HELSENORGE
Øye poliklinikk, Tromsø

Skjeling - Tromsø

Forskjellige typer skjeling kan trenge forskjellig form for behandling, alt fra riktig brille til operasjon. Skjeling kan behandles med synsforbedrende virkemidler som briller og lapp. Noen har også nytte av prismer i brilleglasset, for å rette opp skjeling. Andre trenger ytterligere behandling som operasjon eller botoxinjeksjon, eller begge deler.


Ventetider

Innledning

Det er to hovedgrunner til å behandle skjeling: å fjerne dobbeltsyn og/eller få en kosmetisk penere øyestilling. I tillegg kan det være stramhetsproblematikk ved noen spesielle skjeleformer, som for eksempel ved
stoffskiftesykdommen Graves. Det kan også være medisinsk behov for å behandle skjeling ved plagsomme feilstillinger av hodet og ved smerter


Utredning

Les mer om Skjeling, undersøkelse - Tromsø

Skjeling, undersøkelse - Tromsø

Undersøkelser ved skjeling gjøres for å finne ut om du kan opereres, og eventuelt hva slags operasjon du kan få. Vi måler skjelevinkler og ser på tendens til dobbeltsyn (ortoptiske undersøkelser). Vi ser også på bevegelsesmønsteret i øyet.

 

 1. Før

  Vanligvis krever undersøkelsene ingen forberedelse.Hvis du er tidligere operert for skjeling kan det være nyttig å tenke gjennom disse spørsmålene før du kommer til undersøkelse:

  • Hvor ble du behandlet, og eventuelt hva slags operasjon ble gjort?
  • Husker du eller foreldre dine om ett eller begge øyne ble operert?
  • Ble det eventuelt gjort flere operasjoner?
  • Ble skjelingen bedre etter operasjonen?
  • Har du alltid skjelt?
  • Har skjelingen endret seg?
  • Har du pleid å vri på hodet?

  Det kan være nyttig å se på bilder fra barndommen. Hvis du har gamle operasjonsnotat, ta de med. De kan være veldig verdifulle.

 2. Under

  Undersøkelsen skjer hos ortoptist (spesialist på skjeling som ikke er lege) og øyelege. Begge vil måle ut skjelevinkler med prismer, og eventuelt gjøre andre tilleggsundersøkelser. Ortoptist har apparater som kan tegne en grafisk tegning av øyemusklenes styrke, og se hvor stort område du greier å ha enkeltsyn.

  Gjør det vondt?

  Undersøkelsene gjør ikke vondt, men de kan være slitsomme, og noen kan bli litt kvalme av prismebruk. Noen pasienter får dråper for å vide ut pupillene i forbindelse med undersøkelsene. Disse dråpene kan svi litt.

  Hvor lenge varer undersøkelsen?

  Undersøkelsene varer fra ca en halv time til en hel formiddag/ettermiddag. Sistnevnte hvis du skal møte både ortoptist, øyelege og sykepleier samme dag.

 3. Etter

  Etter undersøkelsen kan du dra hjem. Hvis det har vært brukt utvidende dråper kan du ikke kjøre bil med en gang etterpå. Noen ganger må du komme til flere undersøkelser, andre ganger trenger vi bare en time eller to for å bli enige om videre behandling.

Gå til Skjeling, undersøkelse

Før en operasjon må du være sikker på at du ikke har en pågående øyeinfeksjon. Vær veldig forsiktig hvis det er andre i familien som har øyeinfeksjon (”katarr”/ konjunktivitt).

 

 


Behandling

Ikke-operativ behandling

Ortoptist og øyelege, og evt. optiker ved øyeavdelingen vil undersøke deg og sette i gang behandling. Det kan være riktige briller, lappebehandling og synstester på poliklinikken.

Botoxbehandling med injeksjon i øyemuskel

Behandling med botox gjøres dagkirurgisk. Barn får narkose og voksne får lokalbedøvelse. Etter botox injeksjon kan du vanligvis være i normal aktivitet dagen etter.

Operasjon 

Operasjonen medfører vanligvis en eller to netter på pasienthotellet, alt etter om du trenger overnatting før operajonen for å kunne møte tidlig neste dag til operasjon.

Inngrepet kan enten gjøre i generell narkose (alle barn og unge, og enkelte voksne) eller i lokalbedøvelse. Det innebærer at du får satt en sprøyte med bedøvelse under og bak øyet. Inngrepet tar gjerne fra ca en halv til halvannen time. En sjelden gang varer det lengre, særlig hvis du har vært operert før. 

Du skal ta det helt med ro i timene etter operasjonen, og komme til kontroll på øyeopliklinikken dagen etter operasjonen. Oftest er det 2‐3 kontroller til, fordelt på ortoptist og øyelege.

En skjeleoperasjon vil gjøre vondt samme dag og vanligvis i 2‐7 dager etterpå. Hvis det er førstegangsoperasjon vil det oftest være vondt bare noen få dager. Det kan kjennes ut som du har et rusk på øyet. Hvis det er flergangsoperasjon kan det være vondt lenger tid. Noen plages av dobbeltsyn etter operasjonen. Det går som oftest tilbake etter en viss tid.

Les mer om Skjeling - operasjon - Tromsø

Skjeling - operasjon - Tromsø

Synsaksene er vanligvis parallelle, og bildene av ting en ser på, treffer dermed i samsvarende område på netthinnen i begge øyne. Ved skjeling er derimot ikke synsaksene parallelle og peker ikke mot samme punkt. Skarpsynsområdet i de to øynene vil dermed oppfatte to ulike bilder. Dette aksepterer ikke hjernen, og ved konstant skjeling hos barn vil da det ene bildet undertrykkes, og det ene øyet kan bli svaksynt (amblyopt).

Etter 7-8 års alder forsvinner denne evnen, og man vil da ved skjeling kunne få dobbeltsyn, som kan være svært sjenerende. De som ikke har konstant skjeling, vil ha andre problemer som for eksempel hodepine ved lesing.

Ved en skjeleoperasjon flytter man på de musklene som styrer bevegelsen av øynene på et eller begge øyne, for å få de til å stå parallelt. Det er mange ulike typer skjeling, derfor må hver enkelt pasient behandles individuelt med eget opplegg.

 1. Før

  Pasienter som ikke kan bo på Pasienthotellet blir innlagt på sykehuset dagen før operasjonen. 

  Kvelden før du skal til operasjon, må du dusje og vaske håret. Du må ikke røyke, spise eller drikke etter klokka 02:00, dersom du skal ha narkose under operasjonen neste dag. Du kan drikke små slurker med vann fram til to timer før narkosen blir gitt.
  Bruker du medisiner, må du ta disse med til sykehuset.

  Alle som skal opereres får et innkallingsbrev med nærmere informasjon. Der er det opplyst et telefonnummer en kan kontakte om noe er uklart.

 2. Under

  Du møter til den tiden og på det stedet som står i innkallingsbrevet. Det kan hende du får tilsendt et plaster som inneholder bedøvende krem, som du skal ha oppå håndbaken. Følg instruksjonene i brevet.

  Når du møter, vil du bli tatt imot av en sykepleier som vil starte med forberedelsene til operasjonen. Du vil få innlagt en veneflon (kanyle) i armen din som det blir gitt medisin gjennom. Du vil også få en medisin som gjør at du føler deg litt trøtt, før du blir fulgt til operasjonsavdelingen.

  Når du kommer til operasjonsavdelingen må du over i en annen seng. Du blir her tatt imot og får den type bedøvelse som er bestemt på forhånd. Barn under 18 år og andre som trenger det kan ha med pårørende eller annen ledsager som kan de være med helt til operasjonen skal starte. Du skal ligge flatt under operasjonen, men vi passer på at du ikke blir kald eller ligger vondt.  

  Lengden på operasjonen er litt ulik, men ledsager får beskjed så snart operasjonen er ferdig, og du blir flyttet til oppvåkningsavdelingen. De som opereres på ett øye får en bandasje på øyet. Den skal være på til neste dag.

 3. Etter

  Du vil bli kontrollert av øyelege dagen etter operasjonen, og får med time til ny kontroll etter omtrent seks uker.

  Du kan vanligvis reise hjem dagen etter at du er operert. Barn bør være borte fra barnehage/skole i 4-5 dager etter operasjonen. Voksne pasienter blir sykmeldte i 1-2 uker, men dette kan variere avhengig av yrke.

  Du bør unngå å være ute i vær og vind de første 3-4 dagene etter operasjonen, fordi det lett fører til økt ubehag i øyet. Barn kan eventuelt ta småturer med foreldre der de ikke kommer i kontakt med rusk og rask. 

  Deretter bør du være forsiktig i 2-3 uker. Du bør unngå å bade i klorvann de første 2-3 ukene etter operasjonen.

  Etter operasjonen skal du dryppe deg med øyendråper i ca. 2 uker for å unngå infeksjon i øyet. Dersom det oppstår komplikasjoner som for eksempel økende puss fra øynene, ta kontakt med oss.

Gå til Skjeling - operasjonOppfølging

Bivirkninger

Den vanligste bivirkningen ved en skjeleoperasjon er dobbeltsyn. Alle operasjoner innebærer en viss risiko for komplikasjoner, men den er ikke så stor ved vanlige rutineinngrep. Noen ganger er det vanskeligere å forutsi resultatet av en operasjon. Da vil du bli informert om det på forhånd.

Forholdsregler etter operasjon

 • Ikke gni deg i det opererte øyet.

 • Vær nøye med god håndhygiene, vaske hendene flere ganger om dagen. Hvis du
  glemmer deg og tar uforvarende opp til øyet, er det i alle fall med rene hender.

 • Øyet kan være gjenklistret de første morgenene når man våkner. Du kan vaske langs øyevippskanten med sterilt saltvann og sterile bomullstupfere. Dette får du kjøpt på apoteket. Hvis det ikke er noe sekret langs
  øyevippskanten trenger du ikke vaske der.

 • Ikke bad i klorvann/offentlige svømmebasseng de første 4‐5 ukene etter operasjonen. Det kan være økt mengde bakterier i vannet.

 • Vær i moderat fysisk aktivitet, ikke løft tungt eller utfør sport der du kan falle eller få en gjenstand inn mot øyet de første 3 ukene etter operasjonen.

   


Kontaktinformasjon

Fant du det du lette etter?