om avvik på høytidsdager.

Mandag-torsdag: 07:00 - 22:00
Fredag: 07:00 - 21:00
Lørdag: 09:00 - 20:00
Søndag: 10:00 - 20:00

 

​​Kulturseksjonen i UNN arrangerer jevnlig lunsjkonserter på Pingvinen Scene ved hovedinngangen. Konsertene starter som regel klokka 1130. Informasjon om hvem som spiller henger i heisene. 

Musikk er også helse, og med jevne mellomrom arrangeres det ”musikkvandring” i sykehuset. Ta kontakt med sykepleier på avdelinga dersom du er innlagt hos oss og ønsker besøk av musikerne våre. 

Hvert år før jul arrangerer kulturseksjonen julemesse på plan 6 og 7 ved hovedinngangen.​​

Vi har flere gjesteparkeringer. Det er en ved PET-senteret, en overfor PET-senteret, og en rett nedenfor legevakta. Gjesteparkeringene er markert med grønt. ​​​

Parkeringa ved legevakta er for legevaktspasienter, fødende, og de som skal til mammografi.

På grunn av miljøhensyn, stor trafikkmengde og begrenset med parkeringsplasser anbefaler vi kollektivtrafikk der du har mulighet til å bruke dette. ​

Parkeringsavgift: 
Kl. 07-21: kr 30.- pr time 
Kl. 21-07: kr 6 pr time
 
Langtidsparkering gjesteparkering:
For å oppnå denne prisen må det betales/ reserveres beløp for perioden parkering planlegges på parkeringsautomat. 

Maks døgnpris kr 237,-
Pris fra og med det 4. døgnet maks kr 154,-
Pris fra og med det 8. døgnet maks kr 107,-
 
Parkering for bevegelseshemmede er gratis både på reserverte HC-plasser og på vanlige parkeringsplasser for gjester. 

 

App: Apcoa Flow er appen som bør brukes.Finnes i app-store og google store (google play). Easy park app kan brukes, men da får du 15 % påslag i avgiften.

Motorsykler:
UNN har ikke per i dag egen tilrettelagt parkering for motorsykler for besøkende eller gjester.

Sykkelparkering:
Besøkende kan bruke all sykkelparkering rundt sykehuset.
Om du vil ha parkering nær hovedinngangen er det mest praktisk å bruke:
Plassene på sykkelstativ mellom PET-senteret og universitetet
Sykkelkontainer rett nord for PET-senteret

Diagram


Inngang til Pingvinhotellet ved UNN Tromsø er gjennom sykehusets hovedinngang i A6. Du kan henvende deg i hotellets resepsjon når du kommer. Der er det alltid noen som tar imot deg. 

Barselhotellet er en del av Pingvinhotellet. Rommene har stellebord med utstyr. Barselhotellet har jordmødre tilgjengelig for økt trygghet for den nye familien.

Booking
Bestilling av rom gjør du gjennom pasienthotellets felles bestillingssystem: booking.pingvinhotellet@unn.no

Måltider
Frokost er inkludert i rompris.  Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant i henhold til gjeldende åpningstider for deg som ikke har alle måltider inkludert.
 
Det finnes også et enklere mattilbud til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet.
 
Det er TV og tilgjengelig Internett på alle hotellrom.
Narvesen har kiosk vis a vis hotellets resepsjon.
 
Hotellet er døgnåpent. 
 
Parkeringsplasser mot avgiftsbetaling på oppmerkede områder utenfor sykehuset. Vi har få parkeringsplasser tilgjengelig og oppfordrer de som kan om å bruke kollektivtransport. Bussrute 20 går fra Tromsø sentrum til UNN og turen tar 10-15 minutter.
 

Priser ved Pingvinhotellet, Tromsø

 
Innlagte pasienter i Tromsø

  • Betaler ikke for opphold på hotellet
  • Alle måltider inkludert
  • Rommet må bestilles skriftlig fra avdelingen pasienten tilhører
Ledsagere/foresatte til barn under 18 år som er innlagt

  • Betaler ikke for opphold på hotellet
  • Alle måltider inkludert
  • Rommet må bestilles skriftlig fra avdelingen pasienten tilhører
Strålepasienter - Langtidsboende (over 5 døgn)

  • Pasienten betaler ikke selv for overnatting inklusive frokost
  • Rommet må bestilles skriftlig fra den avdelingen som behandler pasienten
Polikliniske pasienter og dagpasienter

  • Barn under 6 år bor gratis
  • Betaling direkte til pasienthotellet
  • Rommet bestilles via pasienthotellets felles booking
  • Refusjon fra Pasientreiser
Pårørende og andre

Mer utfyllende informasjon om det å bo på pasienthotellene i UNN, finner du i brosjyen: Praktisk informasjon til deg som skal bo på pasienthotellene i UNN HF​
 

Kontakt

UNN Tromsø
Besøksadresse
Hansine Hansensvei 61 Google maps
9019 Tromsø
 
Telefon
777 55 100 (hele døgnet)
 

Bestilling av rom

(samme bookingadresse for alle pasienthotell i UNN)
 

Vardesenteret er et samarbeid mellom UNN og Kreftforeningen, og er en møteplass for kreftsyke, pårørende og etterlatte. Her treffer du ansatte fra Kreftforeningen og UNN, samt frivillige og likemenn. 

Vardesenteret er tilknyttet UNN i Breivika og befinner seg i E-fløya. For å komme dit må du først til plan 2, fløy D. Følg skiltene derfra. Er du usikker kan du spørre en frivillig sykehustvert som er kledd i rød vest.        

Les mer om Vardesenteret på UNN (Kreftforeningen.no) 

Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige eiendeler du tar med deg til sykehusoppholdet. 

Vi anbefaler at du har minst mulig med deg og lar verdisaker ligge hjemme.​

Dersom du likevel har med deg verdisaker, kan du avtale med avdelingen hvordan dette skal oppbevares. 

Sengepostene våre har ulike visittider eller besøkstider. Informasjon om disse tidene står på de ulike avdelingssidene. Ta gjerne kontakt med avdelingen hvis du er usikker.