We recommend that you upgrade to the latest version of your browser.
En gruppe bygninger med trær i bakgrunnen

Regionalt senter for spiseforstyrrelser, Tromsø (RSS)

Vi retter vår virksomhet mot pasienter, deres familier og behandlere som arbeider med spiseforstyrrelser blant barn og unge i Nord-Norge. RSS tar imot pasienter opp til 18 år med alvorlige spiseforstyrrelser til utredning, diagnostikk og behandling. 

Vår tilnærming er tverrfaglig med vekt på miljøterapi, familieterapi, individualterapi og biologiske behandlingsmetoder. Det meste av arbeidet foregår under pasientens innleggelse, i samarbeid med familie og henvisende instans før, under og etter oppholdet hos oss. 

Alle familier er forskjellige, så det er ikke sikkert det vi skriver om her gjelder for alle.

 Spiseforstyrrelse er ofte beskrevet som en ubuden gjest i huset, fordi det er noe som har forandret seg i hjemmet – noe som ingen har bedt om.

Det kan være at den som er syk har forandret seg litt, og at dette gjør at de andre i familien også endrer seg.

  • Et eksempel på dette kan være at humøret på den som er syk endrer seg. Ditt søsken kan bli sliten av å hele tiden tenke på mat, og uroen rundt måltid kan føre til konflikt i familien.
  • At et søsken endrer seg og blir mer sint, irritabel eller hissig kan virke skremmende på deg hvis du aldri før har sett ditt søsken oppføre seg på denne måten. Det kan hjelpe å tenke at dette er det sykdommen som gjør, ikke egentlig ditt søsken. Litt rart å tenke sånn, men for noen kan dette hjelpe de som er rundt den syke å forstå at dette ikke er noe som hun/han vil.
  • Den syke kan bli mer innesluttet, ville være mer for seg selv og ikke ville finne på ting med søsken eller foreldrene som før.
  • At det er vanskelig å gjøre noe så normalt som å spise, kan være vanskelig de rundt å forstå og kanskje føre til konflikt eller krangling i familien. Det kan også hende at noen i familien blir mer trist, eller usikker på hva man kan si eller gjøre rundt den som er syk. Slike reaksjoner er veldig vanlig, og forståelig.
  • Noen søsken kan bli irritert, frustrert eller sint på den som er syk, nettopp fordi det er han/hun som gjør at ting er vanskelig i familien for tiden.
  • Sykdommen fører til at foreldrene kanskje ikke kan finne på så mye med de som er søsken, og ikke gjøre de tingene som dere er vant til. Hos oss er en av foreldrene her sammen med ditt søsken hele tiden, så det kan nok føles som at mamma og pappa gir all sin tid til den som er syk.

Det er viktig å vite at det ikke er noen sin skyld at noen får en spiseforstyrrelse. Det er ikke ditt søsken sin skyld, eller din eller noen andre i familien sin skyld. Selv om mye kan være annerledes i familien, er det viktig at du gjør ting som gjør deg glad – møte venner, dra på aktiviteter og gjør dine vanlige greier.

Det er ikke så rart om du blir bekymret for ditt søsken, og om du tenker på hvordan det blir å gå med hun/henne. Snakk med foreldrene dine og spør om det du lurer på, hvis de ikke vet så kan de snakke med noen av oss som jobber med dette. Det kan noen ganger være lettere å forstå hvis man får en forklaring på hvorfor ting er som de er.

Til de voksne

Behandlingen av spiseforstyrrelser krever mye av dere som foreldre, men på tross av dette er det viktig å holde på daglige rutiner for søsken. Dette trenger de for å føle seg inkludert i behandlingen, og for å slippe å føle seg oversett.

Gode råd:

  • Barn og ungdom trenger å forstå hva som skjer med den som er syk
  • Barn og ungdom trenger å forstå hva som kan skje med seg selv og familien.
  • De trenger ikke å vite alt, men det de får vite må være sant. Tilpass informasjonen etter alder, personlighet og modenhet. La barna ta del i det som skjer og la de delta på sine premisser.

Yngre søsken er ekstremt sårbare når de opplever at søsken reagerer med utagering og fortvilelse, og de fleste søsken i alle aldre bekymrer seg mye for den som er syk. En atferd har alltid en forklaring, og vår jobb er å finne ut hva det er barnet egentlig uttrykker. Mye endres i familien – i alle fall for en periode, og det er ekstra viktig at vi holder så mye som mulig av det normale rundt barnet stabilt.

Noen barn bekymrer seg også for foreldrene sine når de ser hvor fortvilte de kan bli i møte med spiseforstyrrelsesadferd, og kan bli bekymret for foreldrenes helse.

Ungdom med erfaring med sykdom i familien sier selv at det er vanskelig å se søsken lide, at både søskenet og foreldre mangler/ har mindre kapasitet og at man i den forbindelsen som pårørende kan kjenne på tap av for eksempel sosiale aktiviteter sammen med familien. Man må kanskje også i stor grad klare seg mere selv, og tror man må håndtere egne følelser alene. En del kjenner også på skyld for at søskenet har blitt syk.

Hvordan håndtere situasjonen?
  • Rådfør dere gjerne også med oss. Sammen kan vi finne ut hvilke ord som er lurt å bruke, hva som er lurt å informere om og på hvilken måte vi kan møte barnets følelser og behov.
  • Be om hjelp hos familie og venner hvis mulig. Kanskje noen kan kjøre på trening? Handle for dere? Små bidrag kan være til stor hjelp, og de fleste er glade for å få lov til å hjelpe til med noe konkret.
  • Vi ønsker gjerne å snakke med søsken i alle aldre. Det er også mulighet for søsken å komme hit på besøk og for omvisning.
Gode nettressurser

Nyttig informasjon ved innleggelse


Når du og dine foreldre ankommer RSS for innleggelse, blir dere tatt imot av våre ansatte, fortrinnsvis noen av de som skal være i teamet ditt.


Du og foreldrene dine vil få et innkomstprogram med en oversikt over hva som skjer de første dagene av ditt opphold.


Vanligvis er foreldre med under innleggelsen, og de deltar både i samtaler, måltider og aktiviteter. Foreldre sover som oftest på pasienthotellet, som ligger i nærheten av avdelingen, eller i gjesteseng på pasientrommet dersom de ønsker det.


Alle som er innlagt ved RSS får et eget team som møtes hver uke. Teamet består av barnet/ungdommen, foreldre og fagpersoner ved seksjonen. Det kan være psykiater/lege, psykolog/psykologspesialist, familieterapeut, musikkterapeut, kontaktlærer og miljøterapeuter.  I teamet blir vi sammen enig om målene for behandling og hvordan de skal oppnås. Dette formulerer vi i behandlingsplanen din. 


Når du er innlagt får du gå på skole. Skolen (SMI-skolen (Sosialmedisinsk institusjonsskole) ligger i første etasje i samme bygg som RSS. Du får en kontaktlærer som også er med i temaet ditt på RSS. SMI-skolen samarbeider med hjemmeskolen for tilpasning av ditt faglige opplegg, og de gir undervisning både til grunnskole- og videregående elever. Husk å ta med skolebøker/ PC/ skolemateriell.

Ungdom som er innlagt ved RSS har som regel permisjon til hjemmet annenhver helg. Permisjonen er viktig både for deg og foreldrene dine, slik at dere kan ta med erfaringer og det dere har lært på RSS til livet hjemme. Permisjoner er også viktig for å holde kontakt med hjemmemiljøet, venner og skole. Permisjonene planlegges i teamet ditt. Avtaler rundt permisjon kan variere ut fra ulike behov hos den enkelte ungdom og familie. Sammen med teamet evaluerer du og foreldrene dine erfaringen fra permisjonen, og bestemmer hva som blir viktig å jobbe med videre. Hovedregelen ved permisjon er å følge samme matplan og behandling hjemme som på RSS.

RSS har fire faste måltider hver dag og maten består av vanlig kost. Det er stor variasjon i hvilken mat vi har på avdelingen, men vi har ikke alle typer mat. Det er ikke anledning til å ha med medbragt mat.


Både ungdom og foreldre som har matallergier eller andre allergier, bes opplyse om dette før innleggelse, slik at sengeposten kan legge til rette for dette. Opplysninger gis til henviser, som kan være fastlege eller Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk.

Praktiske forhold ved innleggelse

08:15 Frokost

Dagen starter med frokost kl 08:15. Under alle måltidene sitter alle familiene sammen på spisestua, hver familie sitter rundt et eget bord. Måltidene pleier å vare i 30 minutter.

09:00 Skole

Etter hvert pleier de fleste ungdommene å gå på skolen som er i samme bygg. Den heter SMI-skolen (Skolen for sosiale og medisinske institusjoner), og her kan ungdommene følge skoleopplegget som de ville hatt om de var på sin vanlige skole. Noen ungdommer er noen timer på skolen og noen har fulle skoledager. Alt dette avhenger av hvilken form ungdommen er i.

11:20: Lunsj

Alle ungdommene og familiene spiser på spisestua

Samtaler

Hver av ungdommene har sitt eget team, som består av lege, psykolog, og en eller flere sykepleiere/miljøterapeuter. I løpet av en uke har ungdommen flere samtaler, noen ganger med legen og andre ganger med hele teamet.

16:00 Middag

Alle ungdommene og familiene spiser på spisestua

Avslapping på egne rom eller aktiviteter på stua/drømmefabrikken

På ettermiddagen er det ingen samtaler eller møter. Da kan ungdommen være sammen med sine foreldre, eller være på rommet å holde på med lekser eller andre ting. Noen ganger i uka gjør vi som jobber her aktiviteter sammen med ungdommene, som f.eks. spille Nintendo, spille brettspill, klatring, minigolf, kino osv.

20:00 Kveldsmat

Alle ungdommene og familiene spiser på spisestua

 

Ved ankomst får ungdommen tildelt et rom på RSS. Det kan hende at du må bytte rom underveis i oppholdet.

Bilder av rommene våre

Foreldre som har ungdom innlagt ved RSS får utdelt nøkkelkort.

Ungdommer har ikke lov til å bruke nøkkelkortet. Det er kun foreldre som har lov til dette. Mistet nøkkelkort må erstattes av låntaker.

NB! Nøkkelkort må leveres inn før permisjonsreise.

Både ungdommer og foreldre må alltid gi beskjed til miljøterapeutene når de forlater og når de ankommer RSS. Dette gjelder både til og fra skole, avtaler til terapi, eller dersom dere drar ut av bygget.

Mobiler skal ikke lades nattestid.

Dersom du skal ha besøk av familie eller venner er det fint om du gir beskjed i god tid og avtaler nærmere med miljøterapeutene i sengeposten. Når du får besøk, kan dere benytte et besøksrom.

Vis hensyn når du snakker i telefonen. Snakk helst inne på ditt eget rom. Mobiltelefonene skal ikke være med under måltider.

Det er ikke tillatt å ta bilder, filme eller sende snapper av andre personer i avdelingen, hverken av andre ungdommer, andre foreldre eller personalet. Du kan heller ikke ta bilder der det står navn på noen som er innlagt ved RSS eller navn på ansatte, og du kan heller ikke tagge dem.
Ansatte ved RSS kan ikke være venn med ungdom eller foreldre på FB, Instagram eller Snapchat osv.

RSS gjør av og til uteaktiviteter eller drar på tur, og det er derfor viktig at både ungdom og foreldre har med gode uteklær og sko.  

Til personlig tøy, kan du benytte vaskemaskin og tørketrommel/tørkeskap på vaskerommet på RSS.

Vi oppfordrer alle til å ikke bruke parfyme, dette av hensyn til andre som kan ha allergier eller være plaget av lukten.

Av hensyn til allergier er det ikke tillatt med dyr på RSS.

UNN er et røykfritt sykehus. Røyking må skje på tilvist plass utenfor sykehuset.
Alkohol er ikke tillatt.

RSS er en del av Universitetssykehuset i Nord-Norge, og har derfor studenter i praksis som du vil kunne møte under innleggelsen.

Tilbud til helsepersonell

Kompetansesenterfunksjonen ved RSS ivaretas blant annet gjennom utdanningsprogrammet "Kropp og selvfølelse", ukentlig konsultasjonstid åpen for behandlere i regionen, kompetansetjenester som fagdager, nettverkssamlinger, opplysningsvirksomhet, veiledning og formidling, samt  fagutvikling for ansatte i RSS.

Regionalt senter for spiseforstyrrelser er medlem av nasjonalt klinisk nettverk for spiseforstyrrelser.

Kurs om spiseforstyrrelser

Vi har bidratt i utviklingen av et nytt digitalt kurs om spiseforstyrrelser. Kurset er tverrfaglig og utviklet for helsepersonell som møter mennesker med spiseforstyrrelser, og gir en grunnleggende innføring i hvordan forstå og behandle pasienter med spiseforstyrrelser. 


Kurset er en del av kompetanseprogrammet «Kropp og selvfølelse». 


Selve kurset

Tilbud om konsultasjonstid

Vi tilbyr fagkonsultasjon for fagpersoner som arbeider med barn og unge med spiseforstyrrelser i Helse-Nord regionen.
Les mer om konsultasjonstilbudet
Konsultasjonstid RSS

Kontakt

Telefon

Du kommer til resepsjonen i BUPA - du blir satt over til rett person.

Postadresse

Universitetssykehuset i Nord-Norge
Regionalt senter for spiseforstyrrelser
Postboks 43
9038 Tromsø

Slik finner du fram

Oppmøtested

RSS holder til i BUPA-bygget med andre enheter.

BUPA-bygget ligger rundt 300 meter opp i bakken fra hovedinngangen på sykehuset.

En gruppe bygninger med trær i bakgrunnen
Her er BUPA- bygget, som er huset for Barne- og ungdomsspykiatrisk avdeling. RSS ligger i 3.etasje til venstre på bildet.  
En bygning med mange vinduer

Pilen peker på tredje etasje, hvor vår avdeling ligger.

 

Barne- og ungdomspsykiatri, BUPA-bygget

Hansine Hansens vei 92

​Barne- og ungdomspsykiatrien (BUP) ved UNN Tromsø ligger rundt 300 meter opp i bakken fra hovedinngangen på sykehuset.

Det er sykkelparkering utenfor utgangen, og alle bussene til og fra byen stopper utenfor sykehuset. Det tar fem minutter å gå opp til bygget fra bussholdeplassen.

Praktisk informasjon

​Pasieanttat geain lea šiehtadus dahje geat sisačálihuvvojit UNN, Nordlándda Buohcciviessu, Helgelándda buohcciviessu dehe Finnmárkku Buohcciviessu ossodagaide, sáhttet oažžut davvisámegieldulkka beaivválaččat gaskal dii. 08.00–22.00.

Davvisámegiel dulka bargiid ja pasieanttaid várás

Du kan kople deg på vårt åpne trådløse gjestenett ”UNN – gjest”. Det er fri bruk av gjestenettet.

Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige eiendeler du tar med deg til sykehusoppholdet. 

Vi anbefaler at du har minst mulig med deg og lar verdisaker ligge hjemme.​

Dersom du likevel har med deg verdisaker, kan du avtale med avdelingen hvordan dette skal oppbevares. 

Film, foto og lydopptak

Filmopptak og bilder være en fin mulighet til å ta vare på minner i en vanskelig tid. Likevel er det flere ting du må tenke på før du fotograferer eller gjør andre opptak på sykehuset.
Les mer her
promo_person_som_filmer_colourbox.jpg