Koloskopi, Tromsø

Medisinsk poliklinikk, dagenhet og gastrolab, Tromsø

Koloskopi er en undersøkelse av innsiden av tykktarmen med en bøyelig slange som har et videokamera i enden. Under en koloskopi kan vi se etter for eksempel betennelse, sår, polypper og svulster i tarmen. Vi kan også ta vevsprøver fra slimhinnen.

Innledning

Før undersøkelsen må du tømme tarmen med et eget tømmingsmiddel som du kjøper på apoteket. Ofte har pasientene behov for beroligende og smertestillende medisiner. Hvis du får dette kan du ikke kjøre bil sammen dag. Vi anbefaler derfor at du ikke kjører bil til sykehuset.

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

1. Før

Forberedelser

De siste 4-5 dagene før du kommer, bør du ikke spise bakevarer som inneholder hele korn eller frø (helkornbrød, frøloff eller liknende). Du skal heller ikke spise bær eller frukt som inneholder frø for eksempel tyttebær, bringebær, molter, druer, kiwi eller karve.  

Har du fått time på kortere varsel enn 5 dager kan du likevel møte til timen, selv om du har spist disse matvarene.

Tømming av tarmen

Tykktarmen må være fullstendig tømt for at undersøkelsen skal bli vellykket. Du kan kjøpe tømmingsmiddel på apoteket uten resept. 

Detaljert oppskrift på tarmtømming finner du i eget innkallingsskriv som er tilgjengelig for deg på helsenorge.no. Du bruker BankID for å logge inn. 


Oppskriften på tarmtømming får du også i posten. Du må følge oppskriften nøye, også dersom du har utlagt tykktarm (kolostomi). Tømmingen kan være ubehagelig. 

Hvis du har mulighet bør du ta tømmingsmiddelet både dagen før og samme morgen som undersøkelsen. Har du lang reisevei er det mest praktisk at du bare tar tarmtømming dagen før undersøkelsen. 

Forsiktighetsregler

Har du nyresvikt, hjertesvikt, diabetes eller føler deg i dårlig form bør du rådføre deg med din lege før du starter tarmtømming.

Bruk av blodfortynnende medisiner 

Blodtynnende medisiner kan øke risikoen for blødning ved prøvetaking og fjerning av polypper. Hvis du bruker blodtynnende medisiner må du derfor følge disse retningslinjene:

Dipyridamol (for eksempel Persantin)
Tas ikke siste 3 dager før undersøkelsen

Clopidogrel (for eksempel Plavix) 
Ticagrelor (for eksempel Brilique)
Tas ikke siste 7 dager før undersøkelsen

Dabigatran (for eksempel Pradaxa)
Rivaroksaban (for eksempel Xarelto)
Apiksaban (for eksempel Eliquis)
Tas ikke dagen før- og selve undersøkelsesdagen hvis ikke legen din har bestemt noe annet

Warfarin (Marevan)
Tas ikke 3 dager før undersøkelsen. Du skal helst møte for blodprøvekontroll (INR) 2 timer før undersøkelsen hvis dette er mulig i forhold til reisevei. Ta kontakt med gastrolab når du kommer. 
OBS: Hvis du bruker Marevan fordi du har fått innsatt kunstig hjerteklaff må du ringe sykehuset før undersøkelsen

Acetylsalicylsyre (for eksempel Albyl-E)
Tas som vanlig

Hvis du bruker andre blodtynnende midler enn dette, kan du spørre legen din eller ringe sykehuset. 

Noen pasienter må fortsette med blodtynnende medisiner av spesielle grunner, for eksempel den første tiden etter at du har fått satt inn stent i hjertets kransårer. I slike tilfeller skal du ikke slutte med medisinene. 

Du kan få gjort undersøkelsen uten prøvetaking selv om du har tatt medisinene. 

Ta med deg eventuelle blodtynnende medisiner når du kommer til undersøkelse, slik at du kan ta dem etter undersøkelsen. Det er fint hvis du gir beskjed om hvilke medisiner du bruker, når du kommer.

Bruk av andre typer medisiner

Jerntilskudd
Tas ikke siste 7 dager før undersøkelsen

”Romoppfyllende” avførende medisiner 
(for eksempel fibertabeletter, Lunelax, Metamucil, Vi-Siblin, loppefrø, kli, og linfrø)
Tas ikke siste 7 dager før undersøkelsen

Dulphalac eller Laktulose
Tas som vanlig

Annen medisin
Tas som vanlig2. Under

Vi utfører undersøkelsen med et koloskop. Dette er en 13 millimeter tykk bøyelig slange med et videokamera i enden. Undersøkelsen tar vanligvis 30-60 minutter. 

Slangen føres inn gjennom endetarmsåpningen, opp gjennom tykktarmen, og eventuelt inn i den nederste del av tynntarmen. Vi kan ta vevsprøver av slimhinnen med en spesiell tang, som føres gjennom slangen. Vevsprøven blir undersøkt i mikroskop. Vi fjerner polypper dersom du har noen slike i tarmen.

Prøvetakingen gjør ikke vondt, men undersøkelsen er noe ubehagelig og kan være smertefull. Du vil derfor få lagt inn en liten plastkanyle i armen, slik at du eventuelt kan få beroligende og smertestillende medisin. Hvis du får slike medisiner kan du ikke kjøre bil samme dag.

3. Etter

Hvis du har fått beroligende medisin blir du vanligvis overført til et observasjonsrom og må ligge der i inntil to timer. Deretter kan du gå for å spise før du reiser hjem. Ta gjerne med matpakke. 

Noen vil føle seg litt oppblåst og ha noe mageknip de første timene.  Hvis vi har fjernet en polypp eller tatt prøver fra tarmens nedre del er det vanlig med litt blod i avføringen det første døgnet.

Før du reiser hjem får du får du vite resultatet av undersøkelsen. Det kan imidlertid ta opptil 4-6 uker før svarene på eventuelle vevsprøver er klare. Legen som har henvist deg får skriftlig svar på undersøkelsen, inkludert svaret på vevsprøvene.

Vær oppmerksom

Undersøkelsen regnes som lite farlig. En svært sjelden gang kan det oppstå komplikasjoner som blødning eller hull på tarmen. Det kan da bli nødvendig med operasjon. Ved mistanke om komplikasjoner, er det aktuelt med observasjon noen timer eller innleggelse på sykehuset. 

Hvis du får du sterke magesmerter eller større tarmblødning etter at du er kommet hjem må du kontakte sykehuset. Beroligende og smertestillende medisiner kan gi pusteproblemer som vanligvis er kortvarige. Dette er ikke alvorlig.

Kontakt

Medisinsk poliklinikk, dagenhet og gastrolab, Tromsø
Telefon
Medisinsk poliklinikk og dagenhet: 776 27336 | Gastrolab: 776 26935 /fax: 776 69730 | overvektspoliklinikk: 776 69556
Telefontreffetid 08-11.30 og 12.30-15 (mandag til fredag)
UNN Tromsø
Besøksadresse
Hansine Hansens veg 67 eller Sykehusveien 38(Google maps)
Besøkstider
mandag - søndag 00-24
Avdelingene våre har ulike åpningstider og visittider. Informasjon om dette finner du på de ulike avdelingssidene.
Telefon
Sentralbord: 776 26000 | medisinsk nødtelefon: 113

Adkomst

Med rutebuss
Hvis du kommer til Breivika fra Tromsø sentrum er det lettest å ta buss nummer 20 eller 21 fra Fredrik Langes gate. Denne bussturen tar omtrent 15 minutter. 

Når du kommer inn den midlertidige hovedinngangen fra busstoppet er du på fløy A, plan 6. Resepsjonen ligger til venstre. Når du går videre innover i sykehuset kommer du til fløy B, C, og til slutt D. Ved heisene står det skilt med hvilken fløy og etasje du er i (for eksempel B6).
 
Med flybuss 
Om du kommer til Tromsø med fly kan du ta flybussen direkte fra flyplassen på Langnes til sykehuset. Om du kommer fra byen eller fra flyplassen går du inn hovedinngangen rett ved busstoppene.​​​

Med taxi eller privatbil
Du kan også ta taxi hvis du har avtalt dette med Pasientreiser. Taxien stopper utenfor inngang C3 på nordsiden av sykehuset. Hvis du kommer med privatbil bruker du samme inngang. 

Byggeaktivitet
For tiden er det stor byggeaktivitet på området. Vi bygger ny A-fløy som blant annet skal gi bedre operasjonskapasitet, ei helt ny intensivavdeling og nye lokaler til dagkirurgien. 

På den andre siden av veien bygges PET-senter, som vil gi enda bedre kreftdiagnostikk for befolkningen i nord.

Byggeprosjektene gjør at det i en periode vil være mye anleggstrafikk rundt sykehuset. Vi ber deg være spesielt oppmerksom på dette uansett om du kommer til oss med buss, taxi eller med privatbil. 

Kart over området

Parkering

​​​Gjesteparkeringen ligger nedenfor den kommunale legevakta på nordsida av UNN Tromsø. Sving inn til venstre fra Sykehusveien når du kommer på høyde med sykehusbygget. Det er betalingsautomat på parkeringsplassen. Det er skiltet til inngang C som ligger rett bak den grå ”kreftbrakka”.

På grunn av miljøhensyn, stor trafikkmengde og begrenset med parkeringsplasser anbefaler vi kollektivtrafikk der du har mulighet til å bruke dette. ​​

Praktisk informasjon

Apotekutsalg

​​Sykehusapotek Nord har utsalg vis a vis Narvesen-kiosken på sykehuset i Tromsø. Der får du kjøpt hygieneartikler og medisiner på e-resept. Husk legitimasjon med bilde når du skal hente legemidler på resept.​​​

Apoteket ligger i A-fløya, plan 6. Ta til høyre når du kommer inn hovedinngangen. 

Klikk her for mer informasjon på nettsidene til Sykehusapotek Nord​

Blomster

Du får kjøpt blomster i Narvesen-kiosken som ligger innenfor hovedinngangen, men husk på at allergikere kan få kraftige reaksjoner på blomster med kraftig duft.

Om du skal besøke noen på en sengepost kan det være lurt om du ringer til avdelinga først og sjekker om de har noen innlagt som er veldig allergiske.

Det kan uansett være lurt å sjekke besøkstidene på den avdelinga du skal til.​

Frisør

Det er én frisør på sykehuset. Den ligger inn til høyre forbi Narvesen-kiosken når du kommer inn hovedinngangen.

Internett

​Du kan kople deg på vårt åpne trådløse gjestenett ”UNN – gjest”. Det er fri bruk av gjestenettet.​

Kantine/kafe

​Sykehuskaféen Evert ligger rett ved inngangen på plan C3 og er åpent for både pasienter og ansatte fra klokka 09 til 15. Der får du kjøpt varm og kald mat og drikke. Kaféen har godt med sitteplasser.

Ved hovedinngangen i fløy A, plan 6 ligger en Narvesen-kiosk. Ta til høyre når du kommer inn hovedinngangen, eller til venstre i vestibylen hvis du kommer fra en av avdelingene. 

I kiosken får du kjøpt enklere kioskmat, drikke og lesestoff. Kiosken har også tipping. ​

Konserter og kultur

​​Kulturseksjonen i UNN arrangerer jevnlig lunsjkonserter på Pingvinen Scene ved hovedinngangen. Konsertene starter som regel klokka 1130. Informasjon om hvem som spiller henger i heisene. 

Musikk er også helse, og med jevne mellomrom arrangeres det ”musikkvandring” i sykehuset. Ta kontakt med sykepleier på avdelinga dersom du er innlagt hos oss og ønsker besøk av musikerne våre. 

Hvert år før jul arrangerer kulturseksjonen julemesse på plan 6 og 7 ved hovedinngangen.​​

Pasienthotell Tromsø

​Inngang til Pingvinhotellet ved UNN Tromsø er gjennom sykehusets hovedinngang i A6. Du kan henvende deg i hotellets resepsjon når du kommer. Der er det alltid noen som tar imot deg. 

Barselhotellet er en del av Pingvinhotellet. Rommene har stellebord med utstyr. Barselhotellet har jordmødre tilgjengelig for økt trygghet for den nye familien.

Bestilling av rom gjør du gjennom pasienthotellets felles bestillingssystem: bookingbooking.pingvinhotellet@unn.no

Pingvinhotellet har en hjemmeside med utfyllende informasjon hvor du også kan bestille rom: www.pingvinhotellet.no​

Frokost er inkludert i rompris.  Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant i henhold til gjeldende åpningstider for deg som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet.

Det er TV og tilgjengelig Internett på alle hotellrom.
Narvesen har kiosk vis a vis hotellets resepsjon.

Hotellet er døgnåpent. 

Parkeringsplasser mot avgiftsbetaling på oppmerkede områder utenfor sykehuset. Vi har få parkeringsplasser tilgjengelig og oppfordrer de som kan om å bruke kollektivtransport. Bussrute 20 går fra Tromsø sentrum til UNN og turen tar 10-15 minutter.

Priser ved Pingvinhotellet, Tromsø


Innlagte pasienter i Tromsø
 • Betaler ikke for opphold på hotellet
 • Alle måltider inkludert
 • Rommet må bestilles skriftlig fra avdelingen pasienten tilhører
Ledsagere/foresatte til barn under 18 år som er innlagt
 • Betaler ikke for opphold på hotellet
 • Alle måltider inkludert
 • Rommet må bestilles skriftlig fra avdelingen pasienten tilhører
Strålepasienter - Langtidsboende (over 5 døgn)
 • Pasienten betaler ikke selv for overnatting inklusive frokost
 • Rommet må bestilles skriftlig fra den avdelingen som behandler pasienten
Polikliniske pasienter og dagpasienter
 • Barn under 6 år bor gratis
 • Betaling direkte til pasienthotellet
 • Rommet bestilles via pasienthotellets felles booking
 • Refusjon fra Pasientreiser
Pårørende og andre
Mer utfyllende informasjon om det å bo på pasienthotellene i UNN, finner du i brosjyen: Praktisk informasjon til deg som skal bo på pasienthotellene i UNN HF​

Kontakt

UNN Tromsø
Besøksadresse
Hansine Hansensvei 61 Google maps
9019 Tromsø

Telefon
777 55 100 (hele døgnet)

Bestilling av rom

(samme bookingadresse for alle pasienthotell i UNN)

Vardesenteret

Vardesenteret er et samarbeid mellom UNN og Kreftforeningen. Har treffer du ansatte fra Kreftforeningen og UNN, samt frivillige og likemenn. Senteret har åpent for sosialt samvær og du får servert kaffe og te. Noen onsdager arrangerer senteret aktiviteter som:

Vardesenteret holder til i fløy E1 i Breivika. Gå til D-fløya (i retning Tromsøsundet) og ta heisen ned til plan 2. Derfra kan du gå gjennom branndørene og over en liten gjennomgang til det gamle, blå pasienthotellet.

Fant du det du lette etter?
Tilbakemeldingen vil ikke bli besvart. Ikke send personlig informasjon, for eksempel epost, telefonnummer eller personnummer.