Intensivmedisinsk seksjon, Tromsø

Vi har pasienter som trenger intensiv behandling. For å komme til oss må du ta heisen til B9, gå inn døra som er merket med "Til dialyse" og "Til hjertelab". Når du kommer ned i gangen tar du til venstre før døra til selve dialysen og hjertelab.


B9 Tromsø
For å komme til medisinsk intensiv må du gå via inngangen til dialyse og hjertelab i fløy B, plan 9.
Intensiv Tromsø
Ta inn til venstre rett før døra til selve dialysen og hjertelab. Du skal inn her. Rett fram og til høyre finner du en resepsjon. Hvis den ikke er åpen bruker du porttelefonen til høyre for døra innerst.
Les mer om Intensivmedisinsk seksjon, Tromsø

Intensivmedisinsk seksjon, Tromsø

Lengden på besøket avtales med sykepleier som passer pasienten. Dette avhenger av pasientens tilstand samt øvrig aktivitet i avdelingen.
På Intensiv har vi to enerom og to rom med plass til fire pasienter.


Pasientene som ligger her er alvorlig/kritisk syke og trenger derfor kontinuerlig overvåking. Det er i perioder høy aktivitet rundt pasienten, med mange lyder og alarmer fra maskiner og utstyr. Dessverre er det forholdsvis trangt mellom sengene på pasientstuene, så vi ber om at dere kommer inn maks to personer av gangen Det vil alltid være en eller flere sykepleiere hos hver pasient.


Det er viktig for pasienten å ha kontakt med familie og nære venner under oppholdet i avdelingen Noen pasienter er våkne, andre sover dypt ved hjelp av medisiner. De fleste er et sted i mellom dyp søvn og våken tilstand. Selv om pasienten ikke kan snakke som vanlig med sine, kan det være trygt og godt å høre kjente stemmer, holde i hånden og at noen snakker om dagligdagse ting.


For dere som pårørende er det viktig at dere tar dere tid til hvile og adspredelse. Det kan være nødvendig å spare på kreftene og forsøke å holde en viss døgnrytme


Bruk av telefon
Vi anmoder om at egen mobil brukes i minst mulig grad mens pårørende oppholder seg i intensivavdelingen og at lyden alltid er avslått.

Er familien stor kan det være hensiktsmessig å ha en kontaktperson som informerer resten av familien. Dette vil ofte være den som er oppført i pasientens journal som nærmeste pårørende.


Barn som pårørende
Intensivavdelingen ønsker at barn som er nære pårørende skal få være med på besøk. Vi vet dette er viktig både for både pasienten og barna, og det kan gjøre det lettere for familien å snakke sammen i åpenhet. Snakk gjerne med oss om tanker og spørsmål som du måtte ha. Vi ønsker å gi god informasjon både fra lege og sykepleier.


Bruk av sosiale medier
Sosiale medier som Facebook, Twitter og Instagram er offentlige. Det er lett å glemme at det som skrives her er offentlige ytringer. Selv om du begrenser hvem som skal se innleggene og kommentarene dine, har du ikke kontroll over om noen velger å formidle dem videre.

Informasjon om noens helse og pasientforhold er strengt privat. Du må derfor ikke legge ut informasjon om andres helse og pasientstatus. Dette gjelder også informasjon om at noen er pasient hos oss. Ikke del bilder eller video av andre enn deg selv uten tillatelse.


Oppholdsrom
Vi har dessverre ingen egen dagligstue. Vi anbefaler derfor at dere benytter personalkantinen (plan 3, fløy C) eller kaféen i vestibylen (plan 6,fløy A). Det er 2 oppholdsrom i fløy C plan 7. Det er også mulig å sitte på ”balkongen” over hovedinngangen/vestibylen i fløy A, plan 7.


Ordliste/forklaringer til behandling av intensivpasienten


Sedasjon
Sedasjon, sedering, avslappet tilstand preget av ro eller lett søvn; fremkalles ved hjelp av beroligende medikamenter (sedativa). Tilstanden frembringes for å lindre eller hindre ubehag, ved ubehagelige behandlinger eller undersøkelser.


Oppvåkning
Dersom pasienten får sedativa trapper vi ned dosene så snart som mulig for å se hvor god kontakt vi får med pasienten og hvordan pasienten har det. I noen tilfeller trenger pasienten en mer langvarig sedering.

Om oppvåkningen tar lang tid eller går fort, avhenger av en rekke faktorer som hvor lenge pasienten har vært sedert, sykdomssituasjonen, pasientens vekt, alder og tilstand. Det er ikke uvanlig at pasienten føler seg omtåket og urolig under oppvåkningen. Vi kartlegger dette, og forebygger og behandler så godt som mulig.

Respiratorbehandling
Dersom pasienten ikke klarer å puste normalt selv, eller hvis det ikke er ønskelig at pasienten skal styre pusten selv, så hjelper vi pasienten med en pustemaskin/respirator. På grunn av ubehag i forbindelse med å ligge tilkoblet pustemaskin får pasienten tilførsel av smertestillende medisiner og sedering. Pasienter som blir lagt på respirator har ofte alvorlige skader eller sykdommer i vitale funksjoner.


Respiratoravvenning
Hvor lenge respiratorbehandlingen varer avhenger av sykdommens karakter og forløp. Behandling i noen dager er vanlig, noen uker er ikke helt uvanlig.
Respiratoren kan enten ta helt over pasientens pust, eller bare hjelpe pasienten i forskjellig grad.  Det siste er det vanligste.

Ligger tuben (røret/slangen) gjennom pasientens munn er stemmen borte i denne perioden. Når tuben tas bort er stemmen tilbake. Ved langvarig respiratorbehandling flyttes ofte denne tuben til et lite hull på halsen, en tracheostomi.

Da kan man i perioder av respiratorbehandlingen bruke en taleventil, som er som en liten ”kork/lokk” på åpningen av tuben. Da har pasienten mulighet for å snakke. Tap av kontroll med stemmen kan være en vanskelig opplevelse for pasienten.


Smertebehandling
Smertebehandling, medisinsk behandling som lindrer eller fjerner smerter; kan klassifiseres etter type medikamenter som brukes, eller etter hvordan behandlingen gis.


Ernæring
Om pasienten ikke er i stand til å spise, eller spise nok selv, kan vi gi næring i flytende form. Dette kan gjøres på ulike måter. En er direkte i magesekken via en tynn sonde gjennom nesen. Dette er gunstig for å holde mage og tarmsystemet i gang. Man kan også gi ernæring direkte i blodet, intravenøst. Ofte vil pasienten få mat på begge disse måtene.


Stell og mobilisering
Rutinen i avdelingen er pasientene får stelt seg morgen og kveld. For å bedre sirkulasjonen og unngå blodpropp i sengeleieperioden har mange pasienter på stramme strømper (kompresjonsstrømper).  Dersom pasienten har sår etter skade eller operasjon bytter vi bandasjer og utfører sårstell etter rutiner og behov.

Vi endrer liggestilling for pasienten ofte, med individuell vurdering ut fra pasientens tilstand. Vi starter mobilisering og fysioterapi så tidlig som mulig.


Undersøkelser

 • CT (Computer Tomografi): Røntgenundersøkelse som gir snittbilder av den delen av kroppen som undersøkes. Denne undersøkelsen krever transport ut av avdelingen
 • MR (Magnet Resonans Tomografi): For å danne bildene legges pasienten inn i et kraftig magnetfelt. Som med CT må vi transportere pasienten ut av avdelingen. Denne undersøkelsen med transport kan ta flere timer


Infeksjoner
Intensivpasienter har høy risiko for å få en sykehusinfeksjon. Vi oppfordrer til god håndhygiene før og etter besøk. Håndspritdispenser er plassert like innenfor døren.


Utskriving fra intensivseksjonen
Når pasienten blir vurdert som ferdigbehandlet på Intensiv overflyttes pasienten til sengepost ved sykehuset, til annen intensivavdeling eller sengepost ved lokalsykehuset.

Kontaktinformasjon

Oppmøtested
Fløy A, plan 9. Gå via B9, fram til døra til dialysen og hjertelab, og ta til venstre.

Ta inn til venstre rett før døra til selve dialysen og hjertelab. Rett fram og til høyre finner du en resepsjon. Bruk porttelefonen som henger på veggen for å komme i kontakt med noen inne i avdelingen. Det kan hende du må vente litt utenfor før du kan komme inn, men du blir hentet når det er klart for besøk. Avtal gjerne før du ankommer sykehuset.

Besøkstider
mandag - søndag 11-12,17-18 og 20-21
Telefon
Seksjon A (tidligere MIA ): 77 62 66 62 | Seksjon B (tidligere intensiv): 77 62 62 20 eller 77 62 62 21
UNN Tromsø
Besøksadresse
Hansine Hansens veg 67(Kart)
Besøkstider
Kontaktinformasjon og informasjon om besøkstider/visittider finner du på de enkelte avdelingssidene.
Telefon
Sentralbord: 77 62 60 00 | medisinsk nødtelefon: 113
E-post

Adkomst/kart over området

Med buss
Hvis du kommer til Breivika fra Tromsø sentrum er det lettest å ta buss nummer 20 eller 21 fra Fredrik Langes gate. Denne bussturen tar omtrent 15 minutter. Hurtigbåtbilletten gir rett til overgang og kan derfor brukes som bussbillett.

Når du kommer inn hovedinngangen fra busstoppet er du på fløy A, plan 6. Resepsjonen ligger til høyre. 

Når du går videre innover i sykehuset kommer du til fløy B, C, og til slutt D. Ved heisene står det skilt med hvilken fløy og etasje du er i (for eksempel B6).
 
Med flybuss 
Om du kommer til Tromsø med fly kan du ta flybussen direkte fra flyplassen på Langnes til sykehuset. Om du kommer fra byen eller fra flyplassen går du inn hovedinngangen rett ved busstoppene.​​​

Med taxi
Du kan også ta taxi hvis du har avtalt dette med Pasientreiser. Taxien stopper utenfor hovedinngangen.
Med privatbil
Pasienter og pårørende bruker hovedinngangen. Parkering ovenfor sykehuset eller rett nord for PET-senteret (grønt område på kartet). Legevaktspasienter, fødende, og de som skal til mammografi parkerer rett nord for sykehuset (grønt område på kartet).

Praktisk informasjon

Apotek

​​Sykehusapotek Nord har utsalg vis a vis Narvesen-kiosken på sykehuset i Tromsø. Der får du kjøpt hygieneartikler og medisiner på e-resept. Husk legitimasjon med bilde når du skal hente legemidler på resept.​​​

Apoteket ligger i A-fløya, plan 6. Ta til høyre når du kommer inn hovedinngangen. 

Blomster

Du får kjøpt blomster i Narvesen-kiosken som ligger innenfor hovedinngangen, men husk på at allergikere kan få kraftige reaksjoner på blomster med kraftig duft.

Om du skal besøke noen på en sengepost kan det være lurt om du ringer til avdelinga først og sjekker om de har noen innlagt som er veldig allergiske.

Det kan uansett være lurt å sjekke besøkstidene på den avdelinga du skal til.​

Davvisámegiel dulka (Nordsamisk tolk)

​Pasieanttat geain lea šiehtadus dahje geat sisačálihuvvojit UNN, Nordlándda Buohcciviessu, Helgelándda buohcciviessu dehe Finnmárkku Buohcciviessu ossodagaide, sáhttet oažžut davvisámegieldulkka beaivválaččat gaskal dii. 08.00–22.00.

Davvisámegiel dulka bargiid ja pasieanttaid várás

Frisør

Det er én frisør på sykehuset. Den ligger inn til høyre forbi Narvesen-kiosken når du kommer inn hovedinngangen.

Internett

​Du kan kople deg på vårt åpne trådløse gjestenett ”UNN – gjest”. Det er fri bruk av gjestenettet.​

Kantine/kafe

​Sykehuskaféen Evert ligger rett ved inngangen på plan C3 og er åpent for både pasienter og ansatte fra klokka 09 til 15. Der får du kjøpt varm og kald mat og drikke. Kaféen har godt med sitteplasser.

Ved hovedinngangen i fløy A, plan 6 ligger en Narvesen-kiosk. Ta til høyre når du kommer inn hovedinngangen, eller til venstre i vestibylen hvis du kommer fra en av avdelingene. 

I kiosken får du kjøpt enklere kioskmat, drikke og lesestoff. Kiosken har også tipping. ​

Åpningstider Narvesen

Forbehold om avvik på høytidsdager

Ordinære åpningstider :

Mandag-Torsdag: 07:00 - 22:00
Fredag: 07:00 - 21:00
Lørdag: 09:00 - 20:00
Søndag: 10:00 - 21:00

Høytidsdager:

1. Nyttårsdag: Stengt
Skjærtorsdag: 12:00 - 18:00
Langfredag: 12:00 - 18:00
Påskeaften: 09:00 - 15:00
1. Påskedag: 12:00 - 18:00
2. Påskedag: 11:00 - 20:00
1. mai: 11:00 - 20:00
17.mai: 09:00 - 20:00
Kr. Himmelfartsdag: 11:00 - 20:00
Pinseaften: 09:00 - 18:00
1. Pinsedag: 11:00 - 20:00
2. Pinsedag: 11:00 - 20:00
Julaften: 09:00 - 13:00
1. Juledag: Stengt
2. Juledag: 12:00 - 18:00
Nyttårsaften: 09:00 - 15:00

Konserter og kultur

​​Kulturseksjonen i UNN arrangerer jevnlig lunsjkonserter på Pingvinen Scene ved hovedinngangen. Konsertene starter som regel klokka 1130. Informasjon om hvem som spiller henger i heisene. 

Musikk er også helse, og med jevne mellomrom arrangeres det ”musikkvandring” i sykehuset. Ta kontakt med sykepleier på avdelinga dersom du er innlagt hos oss og ønsker besøk av musikerne våre. 

Hvert år før jul arrangerer kulturseksjonen julemesse på plan 6 og 7 ved hovedinngangen.​​

Parkering

Vi har flere gjesteparkeringer. Det er en ved PET-senteret, en overfor PET-senteret, og en rett nedenfor legevakta. Gjesteparkeringene er markert med grønt. ​​​

Parkeringa ved legevakta er for legevaktspasienter, fødende, og de som skal til mammografi.

På grunn av miljøhensyn, stor trafikkmengde og begrenset med parkeringsplasser anbefaler vi kollektivtrafikk der du har mulighet til å bruke dette. ​

Parkeringsavgift: 
Kl. 07-21: kr 25.- pr time 
Kl. 21-07: kr 5 pr time
 
Langtidsparkering gjesteparkering:
Maks døgnpris kr 200,-
Pris fra og med det 4. døgnet maks kr 130,-
Pris fra og med det 8. døgnet maks kr 90,-
 
Parkering for bevegelseshemmede er gratis både på reserverte HC-plasser og på vanlige parkeringsplasser for gjester. 

 

App: Apcoa Flow er appen som bør brukes.Finnes i app-store og google store (google play). Easy park app kan brukes, men da får du 15 % påslag i avgiften.Pingvinhotellet - pasienthotellet i Tromsø

Inngang til Pingvinhotellet ved UNN Tromsø er gjennom sykehusets hovedinngang i A6. Du kan henvende deg i hotellets resepsjon når du kommer. Der er det alltid noen som tar imot deg. 

Barselhotellet er en del av Pingvinhotellet. Rommene har stellebord med utstyr. Barselhotellet har jordmødre tilgjengelig for økt trygghet for den nye familien.

Booking
Bestilling av rom gjør du gjennom pasienthotellets felles bestillingssystem: booking.pingvinhotellet@unn.no

Pingvinhotellet har en hjemmeside med utfyllende informasjon hvor du også kan bestille rom: www.pingvinhotellet.no​

Måltider
Frokost er inkludert i rompris.  Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant i henhold til gjeldende åpningstider for deg som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet.

Det er TV og tilgjengelig Internett på alle hotellrom.
Narvesen har kiosk vis a vis hotellets resepsjon.

Hotellet er døgnåpent. 

Parkeringsplasser mot avgiftsbetaling på oppmerkede områder utenfor sykehuset. Vi har få parkeringsplasser tilgjengelig og oppfordrer de som kan om å bruke kollektivtransport. Bussrute 20 går fra Tromsø sentrum til UNN og turen tar 10-15 minutter.

Priser ved Pingvinhotellet, Tromsø


Innlagte pasienter i Tromsø

 • Betaler ikke for opphold på hotellet
 • Alle måltider inkludert
 • Rommet må bestilles skriftlig fra avdelingen pasienten tilhører
Ledsagere/foresatte til barn under 18 år som er innlagt

 • Betaler ikke for opphold på hotellet
 • Alle måltider inkludert
 • Rommet må bestilles skriftlig fra avdelingen pasienten tilhører
Strålepasienter - Langtidsboende (over 5 døgn)

 • Pasienten betaler ikke selv for overnatting inklusive frokost
 • Rommet må bestilles skriftlig fra den avdelingen som behandler pasienten
Polikliniske pasienter og dagpasienter

 • Barn under 6 år bor gratis
 • Betaling direkte til pasienthotellet
 • Rommet bestilles via pasienthotellets felles booking
 • Refusjon fra Pasientreiser
Pårørende og andre

Mer utfyllende informasjon om det å bo på pasienthotellene i UNN, finner du i brosjyen: Praktisk informasjon til deg som skal bo på pasienthotellene i UNN HF​

Kontakt

UNN Tromsø
Besøksadresse
Hansine Hansensvei 61 Google maps
9019 Tromsø

Telefon
777 55 100 (hele døgnet)

Bestilling av rom

(samme bookingadresse for alle pasienthotell i UNN)

Vardesenteret

Vardesenteret er et samarbeid mellom UNN og Kreftforeningen. Har treffer du ansatte fra Kreftforeningen og UNN, samt frivillige og likemenn. Senteret har åpent for sosialt samvær og du får servert kaffe og te. Noen onsdager arrangerer senteret aktiviteter som:

Vardesenteret holder til i fløy E1 i Breivika. Gå til D-fløya (i retning Tromsøsundet) og ta heisen ned til plan 2. Derfra kan du gå gjennom branndørene og over en liten gjennomgang til det gamle, blå pasienthotellet.

Visittider/besøkstider

Sengepostene våre har ulike visittider eller besøkstider. Informasjon om disse tidene står på de ulike avdelingssidene. Ta gjerne kontakt med avdelingen hvis du er usikker.

Fant du det du lette etter?