EIB-test
En EIB-test er en utredning av anstrengelsesutløst astma. Fra 6-7 års alder gjennomføres den som en tredemølletest, mens den for mindre barn utføres som en herjetest som innebærer løping i gang/trapp. Testen viser om astmaen er relatert til fysisk aktivitet.
Henvisning og vurdering
Det er fastlegen som henviser til sykehuset for EIB test.
Før
- Spis frokost, men vær ikke for mett rett før undersøkelsen.
- Unngå fysiske anstrengelser samme dag som undersøkelsen.
- Ta med ledige klær som er lett å bevege seg i. Gjerne joggesko og treningstøy hvis du har.
- Noen astma-medisiner kan påvirke resultatet av testen. Det er derfor viktig at du følger anbefalingene nedenfor:
- De siste 8 timene før testen skal du ikke ta anfallsmedisin (av typen Beta-2-antagonister / Ipratropium-bromid) som Ventoline, Airomir, Bricanyl, Ipraxa eller Atrovent, dersom ikke annet er avtalt.
- De siste 24 timene før undersøkelsen kan du ikke ta langtidsvirkende medisiner (av typen Beta-2-antagonister inkludert kombinasjonspreparat) som Serevent, Seretide, Symbicort, Oxis eller Relvar Ellipta.
- De siste 48 timene før undersøkelsen kan du ikke ta langtidsvirkende medisiner (av typen Leukotrienantagonister) som Singulair eller Montelukast.
- Inhalasjonsstereoider som Pulmicort, Flutide, Aerobec eller Alvesco kan tas som vanlig.
Dersom du i løpet av de siste to ukene har hatt, eller har en pågående infeksjon i luftveiene, eller en tydelig forverring av din astma må du ta kontakt med oss. Da kan vi vurdere om vi kan gjennomføre timeavtalen, eller om vi må sette opp en ny time til deg.
Under
Testen utførast helst på tredemølle, men ergometersykkel kan også nyttast. Belastningstestar er viktig for blant anna å måle yteevna, lungefunksjonen og surstoffkonsentrasjonen samt hjartefunksjonen under fysisk aktivitet.
Undersøkinga startar med pusteprøve/spirometri. Deretter springer du på tredemølle med høg intensitet i 8 minutt. Under testen vil testleiar/sjukepleiar og eventuelt lege vere til stades for å følgje med. Vi nyttar vanlegvis pulsklokke undervegs.
Etter testen blir det gjort fleire nye pusteprøver/spirometriar fram til 20 minutt etter avslutta belasting på tredemølla.
Etter
Dersom vi finner tegn til anstrengelsesastma med redusert lungefunksjon eller symptom under eller etter tredemølletesten, vil du få behandling med Ventoline eller tilsvarende. Noen vil ha behov for mer medisin i etterkant av testen.
Resultatet av undersøkelsen vil bli gitt under legekonsultasjonen etter testen.
Kontakt
UNN Tromsø
Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet (RAAO)
Oppmøtested
Fløy D1, plan 1
Adresse
- I dag STENGT
UNN Tromsø
Hansine Hansens veg 67