HELSENORGE
Fødeavdelingen, Tromsø

Keisersnitt, Tromsø- Tromsø

Keisersnitt er et kirurgisk inngrep. Sammenlignet med en normal fødsel, er det høyere risiko for komplikasjoner hos både mor og barn ved keisersnitt. Derfor skal keisersnitt bare utføres når det er helt nødvendig og det er medisinsk årsak som ligger bak avgjørelsen om å utføre inngrepet.

Innledning

I Norge skal det foreligge en medisinsk årsak for å gjennomføre et planlagt keisersnitt. Det betyr at den gravide ikke kan kreve å få utført keisersnitt uten at det foreligger en medisinsk årsak.

Det er alltid en lege som skal vurdere mor og barnets tilstand og avgjøre om det er medisinsk grunn for å utføre dette inngrepet – og om den helsemessige gevinsten kan være større ved å utføre keisersnittet enn ved å gjennomgå en vanlig fødsel. Kvinnen vil alltid bli tatt med på råd før avgjørelsen.

Før

Timen du har fått er satt av til forberedelser og informasjon om inngrepet og oppholdet. Du får samtale både med gynekolog og jordmor. En anestesilege informerer deg om bedøvelse, og vi tar blodprøver av deg. 

Dersom du har vært behandlet i sykehus utenfor Norge, eller hatt opphold i flyktningleir det siste året, må du ta kontakt med din jordmor eller fastlege for MRSA-prøve før innleggelse. Det samme gjelder om du eller noen i din familie tidligere har fått påvist MRSA. Eventuelt kan du ta kontakt med avdelingen på forhånd.

Medisiner

Gi alltid beskjed om medisiner du bruker, både til gynekolog, jordmor og anestesilege. Dette er viktig for å avklare hvilke medisiner du skal få på operasjonsdagen. Ta alltid med dine egne medisiner. Dette er spesielt viktig hvis du har diabetes eller astma.

Faste 

Du kan spise inntil seks timer før operasjon. Dette gjelder også røyk, snus, tyggegummi og drops. Du kan drikke klare væsker inntil to timer før inngrepet. Det er svært viktig at du følger denne beskjeden, ellers er det fare for at du kaster opp mens du er bedøvet. Dette gjelder også ved ryggbedøvelse.

Dusj

Om du sover hjemme skal du møte i avdelingen på operasjonsdagen senest klokka 06.30. Du må da dusje med Hibiscrub (såpe). Vær oppmerksom på rengjøring av navlen og under neglene. De skal være klippet og uten neglelakk. 

Fjern klokker, ringer, smykker og sminke. Om du bruker linser eller briller kan du oppbevare disse i avdelingen. Vi kan ikke ta ansvar for andre verdisaker.

Etter dusjen kler du på deg nattskjorte som du får hos oss.

Andre forberedelser

Jordmoren undersøker barnets leie og hjertelyd. Du vil få innlagt et kateter for å holde urinblæren tom, og du får satt inn en venflon inn i en blodåre på håndbaken for at du skal få væske intravenøst. 

Vi maskinklipper hår rundt operasjonsstedet i det vi kaller bikinilinjen. Unngå intimbarbering fra rundt fire uker før keisersnittet. På den måten unngår du små rifter i huden som kan gi infeksjonsrisiko.

Under

Vanligvis starter operasjonen på morgenen. Hvis keisersnittet blir utført med ryggbedøvelse kan du ha med deg en ledsager på operasjonsstua. Ledsageren vil få hjelp til å kle seg i grønt sykehustøy, og han eller hun må utføre en 
grundig håndvask før de kommer til operasjonsstua.

Ved ryggbedøvelse går det raskt fra operasjonen starter til barnet er født. Hele operasjonen varer vanligvis omtrent 30-45 minutter. Det er jordmor med under inngrepet, og vi etterstreber at du eller dere kan få ha barnet hos dere etter operasjonen. 

Fotografering og mobilbruk er ikke tillat på operasjonsstua.

Etter

Etter keisersnittet får du et opphold ved oppvåkningsavdelingen før du overflyttes til barselavdelingen. Barnet følger i hovedsak mor og eventuelt den du har med deg. Jordmor eller barnepleier vil se til dere på oppvåkningsavdelingen og hjelpe barnet til kontakt og amming. Du får drikke etter inngrepet. 

De fleste kommer seg opp på kvelden. Da fjerner vi kateteret. Det er viktig at du får tisset og tømt blæren regelmessig etterpå.

Barsel 

De første dagene vil du trenge smertestillende medisin. Vi gir vanligvis tabletter. For å forebygge blodpropp oppfordrer vi deg til at du kommer deg raskt på beina. I tillegg får du en sprøyte med blodfortynnende medisin de tre første dagene. 

Bandasjen skal dekke såret mens du er hos oss. Vi skifter den bare hvis den blir gjennomtrukket av blod eller væske. Såret inspiseres før utreise. Du kan dusje, og du kan spise og drikke normalt. 

Barnet er hos deg hele døgnet for å få nærhet, varme, samspill og etablering av amming. Personalet er behjelpelig og gir deg veiledning og hjelp i amming, barnestell, navlestell, bading og så videre. De daglige rutinene og informasjon i barseltiden er den samme for alle. 

Etter keisersnittet vil du være innlagt i barselavdelingen. Barnets far eller ledsager og barnets søsken kan være sammen med mor og barn hele dagen fra klokka 09–21, bortsett fra klokka 14– 16. Da har vi hviletid. Vi kan dessverre ikke tilby overnatting for far, ledsager eller barnets søsken. 

For å forebygge infeksjoner ber vi deg å være nøye med håndvask, bruke rene klær og innesko, og ikke la andre enn deg selv og babyen ligge i sengen.

Keisersnitt-opererte er vanligvis innlagt tre til fire døgn, alt etter individuelt vurderte behov.

Hjemreise

Før du reiser hjem får du en samtale med gynekolog og jordmor. Det er viktig at du vet hvorfor du ble forløst med keisersnitt, og at du får informasjon om forhold som kan ha betydning for senere svangerskap og fødsel.

Operasjonssåret er sydd med stifter som skal fjernes seks til åtte dager etter operasjonen. Du kan få fjernet stiftene hos din egen lege. Tørr bandasje kan sitte på til stingene blir fjernet. 

Barselpoliklinikken er tilgjengelig mandag, onsdag og fredag fra klokka 08–16 de 14 første dagene etter at du kommer hjem. Deretter er det naturlig at du oppsøker helsesøster og fastlegen.

Vær oppmerksom

De første fem til seks ukene skal du unngå hard trening og tunge løft, som for eksempel tungt husarbeid, løft av eldre søsken, barnevogn inn og ut av bilen og lignende. Du kan bruke din egen smertegrense som målestokk på hvor mye du kan løfte eller bære. 

Om du får tegn til sårinfeksjon etter at du kommer hjem er det viktig at du kontakter fastlegen din. Sykehuset følger deg også opp, og du vil få tilsendt et skriv i posten med spørsmål om eventuelle infeksjonstegn.

Kontaktinformasjon

Adkomst/kart over området

Med buss
Hvis du kommer til Breivika fra Tromsø sentrum er det lettest å ta buss nummer 20 eller 21 fra Fredrik Langes gate. Denne bussturen tar omtrent 15 minutter.

 
Når du kommer inn hovedinngangen fra busstoppet er du på fløy A, plan 6. Resepsjonen ligger til høyre. 

 
Fra Narvik til Tromsø går Helseekspressen. Rutetabell og fasiliteter.

 
Når du går videre innover i sykehuset kommer du til fløy B, C, og til slutt D. Ved heisene står det skilt med hvilken fløy og etasje du er i (for eksempel B6).

 
 
Med flybuss 
Om du kommer til Tromsø med fly kan du ta flybussen direkte fra flyplassen på Langnes til sykehuset. Om du kommer fra byen eller fra flyplassen går du inn hovedinngangen rett ved busstoppene.​​​

 
Med taxi
Du kan også ta taxi hvis du har avtalt dette med Pasientreiser. Taxien stopper utenfor hovedinngangen.
Med privatbil
Pasienter og pårørende bruker hovedinngangen. Parkering ovenfor sykehuset eller rett nord for PET-senteret (grønt område på kartet). Legevaktspasienter, fødende, og de som skal til mammografi parkerer rett nord for sykehuset (grønt område på kartet).
Parkeingsoversikt for besøkende til Breivika
 

Praktisk informasjon

Apotek

​​Sykehusapotek Nord har utsalg vis a vis Narvesen-kiosken på sykehuset i Tromsø. Der får du kjøpt hygieneartikler og medisiner på e-resept. Husk legitimasjon med bilde når du skal hente legemidler på resept.​​​

Apoteket ligger i A-fløya, plan 6. Ta til høyre når du kommer inn hovedinngangen. 

Blomster

Du får kjøpt blomster i Narvesen-kiosken som ligger innenfor hovedinngangen, men husk på at allergikere kan få kraftige reaksjoner på blomster med kraftig duft.

Om du skal besøke noen på en sengepost kan det være lurt om du ringer til avdelinga først og sjekker om de har noen innlagt som er veldig allergiske.

Det kan uansett være lurt å sjekke besøkstidene på den avdelinga du skal til.​

Davvisámegiel dulka (nordsamisk tolk)

​Pasieanttat geain lea šiehtadus dahje geat sisačálihuvvojit UNN, Nordlándda Buohcciviessu, Helgelándda buohcciviessu dehe Finnmárkku Buohcciviessu ossodagaide, sáhttet oažžut davvisámegieldulkka beaivválaččat gaskal dii. 08.00–22.00.

Davvisámegiel dulka bargiid ja pasieanttaid várás

Frisør

Det er én frisør på sykehuset. Den ligger inn til høyre forbi Narvesen-kiosken når du kommer inn hovedinngangen.

Internett

​Du kan kople deg på vårt åpne trådløse gjestenett ”UNN – gjest”. Det er fri bruk av gjestenettet.​

Kantine/kafe

​Sykehuskaféen Evert ligger i fløy C plan 3. Du kan også gå til fløy D og ta heisen til plan 3.Sykehuskaféen Evert er åpent for både pasienter og ansatte fra klokka 09 til 15. Der får du kjøpt varm og kald mat og drikke. Kaféen har godt med sitteplasser. Sjekk gjerne Facebook-sida vår.

Ved hovedinngangen i fløy A, plan 6 ligger en Narvesen-kiosk. Ta til høyre når du kommer inn hovedinngangen, eller til venstre i vestibylen hvis du kommer fra en av avdelingene.

I kiosken får du kjøpt enklere kioskmat, drikke og lesestoff. Kiosken har også tipping. ​

Åpningstider Narvesen

Forbehold om avvik på høytidsdager

Ordinære åpningstider :

Mandag-Torsdag: 07:00 - 22:00
Fredag: 07:00 - 21:00
Lørdag: 09:00 - 20:00
Søndag: 10:00 - 21:00

Høytidsdager:

1. Nyttårsdag: Stengt
Skjærtorsdag: 12:00 - 18:00
Langfredag: 12:00 - 18:00
Påskeaften: 09:00 - 15:00
1. Påskedag: 12:00 - 18:00
2. Påskedag: 11:00 - 20:00
1. mai: 11:00 - 20:00
17.mai: 09:00 - 20:00
Kr. Himmelfartsdag: 11:00 - 20:00
Pinseaften: 09:00 - 18:00
1. Pinsedag: 11:00 - 20:00
2. Pinsedag: 11:00 - 20:00
Julaften: 09:00 - 13:00
1. Juledag: Stengt
2. Juledag: 12:00 - 18:00
Nyttårsaften: 09:00 - 15:00

Konserter og kultur

​​Kulturseksjonen i UNN arrangerer jevnlig lunsjkonserter på Pingvinen Scene ved hovedinngangen. Konsertene starter som regel klokka 1130. Informasjon om hvem som spiller henger i heisene. 

Musikk er også helse, og med jevne mellomrom arrangeres det ”musikkvandring” i sykehuset. Ta kontakt med sykepleier på avdelinga dersom du er innlagt hos oss og ønsker besøk av musikerne våre. 

Hvert år før jul arrangerer kulturseksjonen julemesse på plan 6 og 7 ved hovedinngangen.​​

Parkering

Vi har flere gjesteparkeringer. Det er en ved PET-senteret, en overfor PET-senteret, og en rett nedenfor legevakta. Gjesteparkeringene er markert med grønt. ​​​

Parkeringa ved legevakta er for legevaktspasienter, fødende, og de som skal til mammografi.

På grunn av miljøhensyn, stor trafikkmengde og begrenset med parkeringsplasser anbefaler vi kollektivtrafikk der du har mulighet til å bruke dette. ​

Parkeringsavgift: 
Kl. 07-21: kr 28.- pr time 
Kl. 21-07: kr 6 pr time
 
Langtidsparkering gjesteparkering:
For å oppnå denne prisen må det betales/ reserveres beløp for perioden parkering planlegges på parkeringsautomat. 

Maks døgnpris kr 200,-
Pris fra og med det 4. døgnet maks kr 130,-
Pris fra og med det 8. døgnet maks kr 90,-
 
Parkering for bevegelseshemmede er gratis både på reserverte HC-plasser og på vanlige parkeringsplasser for gjester. 

 

App: Apcoa Flow er appen som bør brukes.Finnes i app-store og google store (google play). Easy park app kan brukes, men da får du 15 % påslag i avgiften.

Motorsykler:
UNN har ikke per i dag egen tilrettelagt parkering for motorsykler for besøkende eller gjester.

Sykkelparkering:
Besøkende kan bruke all sykkelparkering rundt sykehuset.
Om du vil ha parkering nær hovedinngangen er det mest praktisk å bruke:
Plassene på sykkelstativ mellom PET-senteret og universitetet
Sykkelkontainer rett nord for PET-senteretPingvinhotellet - pasienthotellet i Tromsø

Inngang til Pingvinhotellet ved UNN Tromsø er gjennom sykehusets hovedinngang i A6. Du kan henvende deg i hotellets resepsjon når du kommer. Der er det alltid noen som tar imot deg. 

Barselhotellet er en del av Pingvinhotellet. Rommene har stellebord med utstyr. Barselhotellet har jordmødre tilgjengelig for økt trygghet for den nye familien.

Booking
Bestilling av rom gjør du gjennom pasienthotellets felles bestillingssystem: booking.pingvinhotellet@unn.no

Pingvinhotellet har en hjemmeside med utfyllende informasjon hvor du også kan bestille rom: www.pingvinhotellet.no​

Måltider
Frokost er inkludert i rompris.  Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant i henhold til gjeldende åpningstider for deg som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet.

Det er TV og tilgjengelig Internett på alle hotellrom.
Narvesen har kiosk vis a vis hotellets resepsjon.

Hotellet er døgnåpent. 

Parkeringsplasser mot avgiftsbetaling på oppmerkede områder utenfor sykehuset. Vi har få parkeringsplasser tilgjengelig og oppfordrer de som kan om å bruke kollektivtransport. Bussrute 20 går fra Tromsø sentrum til UNN og turen tar 10-15 minutter.

Priser ved Pingvinhotellet, Tromsø


Innlagte pasienter i Tromsø

 • Betaler ikke for opphold på hotellet
 • Alle måltider inkludert
 • Rommet må bestilles skriftlig fra avdelingen pasienten tilhører
Ledsagere/foresatte til barn under 18 år som er innlagt

 • Betaler ikke for opphold på hotellet
 • Alle måltider inkludert
 • Rommet må bestilles skriftlig fra avdelingen pasienten tilhører
Strålepasienter - Langtidsboende (over 5 døgn)

 • Pasienten betaler ikke selv for overnatting inklusive frokost
 • Rommet må bestilles skriftlig fra den avdelingen som behandler pasienten
Polikliniske pasienter og dagpasienter

 • Barn under 6 år bor gratis
 • Betaling direkte til pasienthotellet
 • Rommet bestilles via pasienthotellets felles booking
 • Refusjon fra Pasientreiser
Pårørende og andre

Mer utfyllende informasjon om det å bo på pasienthotellene i UNN, finner du i brosjyen: Praktisk informasjon til deg som skal bo på pasienthotellene i UNN HF​

Kontakt

UNN Tromsø
Besøksadresse
Hansine Hansensvei 61 Google maps
9019 Tromsø

Telefon
777 55 100 (hele døgnet)

Bestilling av rom

(samme bookingadresse for alle pasienthotell i UNN)

Vardesenteret

Vardesenteret er et samarbeid mellom UNN og Kreftforeningen, og er en møteplass for kreftsyke, pårørende og etterlatte. Her treffer du ansatte fra Kreftforeningen og UNN, samt frivillige og likemenn. 

Vardesenteret er tilknyttet UNN i Breivika og befinner seg i E-fløya. For å komme dit må du først til plan 2, fløy D. Følg skiltene derfra. Er du usikker kan du spørre en frivillig sykehustvert som er kledd i rød vest.        

Les mer om Vardesenteret på UNN (Kreftforeningen.no) 

Verdisaker

Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige eiendeler du tar med deg til sykehusoppholdet. 

Vi anbefaler at du har minst mulig med deg og lar verdisaker ligge hjemme.​

Dersom du likevel har med deg verdisaker, kan du avtale med avdelingen hvordan dette skal oppbevares. 

Visittider/besøkstider

Sengepostene våre har ulike visittider eller besøkstider. Informasjon om disse tidene står på de ulike avdelingssidene. Ta gjerne kontakt med avdelingen hvis du er usikker.

Fant du det du lette etter?