IVF-enheten ved Universitetssykehuset Nord-Norge er verdens nordligste IVF-klinikk. Enheten ble etablert i 1984 og var en av de første i Norge til å utføre assistert befruktning. Fastlege eller gynekolog tar de første steg i utredning av paret og kan henvise pasienter til oss ved å benytte vårt henvisningsskjema til IVF-behandling, utfylt skjema sendes per brev. Henvisning med utfyllende opplysninger om paret kan også sendes elektronisk. Ufullstendig søknad kan forsinke behandlingsstart.
Fra 1.7.2020 krever Bioteknologiloven (§2-6) at alle som søker om behandling med assistert befruktning må fremlegge en politiattest (barneomsorgsattest). Dette gjelder begge parter i parforhold og enslige kvinner. Attesten skal foreligge før oppstart av behandling, og kan bestilles digitalt fra politiet.
Henvisningsskjema IVF-behandling
Vi utfører også tilleggsundersøkelser der årsaken til infertiliteten er komplisert eller ukjent. Vi kan tilby rutinemessig langtidsdyrkning av befruktede egg. De befruktede eggene dyrkes i fem dager til blastocyst før tilbakeføring til kvinnen. Dette gir en bedre seleksjon av eggene og større mulighet for graviditet. Forutsetning for langtidsdyrkning er et visst antall egg hos kvinnen. Fertilitetspoliklinikken (IVF-enheten) består av et tverrfaglig team med leger, bioingeniører, sykepleiere og helsesekretær.
Behandlingsformer
In Vitro Fertilisering (IVF)
betyr befruktning utenfor kroppen. Modne eggceller hentes ut fra kvinnens eggstokker og befruktes med partners sædceller. De befruktede eggene dyrkes i 2 til 5 dager før tilbakeføring av ett eller to egg til kvinnen.
Mikroinjeksjon (ICSI)
gjøres i tilfeller med nedsatt sædkvalitet eller der det tidligere ikke har blitt befruktning ved IVF. En sædcelle fra kvinnens partner blir injisert direkte i inn i eggcellen. Etter befruktning dyrkes eggene videre, og tilbakeføres kvinnen som ved vanlig IVF.
Inseminering (AIH)
med sædceller fra partner kan forsøkes når det ikke oppnås graviditet selv om kvinnen har åpne eggledere og mannens sædkvalitet er normal. Kvinnen kan stimuleres med hormoner i forkant. Mannens sædprøve blir klargjort og deretter ført direkte inn i kvinnens livmor.
Frys/tin
Befruktede overskuddsegg av god kvalitet kan fryses ned og tilbakeføres kvinnen ved en senere anledning. Fra 1.7.2020 ble femårsregelen for nedfrosne egg opphevet med tilbakevirkende kraft, og eggene kan nå oppbevares inntil kvinnen er 46 år (jfr Bioteknologiloven). Tilbakeføring gjøres i naturlig syklus, eller etter hormonstimulering av kvinnen.
Kontrollert stimulering
Ved manglende eggløsning hos kvinnen, kan hun bli stimulert med medikamenter for å oppnå dette. Kvinnen vil bli fulgt opp med ultralydundersøkelse og eventuelt blodprøver. Tiden for eggløsning vurderes. Paret må deretter ha samleie for å oppnå graviditet.
PESA
Uthenting av sædceller fra bitestikkel. Kan gjøres dersom man ikke finner sædceller i ejakulat, for eksempel ved manglende/ tette sædledere.
TESA
Uthenting av sædceller ved hjelp av testikkelbiopsi. Gjøres ved manglende sædceller i bitestikkel eller ved andre former for manglende sædceller i ejakulat.
Ved PESA og TESA finnes vanligvis et lavt antall sædceller og det gjøres ICSI for å oppnå befruktning.
Donorinseminasjon (AID)
Kan gjøres når mannen har svært nedsatt sædkvalitet eller ved visse arvelige sykdommer. Paret må henvises til klinikker der de tilbyr behandling med donorsæd.
Inseminering av lesbiske par
Behandling med donorsæd og paret må henvises til klinikker som tilbyr dette.
Andrologisk laboratorium
Her utføres sædanalyse av ca 300 menn i året. Fastlegen kan henvise pasienter ved å benytte vårt henvisningsskjema for sædanalyse eller elektronisk.
Henvisningsskjema
Sædbank
Vi tilbyr nedfrysing og lagring av sæd for pasienter som skal gjennomgå behandling som kan skade forplantningsevnen (for eksempel kreft eller reumatiske sykdommer). Pasientens lege fyller ut en elektronisk anmodning , og kontakter oss for nærmere avtale. Pasienten skal være negativ for HIV, hepatitt B/C og syfilis. Det kan rekvireres som IVF-pakke i DIPS.
Blodprøvesvar ikke eldre enn 8 uker må foreligge før nedfrysning kan finne sted.
Pasienten får tidspunkt for informasjonssamtale med ansvarlig lege ved IVF-enheten. Pasienten må skriftlig samtykke før levering av prøve. Sædprøven vurderes for nedfrysing og dette må gjøres raskt etter prøvetaking. Pasienten vil få skriftlig dokumentasjon etter nedfrysing.
Nedfrosset sæd kan oppbevares i inntil 10 år. Lagringstiden kan forlenges ved skriftlig forespørsel. (Bioteknologiloven)
Egenandeler/kostnader
- IVF-/ICSI-/AIH-behandling: 1500 kr. for hvert forsøk.
- Egenandel for medisinutgifter: 18 067 kr. totalt for alle forsøkene.
- Det er nå vanlig egenandel for alle konsultasjoner på 351 kr.
Utgifter utover dette refunderes av HELFO etter kvittering. Noen medikamenter må kjøpes på apotek i løpet av behandlingstiden i Tromsø.
Reise og opphold for kvinnen dekkes av Pasientreiser etter gjeldende satser. Reiseregningsskjema må fylles ut.
Kvinner som er fastboende i Tromsø får sykmelding den dagen det hentes ut egg, og dagen det settes tilbake. Kvinner som kommer tilreisende får sykmelding for hele perioden det er nødvendig med opphold i Tromsø, til og med den dagen de får tilbakeføring av egg. Mannen får ikke sykmelding for oppmøte ved levering av sædprøve. Vi anbefaler å bruke egenmelding. Reise og eventuelt ett døgns opphold dekkes av Pasientreiser etter gjeldende satser.