Epidural smertelindring under fødsel, Tromsø

Fødeavdelingen, Tromsø

Under en fødsel kan det bli behov for smertelindring med epiduralbedøvelse. Et epiduralkateter, som er en liten plastslange, legges inn i korsryggen og bedøver nervene i ryggen.

Innledning

Effekten vil komme i løpet av de første 10-20 minuttene og det vil gis en kontinuerlig dose smertestillende medisin så lenge det er nødvendig.  Den fjerner ikke all smerte, men gjør riene mindre smertefulle.

I siste del av fødselen, i utdrivningsfasen, vil ikke epiduralbedøvelsen bedøve like godt, da dette området forsynes av andre nerver. Du merker ikke noe til epiduralkateteret når det er lagt på plass. Noen ganger kan epiduralbedøvelsen virke bare på den ene siden av magen og noen ganger flekkvis. Det kan vanligvis bedres ved å justere på kateteret. 

Med en epidural vil du vanligvis beholde full evne til bevegelse i beina. Du kan stå, gå, sitte eller ligge. Du kan gå til og fra WC. Du vil fortsatt kunne delta aktivt i fødselen og presse. Bedøvelsen gjør deg ikke trett eller påvirket i bevissthet, i og med at den bare virker i ryggen.

Er epiduralbedøvelsen farlig for barnet?

Nei, epiduralbedøvelse er ikke farlig for barnet.

Hvem kan få epidural?

I utgangspunktet kan fleste fødende få epidural. Det er jordmor i samråd med den gravide som vurderer behovet for epiduralbedøvelse. Det konfereres alltid med vakthavende fødselslege før epidural bestemmes. En anestesilege tilkalles for å legge epiduralen. Det er viktig å vite at anestesilegen kan være opptatt med andre akutte problemstillinger slik at det kan bli noe ventetid. 

I noen tilfeller vil jordmor og lege anbefale den fødende epiduralbedøvelse av medisinske grunner. Dette kan være for eksempel ved seteleie, tvillinger, svangerskapsforgiftning, høy BMI, langvarig fødsel og i en del andre tilfeller.

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

1. Før

For å redusere risikoen for komplikasjoner er det viktig at du gjør anestesilegen oppmerksom på følgende:

 • Allergier mot medikamenter
 • Blodfortynnende medisiner eller økt blødningstendens/koagulasjonsforstyrrelser
 • Om du har vært operert i ryggen
 • Andre sykdommer som du måtte ha
 • Eventuelle tidligere epiduralbedøvelser


2. Under

Når anestesilegen legger epiduralbedøvelsen skal du sitte på sengekanten med beina på en krakk, alternativt ligge på siden. Armene skal hvile i fanget på en pute. Anestesilegen kjenner på hoftekammen og i korsryggen og finner stedet hvor epiduralen skal legges. Nedre del av ryggen vaskes og det settes lokalbedøvelse i huden. 

Selve epiduralkateteret legges inn gjennom en nål. For å få innført nålen på beste måte vil anestesilegen be deg bøye hodet frem, legge haken på brystet og ha en så «dårlig holdning» og krum rygg som mulig, mens korsryggen presses bakover.  Vi beskriver det ofte som å «synke sammen som en potetsekk». 

Det er veldig viktig at du ikke beveger deg når nålen føres inn i ryggen. Det er forståelig at man med pågående rier kan ha vansker med dette og den gravide og anestesilegen må derfor samarbeide og kommunisere under prosedyren. Vanligvis fører man inn nålen i den rolige fasen mellom to rier.

3. Etter

Epiduralbedøvelse kan svekke riene, slik at man iblant må sette i gang et intravenøst drypp for å stimulere riene. I noen tilfeller blir det nødvendig å forløse barnet med vakuum. Blodtrykket kan synke litt, dette finnes det medisin mot. 

Hos noen vil epiduralbedøvelsen kunne gi forbigående tunge bein og nummenhetsfølelse i beina, spesielt hvis man må opp i litt høye doser av bedøvelsen. Noen vil kunne oppleve det som litt vanskeligere å tisse når de har epiduralbedøvelse. Det er vanlig å være litt øm i innstikkstedet i noen dager. En sjelden gang kan det oppstå infeksjon i innstikksområdet.

Ved alle typer medisinske prosedyrer foreligger det en viss risiko for komplikasjoner. Hodepine er den vanligste. Dette går vanligvis over etter noen dager. I utgangspunktet trengs ingen annen behandling enn hodepinetabletter og sengeleie.

I og med at området i ryggen inneholder mye nerver, kan man komme borti en nerve når man fører nålen inn. Dette vil kjennes som en strømstøtlignende følelse ned i ett av beina. Den følelsen forsvinner oftest på under et sekund, men noen få kan få en nummenhetsfølelse i et område av beinet som kan vare i noe tid. 

Etter fødselen opplever noen kvinner lett nummenhetsfølelse eller en følelsen av at huden er bedøvet. Slike symptomer er vanligvis forbigående. Slike symptomer kan oppstå både med og uten epiduralbedøvelse, ettersom fødselen i seg selv kan gi trykk på nerver og gi disse symptomene.

Vær oppmerksom

Du må ta kontakt med lege hvis du i tiden etter fødselen, etter at epiduralkateteret er fjernet, opplever vedvarende nummenhetsfølelse, nedsatt kraft i beina, sterke ryggsmerter eller at innstikksområdet blir rødt og varmt.

Kontakt

Fødeavdelingen, Tromsø
Telefon
Vakttelefon for fødende: 77626470
UNN Tromsø
Besøksadresse
Hansine Hansens veg 67(Google maps)
Besøkstider
Kontaktinformasjon og informasjon om besøkstider/visittider finner du på de enkelte avdelingssidene.
Telefon
Sentralbord: 77626000 | medisinsk nødtelefon: 113
E-post

Adkomst/kart over området

Med buss
Hvis du kommer til Breivika fra Tromsø sentrum er det lettest å ta buss nummer 20 eller 21 fra Fredrik Langes gate. Denne bussturen tar omtrent 15 minutter. Hurtigbåtbilletten gir rett til overgang og kan derfor brukes som bussbillett.

Når du kommer inn hovedinngangen fra busstoppet er du på fløy A, plan 6. Resepsjonen ligger til høyre. 

Når du går videre innover i sykehuset kommer du til fløy B, C, og til slutt D. Ved heisene står det skilt med hvilken fløy og etasje du er i (for eksempel B6).
 
Med flybuss 
Om du kommer til Tromsø med fly kan du ta flybussen direkte fra flyplassen på Langnes til sykehuset. Om du kommer fra byen eller fra flyplassen går du inn hovedinngangen rett ved busstoppene.​​​

Med taxi
Du kan også ta taxi hvis du har avtalt dette med Pasientreiser. Taxien stopper utenfor hovedinngangen.

Med privatbil
Pasienter og pårørende bruker hovedinngangen. Parkering ovenfor sykehuset eller rett nord for PET-senteret (grønt område på kartet). 

Legevaktspasienter, fødende, og de som skal til mammografi parkerer rett nord for sykehuset (grønt område på kartet). 


Praktisk informasjon

Apotek

​​Sykehusapotek Nord har utsalg vis a vis Narvesen-kiosken på sykehuset i Tromsø. Der får du kjøpt hygieneartikler og medisiner på e-resept. Husk legitimasjon med bilde når du skal hente legemidler på resept.​​​

Apoteket ligger i A-fløya, plan 6. Ta til høyre når du kommer inn hovedinngangen. 

Blomster

Du får kjøpt blomster i Narvesen-kiosken som ligger innenfor hovedinngangen, men husk på at allergikere kan få kraftige reaksjoner på blomster med kraftig duft.

Om du skal besøke noen på en sengepost kan det være lurt om du ringer til avdelinga først og sjekker om de har noen innlagt som er veldig allergiske.

Det kan uansett være lurt å sjekke besøkstidene på den avdelinga du skal til.​

Frisør

Det er én frisør på sykehuset. Den ligger inn til høyre forbi Narvesen-kiosken når du kommer inn hovedinngangen.

Internett

​Du kan kople deg på vårt åpne trådløse gjestenett ”UNN – gjest”. Det er fri bruk av gjestenettet.​

Kantine/kafe

​Sykehuskaféen Evert ligger rett ved inngangen på plan C3 og er åpent for både pasienter og ansatte fra klokka 09 til 15. Der får du kjøpt varm og kald mat og drikke. Kaféen har godt med sitteplasser.

Ved hovedinngangen i fløy A, plan 6 ligger en Narvesen-kiosk. Ta til høyre når du kommer inn hovedinngangen, eller til venstre i vestibylen hvis du kommer fra en av avdelingene. 

I kiosken får du kjøpt enklere kioskmat, drikke og lesestoff. Kiosken har også tipping. ​

Konserter og kultur

​​Kulturseksjonen i UNN arrangerer jevnlig lunsjkonserter på Pingvinen Scene ved hovedinngangen. Konsertene starter som regel klokka 1130. Informasjon om hvem som spiller henger i heisene. 

Musikk er også helse, og med jevne mellomrom arrangeres det ”musikkvandring” i sykehuset. Ta kontakt med sykepleier på avdelinga dersom du er innlagt hos oss og ønsker besøk av musikerne våre. 

Hvert år før jul arrangerer kulturseksjonen julemesse på plan 6 og 7 ved hovedinngangen.​​

Parkering

Vi har flere gjesteparkeringer. Det er en ved PET-senteret, en overfor PET-senteret, og en rett nedenfor legevakta. Gjesteparkeringene er markert med grønt. ​​​

Parkeringa ved legevakta er for legevaktspasienter, fødende, og de som skal til mammografi.

På grunn av miljøhensyn, stor trafikkmengde og begrenset med parkeringsplasser anbefaler vi kollektivtrafikk der du har mulighet til å bruke dette. ​Pingvinhotellet - pasienthotellet i Tromsø

Inngang til Pingvinhotellet ved UNN Tromsø er gjennom sykehusets hovedinngang i A6. Du kan henvende deg i hotellets resepsjon når du kommer. Der er det alltid noen som tar imot deg. 

Barselhotellet er en del av Pingvinhotellet. Rommene har stellebord med utstyr. Barselhotellet har jordmødre tilgjengelig for økt trygghet for den nye familien.

Booking
Bestilling av rom gjør du gjennom pasienthotellets felles bestillingssystem: booking.pingvinhotellet@unn.no

Pingvinhotellet har en hjemmeside med utfyllende informasjon hvor du også kan bestille rom: www.pingvinhotellet.no​

Måltider
Frokost er inkludert i rompris.  Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant i henhold til gjeldende åpningstider for deg som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet.

Det er TV og tilgjengelig Internett på alle hotellrom.
Narvesen har kiosk vis a vis hotellets resepsjon.

Hotellet er døgnåpent. 

Parkeringsplasser mot avgiftsbetaling på oppmerkede områder utenfor sykehuset. Vi har få parkeringsplasser tilgjengelig og oppfordrer de som kan om å bruke kollektivtransport. Bussrute 20 går fra Tromsø sentrum til UNN og turen tar 10-15 minutter.

Priser ved Pingvinhotellet, Tromsø


Innlagte pasienter i Tromsø

 • Betaler ikke for opphold på hotellet
 • Alle måltider inkludert
 • Rommet må bestilles skriftlig fra avdelingen pasienten tilhører
Ledsagere/foresatte til barn under 18 år som er innlagt

 • Betaler ikke for opphold på hotellet
 • Alle måltider inkludert
 • Rommet må bestilles skriftlig fra avdelingen pasienten tilhører
Strålepasienter - Langtidsboende (over 5 døgn)

 • Pasienten betaler ikke selv for overnatting inklusive frokost
 • Rommet må bestilles skriftlig fra den avdelingen som behandler pasienten
Polikliniske pasienter og dagpasienter

 • Barn under 6 år bor gratis
 • Betaling direkte til pasienthotellet
 • Rommet bestilles via pasienthotellets felles booking
 • Refusjon fra Pasientreiser
Pårørende og andre

Mer utfyllende informasjon om det å bo på pasienthotellene i UNN, finner du i brosjyen: Praktisk informasjon til deg som skal bo på pasienthotellene i UNN HF​

Kontakt

UNN Tromsø
Besøksadresse
Hansine Hansensvei 61 Google maps
9019 Tromsø

Telefon
777 55 100 (hele døgnet)

Bestilling av rom

(samme bookingadresse for alle pasienthotell i UNN)

Vardesenteret

Vardesenteret er et samarbeid mellom UNN og Kreftforeningen. Har treffer du ansatte fra Kreftforeningen og UNN, samt frivillige og likemenn. Senteret har åpent for sosialt samvær og du får servert kaffe og te. Noen onsdager arrangerer senteret aktiviteter som:

Vardesenteret holder til i fløy E1 i Breivika. Gå til D-fløya (i retning Tromsøsundet) og ta heisen ned til plan 2. Derfra kan du gå gjennom branndørene og over en liten gjennomgang til det gamle, blå pasienthotellet.

Visittider/besøkstider

Sengepostene våre har ulike visittider eller besøkstider. Informasjon om disse tidene står på de ulike avdelingssidene. Ta gjerne kontakt med avdelingen hvis du er usikker.

Fant du det du lette etter?
(På grunn av personvernet kan du ikke sende personlig informasjon som din epostadresse, telefonnummer eller personnummer)