Lengden på besøket avtales med sykepleier som passer pasienten. Dette avhenger av pasientens tilstand samt øvrig aktivitet i avdelingen.
På Intensiv har vi to enerom og to rom med plass til fire pasienter.
Pasientene som ligger her er alvorlig/kritisk syke og trenger derfor kontinuerlig overvåking. Det er i perioder høy aktivitet rundt pasienten, med mange lyder og alarmer fra maskiner og utstyr. Dessverre er det forholdsvis trangt mellom sengene på pasientstuene, så vi ber om at dere kommer inn maks to personer av gangen Det vil alltid være en eller flere sykepleiere hos hver pasient.
Det er viktig for pasienten å ha kontakt med familie og nære venner under oppholdet i avdelingen Noen pasienter er våkne, andre sover dypt ved hjelp av medisiner. De fleste er et sted i mellom dyp søvn og våken tilstand. Selv om pasienten ikke kan snakke som vanlig med sine, kan det være trygt og godt å høre kjente stemmer, holde i hånden og at noen snakker om dagligdagse ting.
For dere som pårørende er det viktig at dere tar dere tid til hvile og adspredelse. Det kan være nødvendig å spare på kreftene og forsøke å holde en viss døgnrytme
Bruk av telefon
Vi anmoder om at egen mobil brukes i minst mulig grad mens pårørende oppholder seg i intensivavdelingen og at lyden alltid er avslått.
Er familien stor kan det være hensiktsmessig å ha en kontaktperson som informerer resten av familien. Dette vil ofte være den som er oppført i pasientens journal som nærmeste pårørende.
Barn som pårørende
Intensivavdelingen ønsker at barn som er nære pårørende skal få være med på besøk. Vi vet dette er viktig både for både pasienten og barna, og det kan gjøre det lettere for familien å snakke sammen i åpenhet. Snakk gjerne med oss om tanker og spørsmål som du måtte ha. Vi ønsker å gi god informasjon både fra lege og sykepleier.
Bruk av sosiale medier
Sosiale medier som Facebook, Twitter og Instagram er offentlige. Det er lett å glemme at det som skrives her er offentlige ytringer. Selv om du begrenser hvem som skal se innleggene og kommentarene dine, har du ikke kontroll over om noen velger å formidle dem videre.
Informasjon om noens helse og pasientforhold er strengt privat. Du må derfor ikke legge ut informasjon om andres helse og pasientstatus. Dette gjelder også informasjon om at noen er pasient hos oss. Ikke del bilder eller video av andre enn deg selv uten tillatelse.
Oppholdsrom
Vi har dessverre ingen egen dagligstue. Vi anbefaler derfor at dere benytter personalkantinen (plan 3, fløy C) eller kaféen i vestibylen (plan 6,fløy A). Det er 2 oppholdsrom i fløy C plan 7. Det er også mulig å sitte på ”balkongen” over hovedinngangen/vestibylen i fløy A, plan 7.
Ordliste/forklaringer til behandling av intensivpasienten
Sedasjon
Sedasjon, sedering, avslappet tilstand preget av ro eller lett søvn; fremkalles ved hjelp av beroligende medikamenter (sedativa). Tilstanden frembringes for å lindre eller hindre ubehag, ved ubehagelige behandlinger eller undersøkelser.
Oppvåkning
Dersom pasienten får sedativa trapper vi ned dosene så snart som mulig for å se hvor god kontakt vi får med pasienten og hvordan pasienten har det. I noen tilfeller trenger pasienten en mer langvarig sedering.
Om oppvåkningen tar lang tid eller går fort, avhenger av en rekke faktorer som hvor lenge pasienten har vært sedert, sykdomssituasjonen, pasientens vekt, alder og tilstand. Det er ikke uvanlig at pasienten føler seg omtåket og urolig under oppvåkningen. Vi kartlegger dette, og forebygger og behandler så godt som mulig.
Respiratorbehandling
Dersom pasienten ikke klarer å puste normalt selv, eller hvis det ikke er ønskelig at pasienten skal styre pusten selv, så hjelper vi pasienten med en pustemaskin/respirator. På grunn av ubehag i forbindelse med å ligge tilkoblet pustemaskin får pasienten tilførsel av smertestillende medisiner og sedering. Pasienter som blir lagt på respirator har ofte alvorlige skader eller sykdommer i vitale funksjoner.
Respiratoravvenning
Hvor lenge respiratorbehandlingen varer avhenger av sykdommens karakter og forløp. Behandling i noen dager er vanlig, noen uker er ikke helt uvanlig.
Respiratoren kan enten ta helt over pasientens pust, eller bare hjelpe pasienten i forskjellig grad. Det siste er det vanligste.
Ligger tuben (røret/slangen) gjennom pasientens munn er stemmen borte i denne perioden. Når tuben tas bort er stemmen tilbake. Ved langvarig respiratorbehandling flyttes ofte denne tuben til et lite hull på halsen, en tracheostomi.
Da kan man i perioder av respiratorbehandlingen bruke en taleventil, som er som en liten ”kork/lokk” på åpningen av tuben. Da har pasienten mulighet for å snakke. Tap av kontroll med stemmen kan være en vanskelig opplevelse for pasienten.
Smertebehandling
Smertebehandling, medisinsk behandling som lindrer eller fjerner smerter; kan klassifiseres etter type medikamenter som brukes, eller etter hvordan behandlingen gis.
Ernæring
Om pasienten ikke er i stand til å spise, eller spise nok selv, kan vi gi næring i flytende form. Dette kan gjøres på ulike måter. En er direkte i magesekken via en tynn sonde gjennom nesen. Dette er gunstig for å holde mage og tarmsystemet i gang. Man kan også gi ernæring direkte i blodet, intravenøst. Ofte vil pasienten få mat på begge disse måtene.
Stell og mobilisering
Rutinen i avdelingen er pasientene får stelt seg morgen og kveld. For å bedre sirkulasjonen og unngå blodpropp i sengeleieperioden har mange pasienter på stramme strømper (kompresjonsstrømper). Dersom pasienten har sår etter skade eller operasjon bytter vi bandasjer og utfører sårstell etter rutiner og behov.
Vi endrer liggestilling for pasienten ofte, med individuell vurdering ut fra pasientens tilstand. Vi starter mobilisering og fysioterapi så tidlig som mulig.
Undersøkelser
- CT (Computer Tomografi): Røntgenundersøkelse som gir snittbilder av den delen av kroppen som undersøkes. Denne undersøkelsen krever transport ut av avdelingen
- MR (Magnet Resonans Tomografi): For å danne bildene legges pasienten inn i et kraftig magnetfelt. Som med CT må vi transportere pasienten ut av avdelingen. Denne undersøkelsen med transport kan ta flere timer
Infeksjoner
Intensivpasienter har høy risiko for å få en sykehusinfeksjon. Vi oppfordrer til god håndhygiene før og etter besøk. Håndspritdispenser er plassert like innenfor døren.
Utskriving fra intensivseksjonen
Når pasienten blir vurdert som ferdigbehandlet på Intensiv overflyttes pasienten til sengepost ved sykehuset, til annen intensivavdeling eller sengepost ved lokalsykehuset.