HELSENORGE

Å være pasient ved NMK

Et to-ukers opphold kan føles lenge å være hjemmefra. Hva brukes tiden til når dagens treningsprogram er ferdig?

Tirsdag 10.10.17 møtte jeg Helge Roar Orekåsa, Brynulf Flasnes og Tor Egil Roheim på Pingvinen pasienthotell til intervju/samtale om oppholdet ved NMK. Nevromuskulært kompetansesenter (NMK) tar imot pasienter med arvelig nevromuskulær sykdom fra hele landet til bevegelsesterapi. Behandlingsopphold varer i to uker og inneholder individuelle målrettede timer med spesialfysioterapeuter, i tillegg til mulighet for trening i varmtvannsbasseng.

Skreddersydd behandling

Fysioterapibehandlingen skreddersys den enkelte pasient. Behandlingen har spesielt fokus på optimalisering av bevegelsesmønstre og funksjon. Det legges stor vekt på å formidle råd om videre oppfølging til lokal fysioterapeut. De tre gutta traff hverandre første dag da pasientkoordinatoren ved NMK holdt informasjonsmøte. Vi arrangerer dette fellesmøtet for å gi mulighet for deltakerne å bli kjent. De fant raskt tonen og hadde mye glede av hverandre, og Tromsø viste seg fra sin vakreste side med nydelige høstdager, sol og milde temperaturer.

Slett ikke hospitalisert

De daglige treningene er konsentrerte og energikrevende. Det er derfor viktig også å ta seg tid til avslapping. "Pasienthotellet med sin moderne flotte stil gir friskhetsfølelse". "Jeg føler meg ikke hospitalisert". "Det er lett å senke skuldrene her og ha fokus på seg selv, tror nok det har betydning for utbytte av treningen". Det er et viktig element å ikke føle seg hospitalisert når man trener for å bygge opp kroppen, tenker jeg.

Facetime og fotballpub

– Det er ikke problematisk å være langt borte fra familien i dag når det finnes Facetime. Og Pasienthotellets toppetasje gir fabelaktig utsikt over byen, Tromsdalstinden, Ishavskatedralen og Tromsøbrua. Ikke bare er utsikten fin, den flotte oppholdsstuen kunne dessuten brukes som lokal fotballpub under VM-kvalifiseringskampene.

Kulturnatt på hotellet

Tromsøbyen bød på ulike aktiviteter. Fredag 6. oktober ble Kulturnatta arrangert. Gutta valgte å ikke dra på byen, men var inspirert av temaet og lagde egen kulturkveld på Pingvinhotellet med pianospill og god stemning. – Dessverre stengte restauranten litt tidlig og satte en stopper for den lokale kulturnatta. Og selv om det graves på kryss og tvers i byen var det greit å ta seg frem når vi skulle inn til byen. Vi fant Skarven i alle fall, og The Edge.

 De sier at fysioterapeutene gir råd om tilrettelegging i forhold til funksjonsnivå og aktiviteter som er gunstig for helsen. Vet ikke om dette er et helseråd de har fått hos våre fysioterapeuter?

Naturskjønne omgivelser

Gangveiene rundt de naturskjønne vannene like ved sykehuset ble ivrig brukt til trening hvis det var overskudd igjen etter dagens fysioterapi økt.

Baklengsgange i gangen

Innetrening er også mulig selv om personalet er gått for dagen. Da brukes de lange gangene i sykehusets underetasje til baklengsgange, de sier det anbefales for muskelfriske også. Alle tre gutta er i fulltidsjobb. En av dem er glad han fikk muskelsykdom i voksen alder mens han var i fast jobb. – Det er ikke lett å få jobb når du er muskelsyk og trenger tilrettelegging, selv ikke i det offentlige.

Helhetlig ivaretakelse

Gutta sier at de oppdager muskler som ikke har vært brukt på lang tid. – Kroppen føles bedre og mer oppmykt. Fysioterapeutene tar seg god tid, lytter og gir god veiledning. Flott at de tar filmopptak av treningen som vi kan ta med hjem for oppfølging av fysioterapeut hjemme, er omkvedet. Det mangler ikke på godord. De er svært fornøyd med en helhetlig ivaretakelse og oppfølging fra pasientkoordinator både før og under oppholdet. Tenk hva som kan ordnes og koordineres på kort varsel!

Ønsker du å lese mer om oppholdene vi tilbyr? Se vår webside: www.unn.no/nmk