Diagnose
Anafylaktisk sjokk
Alvorlig allergisk reaksjon (anafylaksi) er en akutt innsettende og potensielt livstruende reaksjon som krever akutt behandling. Allergisk (anafylaktisk) sjokk er den kraftigste formen for allergisk reaksjon.
Ved en allergisk reaksjon reagerer kroppen din på stoffer som i utgangspunktet er naturlige og ufarlige. Immunsystemet oppfatter at den utsettes for noe skadelig og det utløses en overfølsomhetsreaksjon, vanligvis med produksjon av antistoffer.
Det er betydelig individuell variasjon med tanke på hvordan man reagerer, og symptomene kan variere fra lette symptomer til anafylaktisk sjokk. Kun et fåtall får alvorlig reaksjon og blant dem er dødeligheten meget lav.
Utredning
Hvis du har hatt en alvorlig allergisk/anafylaktisk reaksjon, anbefaler vi at du blir henvist videre for utredning hos spesialist med allergologisk kompetanse.
Utredningen vil ofte innebære tester som kan påvirkes av medisiner, for eksempel allergimedisiner. Dersom det er nødvendig at du tar bort medisiner før utredningen, vil du få beskjed om dette.
Formålet med utredningen er å finne årsaken til den alvorlige allergiske reaksjonen slik at vi kan hjelpe deg med å forebygge nye reaksjoner. Du vil også få opplæring i hva du skal gjøre dersom en ny reaksjon skulle oppstå.
All utredning starter med en grundig gjennomgang av hva som skjedde under reaksjonen. I tillegg til opplysningene du kan bidra med vil det være nødvendig å innhente dokumentasjon fra hendelsen. Samtalen vil danne grunnlag for videre utredning. Det kan bli aktuelt å ta blodprøver, hudtester, pusteprøver og provokasjonstest(er).
Behandling
For dei fleste vil utgreiinga gi oss svar på kva du må unngå for å hindre nye reaksjonar. Dersom utløysande årsak er ei matvare vil du få rettleiing for å sikre eit best mogleg kosthald trass i allergien.
Ved alvorleg allergisk reaksjon på grunn av insektstikk (bie/veps) vil du bli vurdert for allergen immunterapi (allergivaksine).
Både provokasjonstest og allergivaksinasjon vil leggje enkelte avgrensingar på kva aktivitetar du kan gjere same dag. Dette vil du få informasjon om før heimreise.
Oppfølging
Når det er fare for gjentakelse av en alvorlig allergisk reaksjon, bør du utstyres med adrenalinpenner og få opplæring i hvordan du bruker dem. Du bør informere dine nærmeste om symptomene, slik at de kan hjelpe deg dersom du skulle få en ny reaksjon. Dersom vi finner årsaken til den alvorlige allergiske reaksjonen, bør dette registreres under kritisk informasjon i kjernejournalen din.
Vær oppmerksom
Kontakt
UNN Tromsø
Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet (RAAO)
Oppmøtested
Fløy D1, plan 1
Adresse
- I dag 8:00 AM - 3:30 PM
UNN Tromsø
Hansine Hansens veg 67