Lyst til å lese om mestring og håndtering av helseutfordringer?

Et godt liv og en god helse handler om mer enn fravær av sykdom. Det handler om å mestre og håndtere hverdagen, også når sykdom, skade eller andre helseutfordringer rammer oss. Har du lyst til å lese mer om dette har UNN et tilbud til deg.

Du laster ned appen ebokbib (via Google play eller appstore) på smarttelefonen eller nettbrettet ditt. Logger deg på ved hjelp av brukernavn og passord og finner fram til bøker.

Viktig: E-bokbib -appen vil kun fungere på nettbrett, lesebrett eller smarttelefon. Ikke på vanlig datamaskin eller laptop.
Når du er inne i ebokbib må du søke  tittel eller forfatternavn.

Last ned fra Google play

Last ned fra appstore

Chrohns sykdom

Smil gjennom tårer : mitt liv med alvorlig kronisk sykdom / Melkersen, Ingrid Anette Hoff (2016)
Trebarnsmoren Ingrid Melkersen er blogger, foredragsholder og modell. Hun lider også av en svært aggressiv tarmsykdom, Morbus Chrohn, og har derfor utlagt tarm. 10 000 mennesker i Norge har den samme diagnosen, men det blir sjeldent snakket åpent om den. I boka forteller Melkersen blant annet om vanskelige ungdomsår, lange sykehusopphold og samlivsproblemer. Hvordan føles det egentlig når barna dine vender seg bort fordi de er redd for at du skal dø fra dem? Ved å dele sin historie håper hun å vise hva håp, styrke og mestring kan bety for den som sliter.

Diabeteslitteratur

Mestring av livet med diabetes / Christophersen, Yngvar (2018)

Hjertelitteratur

Hjerte for hjertet / Zahid, Wasim (2018)
En bok om hjertet, skrevet av en kardiolog med kjærlighet til faget.

Ditt fantastiske hjerte : med eller uten flimmer og smerte / Gravning, Jørgen (2018)
Jørgen Gravning tar deg med på en fantastisk og nyttig oppdagelsesferd i kroppens motor.

Kreftlitteratur

Nå er det min tur / Plau, Hilde Sophie (2017)
Hilde Sophie Plau fikk diagnosen brystkreft høsten 2013. I denne boken forteller hun på en lun og personlig måte om sine erfaringer, fra hun oppdaget den første kulen i brystet, gjennom behandlinger og frem til rekonstruksjon av brystet tre år senere.

Ingenmannsland : for oss som ikke døde som ikke lenger er syke, men heller ikke blir friske / Aagesen, Håvard (2017) .
I august 2009 gikk Håvard Aagesen ut av dørene på Radiumhospitalet. En knallhard kreftbehandling med stråling og cellegift var over. 

ME-litteratur

Kampen mellom friske og syke / Fjellheim, Freddy (2011)

For essaysamlingen Fellesskapets kunst mottok Freddy Fjellheim glitrende kritikker. Nå er bokens første essay, Kampen mellom friske og syke, utgitt som e-bok. Essayet tar utgangspunkt i sykdommen ME, eller kronisk utmattelsessyndrom, men handler vel så mye om vårt menneskebilde i klimakrisens tid. Her undersøker forfatteren utvekslingene mellom friske og syke, den sosiale sensuren som rammer dem som blir syke, og han dokumenterer med tydelige eksempler hverdagsspråkets sosiopatologi. Kan sykdom forstås som en sunn reaksjon på et samfunn som stiller altfor upresise krav til sine borgere? Mens sykdomsfrykten og sunnhetsidealene, som i vår tid har nådd nye høyder, gjør oss blinde for sykdommens fellesmenneskelige opphav? Det er sagt om dette essayet at det beskriver en hel samfunnstilstand. Solidariske essays "Friske og syke, klima og politikk, analyseres med sjelden tydelighet." NINA DESSAU , Klassekampen Kapitalfriske mennesker "Han skriver verken i overført betydning eller terapeutisk. Men rett ut og helt inn. En rebell som ikke tar vår «lille frykt» og unnfallenhet overfor kronisk syke på ramme alvor."  Olav Egil Aune, Vårt Land  

 Generelt om mestring

Følelser : til å bli sprø av / Youmans, Mariann (2017)
Denne boka tar utgangspunkt i følelser som uro, frykt, sinne, skam og smerte og går videre til de vanligste psykiske lidelsene blant ungdommer. 

Helbred deg selv : styrk din egen motstandskraft Myskja, Audun (2014)
Audun Myskja beskriver hvordan vi mennesker har en evne til å helbrede oss selv. Slik kan vi holde oss friske og få et bedre liv. Her beskriver han en rekke verktøy som kan gjøre oss bedre rustet til å møte det vi sliter med. Han presenterer enkle øvelser mot hodepine og søvnløshet, mat som gir god helse, mentale øvelser mot angst og fobier, teknikker for å takle stress og slitenhet med mer. Boken inneholder ca 50 konkrete øvelser for energi, avslapping og mestring, mange av dem forklart ved hjelp av illustrasjoner.

Hverdagspsyk : hvorfor har jeg det sånn? : hjelp til å stå i motgang (2016)
Egeland, Rebekka Th. og Poulsen, Carina (forf.) 
Selvfølelse - stress - angst - depresjon Hjelp til å stå i motgang Er det bare meg som har det sånn? Er det noe galt med meg? Hva vil andre tro om meg? Ingen må se hvordan jeg egentlig har det ... Dette er tanker som dessverre altfor mange kjenner seg igjen i. Over halvparten av den norske befolkning opplever depresjon, angst og/eller stressrelaterte plager i løpet av livet, og lettere psykiske lidelser som dette er en av de viktigste årsakene til sykefravær i dag.


Alene naken : hvorfor er vi redd for å være oss selv? / Huseby, Tormod (2015)
Hva er det egentlig som styrer vår atferd? Psykiater Tormod Huseby beskriver hvordan frykt for å bli avvist av og utstøtt fra fellesskapet gjør at mange ikke tør å være seg selv. Huseby deler erfaringer fra eget liv og mange historier om mennesker som har opplevd skam, sårbarhet og smerte i livet. Han beskriver hvordan man kan snu disse følelsene og finne mot, selvaksept og trygghet. Ved å ta annerledes valg kan man få et liv der man tør å være seg selv fullt og helt, i stedet for å gripe til uønskede strategier for å unngå ensomhet.  


Når livet er kjipt : en håndbok for unge folk / Rygh, Oda (2015)
Livet er fullt av opp- og nedturer. Det er helt vanlig at livet føles kjipt i blant. Men noen av nedturene er større enn andre. Kanskje har du opplevd å bli syk eller deprimert, kanskje har du vært i en ulykke, kanskje har du mistet et menneske du var glad i - eller jobben din. Slike nedturer er tøffe å oppleve, og dessverre påvirker de ofte også andre områder av livet. For eksempel er det fort gjort å glemme å betale regninger når man ikke orker å stå opp. Eller å drikke for ofte når man ikke har en jobb å gå til likevel. Og plutselig sitter man igjen med flere problemer enn det man hadde til å begynne med. Når livet er kjipt er en praktisk håndbok for ungdom og unge voksne som trenger tips til hvordan man holder hverdagen i gang. Boka tar for seg temaer som økonomi, rus og energi- og tidsbruk. Du får hjelp til å hjelpe deg selv. Boka inneholder også informasjon om hvordan du kan få hjelp fra andre. Boka er basert på intervjuer med fagpersoner.


Mentaliseringsboken / Wallroth, Per (2014)
Å mentalisere dreier seg om å se seg selv utenfra og andre mennesker innenfra. Når man mentaliserer, reflekterer man over egne og andres tanker og følelser. Man blir minnet om at ethvert menneske har sitt eget perspektiv og tolker virkeligheten på sin måte. Men denne tilsynelatende enkle ferdigheten er langt mer komplisert enn hva man først kan tro... Dette er den første boken som er skrevet for allmennheten om dette temaet. De viktigste forskningsfunnene om mentalisering forklares på en lettfattelig måte og følges av praktiske råd og enkle mentaliseringsøvelser.  

Annen lesning

Norsk helseinformatikk sin side om å leve med diverse kroniske lidelser

  

Fant du det du lette etter?
(På grunn av personvernet kan du ikke sende personlig informasjon som din epostadresse, telefonnummer eller personnummer)