Forberede videokonsultasjon med Skype

Her finner du informasjon om hvordan du kobler deg opp og deltar i videokonsultasjon med Skype.

Hvis du bruker mobil, nettbrett eller mac, bør du laste ned appen «Skype for Business» i god tid og gjøre deg kjent med hvordan den brukes. På pc trenger du ikke laste ned appen på forhånd.

Klargjøre mobil eller nettbrett

iPhone/iPad

 1. Gå inn på «App Store»
 2. Trykk på SØK nederst til høyre på skjermen
 3. Skriv SKYPE FOR BUSINESS i søkefeltet
 4. Trykk på HENT på appen «Skype for Business»
 5. Etter installasjonen åpner du appen «Skype for Business». Du må svare "Tillat/OK" på spørsmål om å gi appen tilgang til kamera, mikrofon, kontakter etc. 
 6. Ikke logg inn – lukk appen.

Android

 1. Gå inn på «Play Butikk» på mobiltelefonen
 2. Skriv SKYPE FOR BUSINESS i søkefeltet øverst på skjermen
 3. Trykk INSTALLER på appen «Skype for business"
 4. Etter installasjon åpner du appen «Skype for business». Du må svare "Tillat/OK" på spørsmål om å gi appen tilgang til kamera, mikrofon, kontakter etc. 
 5. Ikke logg inn – lukk app.

Teste oppkoblingen

Etter at du har installert appen på mobil eller nettbrett, bør du teste oppkoblingen. I e-postinnkallingen du fikk fra sykehuset, ligger det lenke til videokonsultasjonen.

 1. Klikk på lenken «Trykk HER for å bli med i videokonsultasjon»
 2. Trykk «Bli med som gjest»
 3. Skriv inn navnet ditt og trykk den store blå pilen
 4. Du kommer nå til den virtuelle lobbyen (venterommet) for videokonsultasjonen. Testen er vellykket, og du avslutter ved å trykke «Avbryt».

Klargjøre pc

Dersom du ikke har «Skype for Business» installert på pc-en, må du installere et «tillegg» for å kunne kjøre videokonsultasjonen. For å gjøre det, følg disse instruksjonene:
Delta med PC (PDF)

Her kan du se en kort video som viser oppkobling med Skype. Selv om den er laget av Helse Møre og Romsdal, er fremgangsmåten helt lik uansett hvilket sykehus du har videokonsultasjon med:

Video om oppkobling med Skype

Ofte stilte spørsmål

Koster det noe å laste ned eller bruke appen «Skype for Business»?

Nei. Det er gratis både å laste ned og bruke denne appen. Hvis du bruker mobilnett (4G) vil datatrafikken bli belastet ditt abonnementet på vanlig måte. Vi anbefaler at du bruker Wifi hvis du kan.

Jeg får ikke lastet ned appen til mobilen

Sjekk at du er koblet til Wifi, og at du har logget inn på kontoen din i App Store/Google Play.

Jeg får ikke startet opp appen i Android

Noen mobiler har sikkerhetsinnstillinger som gjør at du ikke får startet Skype for Business. Prøv å se etter beskjeder du må svare på.

Jeg får ikke aktivert video

Gå til «Innstillinger»/«Settings» på mobilen, finn frem til Skype for Business i lista. Trykk på den og sjekk om du har gitt kameratilgang for appen.

Jeg får ikke aktivert lyd

Gå til «Innstillinger»/«Settings» på mobilen, finn frem Skype for Business i lista. Trykk på den og sjekk om du har gitt mikrofontilgang for appen.

Hvilket brukernavn/passord skal jeg bruke for å logge på Skype for Business fra mobil/nettbrett?

Du skal ikke velge alternativet «Logg på» i Skype for Business, men «Bli med som gjest». Da trenger du ikke brukernavn/passord, men skriver bare navnet ditt og trykker deretter på den blå pilen for å bli koblet opp.

Jeg har trykket på «Bli med som gjest», og det kommer et skjermbilde hvor det står «Lykke til med møtet», men den blå sirkelen står bare og snurrer. Hva gjør jeg?

 • Hvis det har snurret mer enn 30 sekunder i dette skjermbildet, trykk « Avbryt» og velg deretter «Bli med som gjest» en gang til. 
 • Hvis du er koblet på mobilnett (4G), kan årsaken være at du ikke har nok datamengde tilgjengelig. Løsning: koble til Wifi.

Hvordan skal jeg starte videokonsultasjonen?

For å starte videokonsultasjonen trykker du på lenka «Trykk HER for å bli med i videokonsultasjon» som ligger i innkallingen du har fått på e-post. Men før du gjør dette, er det viktig at du har lest og fulgt veiledningen om nedlasting, installasjon og oppkobling med den enheten du ønsker å bruke.

Jeg finner ikke innkallingen fra sykehuset i e-postboksen min

Hvis du har trykket «Godkjenn» på innkallingen, kan innkallingen ha blitt flyttet til kalenderen din. Sjekk på den aktuelle datoen i kalenderen.

 • Hvis du heller ikke finner avtalen i kalenderen, prøv å søk etter innkallingen i e-postboksen. Søk f.eks. på stikkord «video». 
 • Hvis du fortsatt ikke finner innkallingen, ta kontakt med den aktuelle avdelingen på sykehuset slik at vi kan sende deg innkallingen på nytt.

Jeg hører ikke behandler

Skru opp lyden på mobilen. Volumtaster er oftest på siden av mobilen. Sjekk også at du ikke har deaktivert lyd i appen (ikon for høyttaler).

Kameraet viser ikke meg

Du har trolig aktivert hovedkameraet på mobilen. Trykk en plass på skjermen og velg kameraikonet oppe til høyre for å skifte kameraet du viser.

Jeg er tilkoblet WIFI, men får ikke aktivert kameraet

Du er trolig tilkoblet et offentlig nettverk med sikkerhetsinnstillinger som gjør at du dessverre ikke får opp video.

Fant du det du lette etter?