Undersøkelse
Lungefunksjonsmåling
Måling av lungefunksjon brukes i utredning og kontroll av de fleste lungesykdommer. Vi bruker forskjellige målemetoder avhengig av pasientens problem. Noen ganger vil verdiene ved en lungefunksjonsmåling variere over tid, og vi må derfor gjenta målingene.
Sykdommer i lunger eller luftveier kan påvirke lungefunksjonen. For eksempel vil en sykdom som fører til trange luftveier redusere luftstrømshastigheten i luftveiene. En skade i selve lungevevet kan gjøre det vanskeligere for surstoff å bevege seg fra luften til blodbanen. Endret elastisitet i lungen kan endre lungenes totalvolum.
Noen ganger vil verdiene ved en lungefunksjonsmåling variere over tid. Verdiene om natten kan for eksempel være ganske annerledes enn på dagtid. Det kan derfor i noen tilfelle være aktuelt å supplere med måling av lungefunksjon over tid med gjentatte målinger, eller gjøre måling om natten, etter anstrengelse eller lignende.
Før
Hvordan kan jeg forberede meg?
- Du bør unngå store måltider 1 time før undersøkelsen.
- Unngå store anstrengelser rett før undersøkelsen.
- Ta dine ordinære, faste medisiner, hvis du ikke har fått beskjed om noe annet. Ta gjerne med en liste over de medisinene du har tatt og vis dem til legen, for dette kan påvirke vurderingen av resultatet.
Under
Korleis gjeng undersøkinga føre seg?
- Flow volum (spirometri): Du blåser så kraftig du kan i eit apparat som måler luftstraumshastigheit og volum. Dette er den mest vanlege forma for lungefunksjonsmåling. Denne kan bli supplert med måling av endring etter inntak av medikament (reversibilitetstest), eller endring etter provokasjon med medikament (provokasjonstest).
- Bodybox (heilkroppspletysmografi): Du sit i ein lufttett boks mens det kontinuerleg blir målt endringar i luftstraum og trykkforhold, både i boksen og i luftvegane.
- Diffusjonskapasitet (DLCO): Du pustar i eit apparat, og må klare å halde pusten i 10 sekund. Undersøkinga gir eit mål for kor godt lungene tar opp oksygen, og dermed om lungevevet er normalt.
- Oksymetri: Eit instrument blir festa til fingeren din og måler innhaldet av oksygen i blodet.
- Ergospirometri (CPET): Du anstrenger deg, vanlegvis ved å gå på tredemølle. Samtidig måler vi ei rekke forskjellige funksjonar i lungene, for eksempel luftstraum, oksygenopptak, utskiljing av koldioksyd, eller hjarterytme.
Gjer det vondt?
Kor lenge varer undersøkinga?
Etter
Du får snakke med legen etter undersøkelsen. Legen forklarer resultatet av undersøkelsen.
Det er ingen bivirkninger eller komplikasjoner. Du trenger ikke ta noen forholdsregler etter undersøkelsen.
Kontakt
UNN Tromsø
Lungemedisinsk avdeling, Tromsø
Oppmøtested
Fløy B, plan 9UNN Tromsø
Hansine Hansens veg 67