Vi har på gastrolab tilbud om gastroskopi, koloskopi, kapselendoskopi, ultralyd, EUS Fibroscan, trykk/syremåling i spiserøret og flere andre prosedyrer.
På dagenheten/poliklinikken utredes og behandles blant annet pasienter med Crohns sykdom, ulcerøs colitt, levervirusbetennelse, kroniske leversykdommer (inkludert levertransplanterte) og nevroendokrine svulster (NET).
Senter for sykelig overvekt (SSO)
Vi tilbyr også livsstilsbehandling til pasienter med BMI over 40 kg/m eller over 35 kg/m2 med tilleggssykdommer (sykelig overvekt). Videre har vi ansvar for livsstilsveiledning til overvektige pasienter med BMI over 40, eller BMI over 35 med tilleggskomplikasjoner.
Vi gir tilbud til pasienter fra UNN Tromsø sitt lokalsykehusområde. Pasienter fra Sør-Troms får et tilbud ved UNN Harstad. Pasienter fra Finnmark og Nordland får tilbud fra sine lokalsykehus. Behandlingsforløpet hos oss består av følgende:
Samtale hos sykepleier
Her går dere sammen gjennom overvektshistorien din og hvilke risikofaktorer du har. Det vil også bli snakket om motivasjon for endring. En del grunnleggende blodprøver vil bli tatt. Det vil i samsvar med nasjonale retningslinjer kunne gå opp til 12 uker før du får time hos sykepleier.
Samtale hos lege
Denne timen får du noe tid etter at du har vært hos sykepleier. Hovedtema ved denne timen vil være følgetilstander av overvekt og medisinske komplikasjoner.
Lærings og mestringskurs (LMS-kurs)
Dette går over 2 dager og mange ulike tema blir tatt opp som kosthold, fysisk aktivitet, kirurgisk overvektsbehandling og rehabilitering. Andre viktig ting som det fokuseres på er motivasjon, mestring og hvordan få til gode endringsprosesser. Vanligvis er det mellom 10 og 15 deltagere på kurset
Gruppeoppfølging
Gruppen består av omkring 10 pasienter og møtes 4-5 ganger. En del tema fra LMS-kurset taes opp igjen i gruppene.
Ny legesamtale
Her planlegges veien videre. Det kan være søknad til rehabilitering, søknad til kirurgi eller oppfølging videre hos fastlege. Søknad om rehabilitering må godkjennes av en egen regional vurderingsenhet.
Fastlege
Det er viktig også å ha kontakt med fastlege både fram til du får time, i oppfølgingsperioden og etter at du er ferdig hos oss.
Motivasjon til Livsstilsendring
Endring av livsstil kan være krevende og det er viktig at du er i en fase der du har tid og motivasjon til å gå inn i denne prosessen. Samlet sett kan oppfølgingen som er beskrevet her, strekke seg over 6-12 mnd.
Seksjonssykepleier for medisinsk poliklinikk, dagenhet og gastrolab: Elisabeth Blomli