Langtidsoppfølging for barn og unge med ADHD
Med dette tilbudet kan du som er ung med ADHD eller oppmerksomhetsvansker (ADD) fortsette å komme til jevnlige kontroller hos BUP også etter at du har fått diagnosen. På kontrollene kan du få hjelp til justering av medisiner, mer informasjon om ADHD, råd om hvordan du kan leve best mulig med ADHD, eller hjelp med andre psykiske plager.
Barn og unge er under utvikling hele tiden. Derfor er det viktig at også behandlingen utvikler seg underveis. For eksempel må medisin og doser justeres underveis
For noen kan det være spesielt vanskelig å leve med ADHD når man er ungdom. Det kan gjelde forholdet til andre, skolearbeid, følelser og annet. Noen bruker medisiner og synes det er bra. Andre bruker medisiner fordi det hjelper dem, men har bivirkninger som ikke er så bra. Målet med langtidsoppfølging i BUP er å gi hjelp underveis dersom det oppstår vanskeligheter.
Langstidsoppfølging i BUP er frivillig. Pasienter som ikke ønsker dette tilbudet, kan gå til kontroll hos fastlegen. Dersom man bruker medisiner er det spesielt viktig å gå til kontroller.
Henvisning og vurdering
Det er legen på BUP som har hatt ansvar for medisinoppstarten som overfører deg til langtidsoppfølgingen.
Før
Før hver kontroll sender vi ut et digitalt spørreskjema. Du vil få påminnelse og lenke til skjemaet på SMS.
Hvis du er over 11 år får du et eget skjema, og foreldrene dine et annet. Spørsmålene handler blant annet om symptomer, bivirkninger av medisin, om du har andre psykiske plager som angst og depresjon, eller andre problemer.
Svarene hjelper oss å forstå hvordan det går med deg og om du trenger å komme på kontroll eller ikke:
- Hvis det går greit med deg, innkaller vi deg ikke til kontroll ved BUP, men ber deg fylle ut nytt skjema om seks måneder (hvis du bruker medisin) eller 12 måneder (hvis du ikke bruker medisin).
- Hvis vi er usikre på om du trenger oppfølging, vil vi ringe deg for å forstå mer om hva du trenger.
- Hvis du har mange plager, innkaller vi deg til kontroll på BUP.
Under
Når du kommer på kontroll, får du snakke med sykepleier og/eller lege. Vi måler blodtrykk, vekt og høyde, og noen ganger tar vi også blodprøve. Siden du har fylt ut skjema på forhånd, vet vi allerede mye om hvordan du har det. Dermed kan vi bruke tiden til å snakke om det som er viktigst for deg, og prøve å finne løsninger sammen.
I filmen øverst på siden forteller både pasient og behandler om sine erfaringer med langtidsoppfølging.
Etter
Du vil få tilsendt nytt spørreskjema med faste mellomrom på 6 eller 12 måneder, avhengig av om du bruker medisin eller ikke, og innkalles til kontroll hvis det trengs.
Kontakt
Barne- og ungdomspsykiatri, BUPA-bygget
BUP, Tromsø
Oppmøtested
Henvendelse i ekspedisjonen i første etasje på «BUPA-bygget», en gul og lilla bygning ovenfor sykehuset.
Barne- og ungdomspsykiatri, BUPA-bygget
Hansine Hansens vei 92
Åpningstider
- I dag 8:00 AM - 3:30 PM