HELSENORGE
Ortopedisk poliklinikk Tromsø

Håndkirurgi ved karpaltunnelsyndrom, Tromsø

På håndflatesiden av håndleddet finnes en tunnel som kalles karpaltunnelen. Denne dannes av håndrotsknoklene og et overliggende bånd. Gjennom karpaltunnelen går det sener og midtnerven, den såkalte medianusnerven. Karpaltunnelsyndrom betyr at medianusnerven klemmes i karpaltunnelen.

Innledning

Henvisning og vurdering

Årsaken til at man får karpaltunnelsyndrom er ukjent, men det finnes flere disponerende faktorer som kan bidra til at man får symptomer, for eksempel uvant arbeid, graviditet, og overvekt. Det er også påvist at pasienter med diabetes, stoffskiftesykdom og revmatiske lidelser hyppigere får karpaltunnelsyndrom. 

Prikninger og stikninger i fingrene er vanlig. Det kan kjennes ut som hånden din ”sovner”. Vanligvis er det tommel, peke- og lang- og litt av ringfingeren som dovner. Det er ofte slik at symptomene øker om natten, eller når armen holdes i ro. Det hjelper å riste eller massere hånden. Det kan også bli problematisk å plukke opp små ting på grunn av redusert følesans i fingertuppene.

Det gule området skisserer det typiske området hvor følesansen kan være forstyrret ved et karpaltunnelsyndrom.

Karpaltunnelsyndrom

Utredning

Diagnosen stilles på bakgrunn av symptomer, klinisk undersøkelse og funn på nevrofysiologiske undersøkelser.

Behandling

Hvis man har lette symptomer og for det meste plages på nattestid kan man forsøke med en nattskinne som holder håndleddet strakt.  Det kan også være hensiktsmessig å unngå aktivitet som utløser symptomer. 
Hvis nevrofysiologisk undersøkelse viser skade på nervefibre bør man avlaste nerven ved en operasjon. Så lenge symptomene er lettgradige og det ikke påvises skade på nervefibrene er det ingen fare med å se an tilstanden.

Operasjon

Når du kommer til operasjon skal ringer og neglelakk være fjernet og neglene klippet. Gi beskjed tidlig ved pågående infeksjonssykdom eller annen akutt sykdom siden inngrepet da bør utsettes. Det er også viktig at man ikke har sår på hånden eller armen for å redusere infeksjonsrisikoen. Det er ikke nødvendig å møte fastende. Hvis du bruker blodfortynnende medikament bør du kontakte fastlege i god tid før operasjonen må tanke på om man skal justere dosen. Operasjonen gjøres i lokalbedøvelse, og tar ca. 30 minutter. 

Det lages et snitt i huden inn i håndflaten for å kunne spalte båndet som danner taket i karpalltunnelen og således avlaste nerven. Etter operasjonen får du en myk bandasje som gir fri bevegelighet av fingrene. Du kan reise hjem etter operasjonen.

Tegning av medianusnerven
Figuren viser strukturene som løper over håndleddet på håndflatesiden. Den røde streken viser hva man spalter under operasjonen slik at medianusnerven (den gule strukturen til høyre for den røde streken) får bedre plass.

Oppfølging

Hold hånden over hjertehøyde de første 3-4 dagene. Hvis du lar hånden blir hengende ned vil det bli økt hevelse og mere smerter. Økt hevelse gir også økt risiko for infeksjon. Bandasjen skal holdes tørr. Blir den våt, må den skiftes. Smerter i operasjonsområdet kan forekomme, og du kan ved behov ta smertestillende tabletter som for eksempel Paracet og Ibux. 

Hvis du opplever økende smerter etter noen dager og/eller utvikler feber og bandasjen lukter bør du oppsøke lege umiddelbart siden dette kan være tegn på infeksjon. 

Bandasjen du får i forbindelse med operasjonen kan med fordel sitte på i 7-10 dager evt. helt til man skal fjerne sting etter 12-14 dager. Det er viktig å komme i gang med fingerbevegelser umiddelbart. Bøy, strekk og sprik fullt ut med fingrene ti ganger hver time gjennom dagen. Bevegelse gjør at blodsirkulasjonen bedres og hevelsen og smertene blir mindre. 

De fleste pasientene opplever at symptomene forsvinner helt etter operasjonen. Følelsen og styrken i hånden kommer gradvis tilbake, men kan ta flere måneder før man er symptomfri. Ømhet over arret kan vare i flere måneder. Det er derfor viktig å komme i gang med arrstimulering når stingene er fjernet. Det betyr at du masserer arret daglig og helst bruker håndkrem til arret er nærmest usynlig. Ved behov kan du bruke ulike silikonprodukter for å gjøre arret mykere.

Komplikasjoner etter operasjonen er blødning, infeksjon, smertefulle arr.

Sykemelding

Sykemeldingstiden vil være avhengig av belastningen du har i yrket ditt. Man bør unngå tung fysisk belastning av den operert hånden til det har gått 6 uker etter operasjonen.  

Kontroll

Kontroll hos fastlegen etter 2 uker for stingfjerning.

Faresignaler

Hvis bandasjen forskyver seg, kjennes trang, om du får feber, har langvarige smerter eller om hevelsen ikke skulle gå tilbake, bør du kontakte lege.

Innenfor det første døgnet etter operasjon kontaktes enten din kirurg eller vakthavende håndkirurg via sentralbordet ved UNN på telefon 776 26000. Etter første døgn kontaktes enten egen lege eller Håndkirurgisk poliklinikk ved Universitetssykehuset Nord-Norge på telefon 77 62 70 78 som er åpent mellom kl. 09-15.

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Apotek

​​Sykehusapotek Nord har utsalg vis a vis Narvesen-kiosken på sykehuset i Tromsø. Der får du kjøpt hygieneartikler og medisiner på e-resept. Husk legitimasjon med bilde når du skal hente legemidler på resept.​​​

Apoteket ligger i A-fløya, plan 6. Ta til høyre når du kommer inn hovedinngangen. 

Blomster

Du får kjøpt blomster i Narvesen-kiosken som ligger innenfor hovedinngangen, men husk på at allergikere kan få kraftige reaksjoner på blomster med kraftig duft.

Om du skal besøke noen på en sengepost kan det være lurt om du ringer til avdelinga først og sjekker om de har noen innlagt som er veldig allergiske.

Det kan uansett være lurt å sjekke besøkstidene på den avdelinga du skal til.​

Davvisámegiel dulka (nordsamisk tolk)

​Pasieanttat geain lea šiehtadus dahje geat sisačálihuvvojit UNN, Nordlándda Buohcciviessu, Helgelándda buohcciviessu dehe Finnmárkku Buohcciviessu ossodagaide, sáhttet oažžut davvisámegieldulkka beaivválaččat gaskal dii. 08.00–22.00.

Davvisámegiel dulka bargiid ja pasieanttaid várás

Frisør

Det er én frisør på sykehuset. Den ligger inn til høyre forbi Narvesen-kiosken når du kommer inn hovedinngangen.

Internett

​Du kan kople deg på vårt åpne trådløse gjestenett ”UNN – gjest”. Det er fri bruk av gjestenettet.​

Kantine/kafe

​Sykehuskaféen Evert ligger i fløy C plan 3. Du kan også gå til fløy D og ta heisen til plan 3.Sykehuskaféen Evert er åpent for både pasienter og ansatte fra klokka 09 til 15. Der får du kjøpt varm og kald mat og drikke. Kaféen har godt med sitteplasser. Sjekk gjerne Facebook-sida vår.

Ved hovedinngangen i fløy A, plan 6 ligger en Narvesen-kiosk. Ta til høyre når du kommer inn hovedinngangen, eller til venstre i vestibylen hvis du kommer fra en av avdelingene.

I kiosken får du kjøpt enklere kioskmat, drikke og lesestoff. Kiosken har også tipping. ​

Åpningstider Narvesen

Forbehold om avvik på høytidsdager

Ordinære åpningstider :

Mandag-Torsdag: 07:00 - 22:00
Fredag: 07:00 - 21:00
Lørdag: 09:00 - 20:00
Søndag: 10:00 - 21:00

Høytidsdager:

1. Nyttårsdag: Stengt
Skjærtorsdag: 12:00 - 18:00
Langfredag: 12:00 - 18:00
Påskeaften: 09:00 - 15:00
1. Påskedag: 12:00 - 18:00
2. Påskedag: 11:00 - 20:00
1. mai: 11:00 - 20:00
17.mai: 09:00 - 20:00
Kr. Himmelfartsdag: 11:00 - 20:00
Pinseaften: 09:00 - 18:00
1. Pinsedag: 11:00 - 20:00
2. Pinsedag: 11:00 - 20:00
Julaften: 09:00 - 13:00
1. Juledag: Stengt
2. Juledag: 12:00 - 18:00
Nyttårsaften: 09:00 - 15:00

Konserter og kultur

​​Kulturseksjonen i UNN arrangerer jevnlig lunsjkonserter på Pingvinen Scene ved hovedinngangen. Konsertene starter som regel klokka 1130. Informasjon om hvem som spiller henger i heisene. 

Musikk er også helse, og med jevne mellomrom arrangeres det ”musikkvandring” i sykehuset. Ta kontakt med sykepleier på avdelinga dersom du er innlagt hos oss og ønsker besøk av musikerne våre. 

Hvert år før jul arrangerer kulturseksjonen julemesse på plan 6 og 7 ved hovedinngangen.​​

Parkering

Vi har flere gjesteparkeringer. Det er en ved PET-senteret, en overfor PET-senteret, og en rett nedenfor legevakta. Gjesteparkeringene er markert med grønt. ​​​

Parkeringa ved legevakta er for legevaktspasienter, fødende, og de som skal til mammografi.

På grunn av miljøhensyn, stor trafikkmengde og begrenset med parkeringsplasser anbefaler vi kollektivtrafikk der du har mulighet til å bruke dette. ​

Parkeringsavgift: 
Kl. 07-21: kr 28.- pr time 
Kl. 21-07: kr 6 pr time
 
Langtidsparkering gjesteparkering:
For å oppnå denne prisen må det betales/ reserveres beløp for perioden parkering planlegges på parkeringsautomat. 

Maks døgnpris kr 200,-
Pris fra og med det 4. døgnet maks kr 130,-
Pris fra og med det 8. døgnet maks kr 90,-
 
Parkering for bevegelseshemmede er gratis både på reserverte HC-plasser og på vanlige parkeringsplasser for gjester. 

 

App: Apcoa Flow er appen som bør brukes.Finnes i app-store og google store (google play). Easy park app kan brukes, men da får du 15 % påslag i avgiften.

Motorsykler:
UNN har ikke per i dag egen tilrettelagt parkering for motorsykler for besøkende eller gjester.

Sykkelparkering:
Besøkende kan bruke all sykkelparkering rundt sykehuset.
Om du vil ha parkering nær hovedinngangen er det mest praktisk å bruke:
Plassene på sykkelstativ mellom PET-senteret og universitetet
Sykkelkontainer rett nord for PET-senteret



Pingvinhotellet - pasienthotellet i Tromsø

Inngang til Pingvinhotellet ved UNN Tromsø er gjennom sykehusets hovedinngang i A6. Du kan henvende deg i hotellets resepsjon når du kommer. Der er det alltid noen som tar imot deg. 

Barselhotellet er en del av Pingvinhotellet. Rommene har stellebord med utstyr. Barselhotellet har jordmødre tilgjengelig for økt trygghet for den nye familien.

Booking
Bestilling av rom gjør du gjennom pasienthotellets felles bestillingssystem: booking.pingvinhotellet@unn.no

Pingvinhotellet har en hjemmeside med utfyllende informasjon hvor du også kan bestille rom: www.pingvinhotellet.no​

Måltider
Frokost er inkludert i rompris.  Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant i henhold til gjeldende åpningstider for deg som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet.

Det er TV og tilgjengelig Internett på alle hotellrom.
Narvesen har kiosk vis a vis hotellets resepsjon.

Hotellet er døgnåpent. 

Parkeringsplasser mot avgiftsbetaling på oppmerkede områder utenfor sykehuset. Vi har få parkeringsplasser tilgjengelig og oppfordrer de som kan om å bruke kollektivtransport. Bussrute 20 går fra Tromsø sentrum til UNN og turen tar 10-15 minutter.

Priser ved Pingvinhotellet, Tromsø


Innlagte pasienter i Tromsø

  • Betaler ikke for opphold på hotellet
  • Alle måltider inkludert
  • Rommet må bestilles skriftlig fra avdelingen pasienten tilhører
Ledsagere/foresatte til barn under 18 år som er innlagt

  • Betaler ikke for opphold på hotellet
  • Alle måltider inkludert
  • Rommet må bestilles skriftlig fra avdelingen pasienten tilhører
Strålepasienter - Langtidsboende (over 5 døgn)

  • Pasienten betaler ikke selv for overnatting inklusive frokost
  • Rommet må bestilles skriftlig fra den avdelingen som behandler pasienten
Polikliniske pasienter og dagpasienter

  • Barn under 6 år bor gratis
  • Betaling direkte til pasienthotellet
  • Rommet bestilles via pasienthotellets felles booking
  • Refusjon fra Pasientreiser
Pårørende og andre

Mer utfyllende informasjon om det å bo på pasienthotellene i UNN, finner du i brosjyen: Praktisk informasjon til deg som skal bo på pasienthotellene i UNN HF​

Kontakt

UNN Tromsø
Besøksadresse
Hansine Hansensvei 61 Google maps
9019 Tromsø

Telefon
777 55 100 (hele døgnet)

Bestilling av rom

(samme bookingadresse for alle pasienthotell i UNN)

Vardesenteret

Vardesenteret er et samarbeid mellom UNN og Kreftforeningen, og er en møteplass for kreftsyke, pårørende og etterlatte. Her treffer du ansatte fra Kreftforeningen og UNN, samt frivillige og likemenn. 

Vardesenteret er tilknyttet UNN i Breivika og befinner seg i E-fløya. For å komme dit må du først til plan 2, fløy D. Følg skiltene derfra. Er du usikker kan du spørre en frivillig sykehustvert som er kledd i rød vest.        

Les mer om Vardesenteret på UNN (Kreftforeningen.no) 

Verdisaker

Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige eiendeler du tar med deg til sykehusoppholdet. 

Vi anbefaler at du har minst mulig med deg og lar verdisaker ligge hjemme.​

Dersom du likevel har med deg verdisaker, kan du avtale med avdelingen hvordan dette skal oppbevares. 

Visittider/besøkstider

Sengepostene våre har ulike visittider eller besøkstider. Informasjon om disse tidene står på de ulike avdelingssidene. Ta gjerne kontakt med avdelingen hvis du er usikker.

Fant du det du lette etter?