HELSENORGE
Kvinne- og fødepost, Harstad

Keisersnitt, Harstad

Keisersnitt er et kirurgisk inngrep. Sammenlignet med en normal fødsel, er det høyere risiko for komplikasjoner hos både mor og barn ved keisersnitt. Derfor skal keisersnitt bare utføres når det er helt nødvendig og det er medisinsk årsak som ligger bak avgjørelsen om å utføre inngrepet.


Innledning

I Norge skal det foreligge en medisinsk årsak for å gjennomføre et planlagt keisersnitt. Det betyr at den gravide ikke kan kreve å få utført keisersnitt uten at det foreligger en medisinsk årsak.

Det er alltid en lege som skal vurdere mor og barnets tilstand og avgjøre om det er medisinsk grunn for å utføre dette inngrepet – og om den helsemessige gevinsten kan være større ved å utføre keisersnittet enn ved å gjennomgå en vanlig fødsel. Kvinnen vil alltid bli tatt med på råd før avgjørelsen.

Før

Dagen før inngrepet vil du få snakke med gynekolog og jordmor. En anestesilege informerer deg om bedøvelse, og vi tar blodprøver av deg. 

Dersom du har vært behandlet i sykehus utenfor Norge, eller hatt opphold i flyktningleir det siste året, må du ta kontakt med din jordmor eller fastlege for MRSA-prøve før innleggelse. Det samme gjelder om du eller noen i din familie tidligere har fått påvist MRSA. Eventuelt kan du ta kontakt med avdelingen på forhånd.

Medisiner

Gi alltid beskjed om medisiner du bruker, både til gynekolog, jordmor og anestesilege. Dette er viktig for å avklare hvilke medisiner du skal få på operasjonsdagen. Ta alltid med dine egne medisiner. Dette er spesielt viktig hvis du har diabetes eller astma.

Faste 

Du kan spise inntil seks timer før operasjon. Dette gjelder også røyk, snus, tyggegummi og drops. Du kan drikke klare væsker inntil to timer før inngrepet. Det er svært viktig at du følger denne beskjeden, ellers er det fare for at du kaster opp mens du er bedøvet. Dette gjelder også ved ryggbedøvelse.

Dusj

Om du sover hjemme skal du møte i avdelingen på operasjonsdagen senest klokka 06.30. Du må da dusje. Vær oppmerksom på rengjøring av navlen og under neglene. De skal være klippet og uten neglelakk. 

Fjern klokker, ringer, smykker og sminke. Om du bruker linser eller briller kan du oppbevare disse i avdelingen. Vi kan ikke ta ansvar for andre verdisaker.

Etter dusjen kler du på deg nattskjorte som du får hos oss.

Andre forberedelser

Jordmoren undersøker barnets leie og hjertelyd. Du vil få innlagt et kateter for å holde urinblæren tom, og du får satt inn en venflon inn i en blodåre på håndbaken for at du skal få væske intravenøst. 

Vi maskinklipper hår rundt operasjonsstedet i det vi kaller bikinilinjen. Unngå intimbarbering fra rundt fire uker før keisersnittet. På den måten unngår du små rifter i huden som kan gi infeksjonsrisiko.

Under

Vanligvis starter operasjonen på morgenen. Hvis keisersnittet blir utført med ryggbedøvelse kan du ha med deg en ledsager på operasjonsstua. Ledsageren vil få hjelp til å kle seg i grønt sykehustøy, og han eller hun må utføre en 
grundig håndvask før de kommer til operasjonsstua.

Ved ryggbedøvelse går det raskt fra operasjonen starter til barnet er født. Hele operasjonen varer vanligvis omtrent 30-45 minutter. Det er jordmor med under inngrepet, og vi etterstreber at du eller dere kan få ha barnet hos dere etter operasjonen. 

Fotografering og mobilbruk er ikke tillat på operasjonsstua.

Etter

Etter keisersnittet får du et opphold ved oppvåkningsavdelingen før du overflyttes til barselavdelingen. Barnet følger i hovedsak mor og eventuelt den du har med deg. Jordmor eller barnepleier vil se til dere på oppvåkningsavdelingen og hjelpe barnet til kontakt og amming. Du får drikke etter inngrepet. 

De fleste kommer seg opp på kvelden. Da fjerner vi kateteret. Det er viktig at du får tisset og tømt blæren regelmessig etterpå.

Barsel 

De første dagene vil du trenge smertestillende medisin. Vi gir vanligvis tabletter. For å forebygge blodpropp oppfordrer vi deg til at du kommer deg raskt på beina. I tillegg får du en sprøyte med blodfortynnende medisin de tre første dagene. 

Bandasjen skal dekke såret mens du er hos oss. Vi skifter den bare hvis den blir gjennomtrukket av blod eller væske. Såret inspiseres før utreise. Du kan dusje, og du kan spise og drikke normalt. 

Barnet er hos deg hele døgnet for å få nærhet, varme, samspill og etablering av amming. Personalet er behjelpelig og gir deg veiledning og hjelp i amming, barnestell, navlestell, bading og så videre. De daglige rutinene og informasjon i barseltiden er den samme for alle. 

Etter keisersnittet vil du være innlagt i barselavdelingen. Barnets far eller ledsager og barnets søsken kan være sammen med mor og barn hele dagen fra klokka 09–21, bortsett fra klokka 14– 16. Da har vi hviletid. Ved kapasitet i avdelingen, kan én voksen pårørende overnatte mot et gebyr.

For å forebygge infeksjoner ber vi deg å være nøye med håndvask, bruke rene klær og innesko, og ikke la andre enn deg selv og babyen ligge i sengen.

Keisersnitt-opererte er vanligvis innlagt tre til fire døgn, alt etter individuelt vurderte behov.

Hjemreise

Før du reiser hjem får du en samtale med gynekolog og jordmor. Det er viktig at du vet hvorfor du ble forløst med keisersnitt, og at du får informasjon om forhold som kan ha betydning for senere svangerskap og fødsel.

Operasjonssåret er sydd med stifter som skal fjernes seks til åtte dager etter operasjonen. Du kan få fjernet stiftene hos din egen lege. Tørr bandasje kan sitte på til stingene blir fjernet. 

Vær oppmerksom

De første fem til seks ukene skal du unngå hard trening og tunge løft, som for eksempel tungt husarbeid, løft av eldre søsken, barnevogn inn og ut av bilen og lignende. Du kan bruke din egen smertegrense som målestokk på hvor mye du kan løfte eller bære. 

Om du får tegn til sårinfeksjon etter at du kommer hjem er det viktig at du kontakter fastlegen din. Sykehuset følger deg også opp, og du vil få tilsendt et skriv i posten med spørsmål om eventuelle infeksjonstegn.

Kontaktinformasjon

Adkomst

​Sykehuset i Harstad ligger i St Olavs gate 70, rett overfor sentrum. 

Til fots
Om du tar beina fatt kan du gå opp til sykehuset på rundt 15 minutter. Vær oppmerksom på at Harstadgårdsveien kan føles både lang og bratt hvis du er dårlig til beins. På grunn av byggearbeider ved sykehuset anbefales det ikke å gå til sykehuset.

Bil

Sjekk endringer på grunn av bygging av nytt helsehus

Rutebuss

Hvis du kommer til sykehuset fra Harstad sentrum ( fra Harstad byterminal)  er det lettest å ta :

  • Buss nummer 11 mot Samamoa (tar du rute 11 mot Gansås må du gå opp Gamle kirkevei som er bratt).
  • Buss nummer 15 mot Fagerlia

De to bussrutene går fra stoppet som er nærmest rundkjøringen (gå til høyre når du kommer fra hurtigbåtkaia).

​Tider​ (tromskortet.no)


Taxi

​Du kan ta taxi fra Harstad byterminal på torget. 

Husk at reiseutgifter må avtales på forhånd med Pasientreiser.​

Kart over området

Kart over området til UNN HarstadKart over området til UNN Harstad​ 

(Klikk på bildet for å komme til Google Maps)

Praktisk informasjon

Apotekutsalg

​Sykehusapotek Nord har utsalg rett ved resepsjonen, innenfor hovedinngangen. Der får du kjøpt hygieneartikler og medisiner. Husk legitimasjon med bilde når du skal hente legemidler på resept.

Apoteket er åpent mandag til fredag klokka 09-15.30​​

Bibliotek

​​Inneliggende pasienter kan låne bøker, spill, cd-spillere og lydbøker på pasientbiblioteket i 2. etasje.

Biblioteket er åpent mandag til fredag fra 10-15. Ring gjerne på forhånd for å sjekke om bibliotekaren er tilgjengelig: telefon 770 15275​

Davvisámegiel dulka (nordsamisk tolk)

​Pasieanttat geain lea šiehtadus dahje geat sisačálihuvvojit UNN, Nordlándda Buohcciviessu, Helgelándda buohcciviessu dehe Finnmárkku Buohcciviessu ossodagaide, sáhttet oažžut davvisámegieldulkka beaivválaččat gaskal dii. 08.00–22.00.

Davvisámegiel dulka bargiid ja pasieanttaid várás

Internett

​​Du kan kople deg på vårt åpne trådløse gjestenett ”hhf portal”. Det er fri bruk av gjestenettet.​​

Kantine, kafé og kiosk

​Kafé Solan ligger i første etasje og er åpen for både ansatte, pasienter og pårørende. Kaféen er åpen på hverdager fra klokka 10-15.

Pasienter og pårørende kan også besøke kafé Bothner i 4. etasje eller kafé Kaarbøjordet i 5. etasje. ​

Narvesen har kiosk ved inngangen i første etasje.

Åpningstider:

mandag - fredag: 07:00–19:00
lørdag: 10:00–13:00
søndag: 11:00–13:00

Konserter/kultur

​Kulturavdelinga arrangerer med jevne mellomrom konserter rundt lunsjtider på Kafé Solan. Alle kulturarrangementene annonseres med kulturkalender i heisene, ved inngangen til kaféen og på nettsidene.

Parkering

​​​Parkering

Sjekk oppdateringer som følge av bygging av nytt helsehus

App: Apcoa Flow er appen som bør brukes.Finnes i app-store og google store (google play). Easy park app kan brukes, men da får du 15 % påslag i avgiften.

Gjesteparkering.
Parkeringsavgift alle dager:
Kl. 07-21: kr 28.- pr time
Kl. 21-07: kr 6 pr time
 
Langtidsparkering gjesteparkering:
Maks døgnpris kr 200,-
Pris fra og med det 4. døgnet maks kr 130,-
Pris fra og med det 8. døgnet maks kr 90,-

Det blir billigere etter hvor lang tid du står.Dersom mann betaler med kort og avslutter parkeringen før tiden er utløpt, kan man dra kortet og avslutte betalingen.

Det finnes ingen særordninger for inneliggende pasienter eller pårørende som må oppholde seg over sykehuset over lengre tid.

UNN har ikke per i dag egen tilrettelagt parkering for motorsykler for besøkende eller gjester.​

Pasienthotell Harstad

​Pasienthotellet i Harstad er i sykehusets 3. etasje. 

Bestilling av rom gjør du gjennom pasienthotellets felles bookingsystem.

Åpningstider på pasienthotellet Harstad:

Mandag- Torsdag 07.30-20.00
Fredag 07.30-12.00
Lørdag Stengt
Søndag 18.00-21.00

Innsjekk utenom hotellets åpningstider er i sykehusets akuttmottak i første etasje.

Frokost er inkludert i rompris og serveres i pasienthotellets spisesal. Lunsj og middag kan kjøpes i sykehusets personalkantine og/eller i kafé Botner i sykehusets 4. etasje. Vi har ikke kveldsmat hos oss, kun frokost.

Det er TV og tilgjengelig Internett på alle hotellrom.
Narvesen kiosk finnes i sykehusets hovedinngang.
Parkeringsplasser mot avgiftsbetaling på oppmerkede områder utenfor sykehuset.

  • Booking via pasienthotellet felles booking
  • Betaling direkte til hotellet
  • Refusjon fra Pasientreiser.no
Mer utfyllende informasjon om det å bo på pasienthotellene i UNN, finner du i brosjyen: Praktisk informasjon til deg som skal bo på pasienthotellene i UNN HF​

Kontakt

UNN Harstad
Besøksadresse
St Olavs gate 70Google maps
9406 Harstad

Telefon
770 15 328 (alle ukedager fra 06.30 til 21.00)

Bestilling av rom

(samme bookingadresse for alle pasienthotell i UNN)

Rullestol

​For deg som trenger rullestol har vi to stykker rett innenfor hovedinngangen og to ved legevakta i underetasjen. Hvis de ikke er tilgjengelige er de i bruk av andre.

Verdisaker

Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige eiendeler du tar med deg til sykehusoppholdet. 

Vi anbefaler at du har minst mulig med deg og lar verdisaker ligge hjemme.​

Dersom du likevel har med deg verdisaker, kan du avtale med avdelingen hvordan dette skal oppbevares. 

Visittider/besøkstider

Sengepostene våre har ulike visittider eller besøkstider. Informasjon om disse tidene står på de ulike avdelingssidene. Ta gjerne kontakt med avdelingen hvis du er usikker.

Fant du det du lette etter?