Behandling av personlighetsforstyrrelser vil vanligvis foregå poliklinisk. Innleggelse i døgnenhet vil vanligvis bare være aktuelt i en krisesituasjon. Langvarige innleggelser anbefales vanligvis ikke og kan i mange tilfeller virke negativt inn på nytten av behandlingen.
Hovedbehandlingen for personlighetsforstyrrelser er ulike former for samtalebehandling over lengre tid. Dette foregår som regel i spesialisthelsetjenesten. Det kan også være nyttig med støttesamtaler hos fastlegen din eller oppfølging i kommunens psykiske helsetjeneste.
Samtaler
Samtalebehandlingen kan foregå i gruppe eller individuelt, eventuelt som en kombinasjon. Det er ulike terapimetoder som har effekt på personlighetsforstyrrelser. Kognitiv skjemafokusert terapi, dialektisk atferdsterapi, mentaliseringsbasert terapi og andre former for psykodynamisk/psykoanalytisk terapi er noen av disse.
Medikamentell behandling
Medikamentell behandling for personlighetsforstyrrelsen i seg selv har liten verdi, men av og til er det viktig å kombinere medikamentell behandling med psykoterapi der andre psykiske lidelser forekommer samtidig, som angst og depresjon.
Terapi
De ulike terapimetodene vil kunne variere noe i innhold og tilnærming, og i hvilken grad de vektlegger arbeid med tanker, følelser og atferd. De vil imidlertid alle ha som mål å hjelpe deg til å redusere symptomene og destruktiv atferd, og øke din livskvalitet og hvordan du fungerer i hverdagen.
Ved at du blir tryggere på deg selv vil du kjenne mer av dine egne følelser, akseptere dem, og kunne ta større ansvar for dem. Dette kan gi deg en bedre selvfølelse, mestring av dagliglivets situasjoner, regulering av følelsene dine, og gi deg bedre evne til nærhet og positive erfaringer med andre mennesker.